Hoe één vrouw je kan aanzetten tot opruimen

In Lifestyle, Persoonlijk by Roryblokzijl20 Comments

Voor mij werkt het echt zo. Deze vrouw – ik heb het natuurlijk over Marie Kondo – is mijn goeroe geworden in het opruimproces. Waar ik voorheen maar wat halfslachtige pogingen deed (of het gewoon helemaal liet zitten). Zorgt zij ervoor dat ik het daadwerkelijk aanpak. Hoe dat werkt? Geen idee. Maar het lijkt wel ‘magic‘. Vandaar dat de twee woordjes ‘spark joy‘ inmiddels diep verankerd zijn in mijn wezen.

Het huis uitgaan

Je kent het waarschijnlijk wel. Ergens in je twintiger jaren (of wat eerder of iets later) ging je het huis uit. De meesten wellicht naar een kamer in een studentenstad. Ik deed dat net even wat anders. Op mijn twintigste vertrok ik naar een heus vrije sector huurappartement in de Randstad. Samen met mijn toenmalige vriendje (nu inmiddels al geruime tijd mijn echtgenoot trouwens). Overigens nadat we eerst een jaar bij hem – en hij woonde toen ook nog bij zijn ouders – op zijn kamer hadden gewoond.

Van jong stel naar vrouw en man

Waar iedereen nog flink aan het feestvieren was, namen wij besluiten als: “Welke wasmachine kunnen we het beste kopen?” of “Zullen we vloerbedekking nemen of laminaat“. Zoals elk stel dat gaat samenwonen (toch?). Zeker als je zo jong bent en je eigenlijk allebei vanuit het ouderlijk huis vertrekt. Heb je eigenlijk nagenoeg niets. Het huis is nog best leeg, kaal is wellicht een betere omschrijving. Op dat moment wil je het zo snel mogelijk vullen. Een paar jaar later weet je wel beter.

Hoe één vrouw je kan aanzetten tot opruimen

Van een leeg appartement naar een vol huis

Ik weet nog goed dat ik – op mijn twintigste – net was begonnen met werken. Ik had amper geld. De ‘Zilvervloot’ die mijn vader voor mij had gespaard was opgegaan aan meubilair en spullen voor in ons eerste huurappartement. Er was geen geld meer voor nieuwe kantoorkleding. En dus bezat ik een colbertje of twee. Konden we prima samen doen met een tweedeurs schuifdeurkast en hadden we zelfs nog ruimte over.

Opruimen? Dat was nog niet echt nodig

We hadden echt bijna niets. Lachwekkend als je het vergelijkt met nu. Nu we man en vrouw zijn. Zo’n – pakweg – kleine dertig jaar later. Natuurlijk is er (gelukkig) een klein meisje bijgekomen. En is ze van een kleine baby getransformeerd in een klein bijna 7-jarig meisje. Maar veel van haar baby-, dreumes- en peuterspulletjes? Die heb ik nog. Ik kan moeilijk afstand doen van de kleding en spulletjes. Omdat dat het afsluiten van een fase betekent. En daar heb ik moeite mee.

Vrouw! Heb jij ook zo’n vergaarbak?

De zolder is onze grote vergaarbak geworden. Wat oorspronkelijk bedoeld was als – en inmiddels zelfs verbouwd tot – logeerruimte, kantoorruimte en washok. Is deze prachtige, lichte ruimte inmiddels verworden tot een grote klont van oud meubilair, een half-af bureau (na tien jaar zitten de schroeven nog niet in het blad*), is de boekenkast gevuld met niet alleen boeken, maar ook rommel, kleding en speelgoed en is het grote logeerbed bedolven onder allerlei zakken met kleding en andere spullen.

Kijken, kijken, niet kopen (maar opruimen)

Waar ik eerst nog ons meisje beloofde dat ze op zolder haar eigen speelhoek kreeg, moet ik eerst maar eens doorzetten en de zolder daadwerkelijk leger maken. En pas op! Waar je al snel de neiging krijgt om opbergruimte te kopen (kasten, kratten, dozen), kun je veel beter eerst opruimen. En daarmee bedoel ik uitzoeken / sorteren, weggeven (of verkopen), en vervolgens alles netjes opruimen op zijn eigen plek. De opbergmogelijkheden? Kan je heel goedkoop zelf regelen door oude schoenendozen, of andere doosjes (van bijvoorbeeld make-up) te hergebruiken.

Hoe één vrouw je kan aanzetten tot opruimen
Check de handige indeling van de MyBox van LEITZ, heel handig voor mijn sieraden

Geweldige tip van de opruim-vrouw

Pas als die mogelijkheden er niet meer zijn, kijk ik om mij heen en schaf ik mandjes of dozen aan. Hoe geweldig is het dat precies op dat moment Leitz op mijn pad kwam, met hun superhandige MyBox met sorteertray. Behalve met opruimen heb ik namelijk ook wat moeite met alles een vaste plek geven. Met name als die vaste plek wat onbestemd is ingedeeld met allemaal losse doosjes en zakjes. In deze Leitz-box past een groot deel van mijn bijou-collectie, waardoor het veel makkelijker is om alles netjes terug te leggen. De box zelf past perfect in een lade of op een plank.

Hoe één vrouw je kan aanzetten tot opruimen
Alles wordt op de Konmari-manier opgevouwen, ook deze prachtige Chantelle Soft Stretch hipster van Livera, ook uit de Best Wishes BlogBox van RVG PR

Van chaoot tot opruim-vrouw

Wat ik dan precies met de andere dozen heb gedaan? Check mijn kledingkast en lades met ondergoed en sokken voor de opvouwmethode van deze vrouw. In navolging van Marie Kondo vouw ik nagenoeg alles op (wat daarvoor bedoeld is) en bewaar ik alles netjes en rechtopstaand in dozen. Je kan overal heel gemakkelijk bij. Ziet in een oogopslag wat je hebt. Het werkt gewoon. Nu heb ik alles op kleine schaal gedaan. Niet alle kleding op een hoop op een bed (dan kan ik een maand lang niet in mijn bed slapen). Ik werk per subcategorie. En voor mij? Werkt dat heel goed.

Ben jij goed in opruimen?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

 

De MyBox van LEITZ, de Chantelle Soft Stretch hipster van Livera en de 100 euro cadeaupas van Werkspot zaten in de Best Wishes BlogBox van RVG PR en heb ik toegestuurd gekregen

* Op het moment dat ik dit stukje schrijf is Huib – as we speak – de schroeven in het bureau aan het boren

WINACTIE

Ook moeten er nog andere klusjes worden gedaan, waar wij gewoon niet zo handig in zijn (iets met twee linkerhanden). Gelukkig heb ik een paar weken terug een 100 euro cadeaupas gekregen (uit de blogbox van RVG PR) en kunnen we die klussen laten uitvoeren door een Werkspot vakman. Klinkt interessant hè? Wist je dat ik ook een een cadeaupas met € 100,- klustegoed op een Werkspot vakman mag weggeven? Check mijn post op Instagram voor meer informatie en de voorwaarden. Let op! De winactie loopt tot en met 28 februari!

Hoe één vrouw je kan aanzetten tot opruimen

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]