Een stille computer? Hoe kom je eraan en wat kun je ermee?

Een stille computer? Hoe kom je eraan en wat kun je ermee?

In Lifestyle by Roryblokzijl20 Comments

Een stille computer? Die heb ik niet eerlijk gezegd. Wat ik wél heb is een best nieuwe MacBook Pro. Precies, een laptop dus. Voor mijn werk is dat ideaal. Ik pak ‘m in en neem hem overal mee naartoe. Maar of ik alle nuttige functionaliteiten heb? Dat denk ik weer niet. Even makkelijk printen? Dat lukt mij dan weer niet (al zou dat wel moeten kunnen, want de printer in de werkkamer van mijn man is eveneens een all in one-printer die ook via wifi zou moeten werken).

Een laptop? Heb je geen ‘vaste pc’ meer?

Ja, maar Rory, dan heb je er toch nog wel een ‘vaste’ pc bij? Klopt. In de werkkamer van Huib prijkt – altijd al, maar sinds de tijd dat Corona zijn intrede deed in het dagelijkse leven van alledag – een uitgebreidere en zwaardere all-in-one Windows pc. Het is dus een scherm en een pc ineen. Je hebt nog wel een toetsenbord erbij (draadloos) en een muis (eveneens draadloos), maar verder is het een compact apparaat (puur voor zijn werk overigens en voor wat privé-correspondentie en dito boekhouding). Volgens de man is de pc stil, maar ik heb er best nog wel wat op aan te merken (deze zogenaamde stille computer). En eerlijk gezegd mag ik er amper aanzitten.

Is een desktop niet sneller dan een laptop?

Ik weet het niet hoor. Ik ben geen expert (integendeel), maar soms bekruipt mij toch het gevoel dat een desktop sneller is dan een laptop voor dezelfde prijs. En bij het gebruik van programma’s die een krachtige processor nodig hebben (zoals foto- en videobewerkingssoftware – die ik nu overigens nog niet gebruik op mijn laptop) zou een desktop misschien toch wel een betere keuze zijn geweest. Aan de andere kant kun je die niet zomaar overal mee naartoe nemen.

Waar zit de aan-knop?

Ik realiseer mij dat ik best als een ‘niet-techneut’ klink en dat is gek, want sinds mijn schooltijd op het Atheneum kreeg ik regelmatig computerles en tijdens mijn eerste banen – ik begon al met werken op mijn twintigste, in 1990 dus – was het AS400 besturingssysteem de basis voor de programmatuur waarmee we onder meer de voorraad (inkoop, verkoop, logistiek) ‘heren mode-jacks’ (wat een benaming eigenlijk hè) bijhielden. Van productie tot aan uitlevering. En even later maakte ik zelfs bij een klein familiebedrijf de overstap mee van alles op papier naar een pc per personeelslid. En nee, dan hebben we het zéker niet over een stille computer.

Een stille computer? Hoe kom je eraan en wat kun je ermee?

Computers voor professionals

Wist je trouwens dat er een bedrijf bestaat dat ‘Ikbenstil’ heet en dat zij gespecialiseerd zijn in het ontwerpen en produceren van computers: zoals een workstation, of een industrial pc , fanless pc’s, MDT-systemen, servers, render farms, trading pc’s en office pc’s voor overheid, beursgenoteerde bedrijven, het MKB, kleinbedrijven én particulieren? In bijna alle gevallen zelfs als maatwerk oplossing. Zij maken als het ware het gereedschap dat zich aanpast aan het bedrijf.

Een stille computer? Waar koop je dat?

Met zorgvuldig opgebouwde knowhow exact weten welke hardware ideaal is voor bepaalde software (en daardoor perfect geoptimaliseerde computers kunnen configureren en produceren)? Het team van ‘Ikbenstil’ kan dat. Hun computers zijn over het algemeen fanless en worden veel in industrie ingezet voor de meest uiteenlopende doeleinden (survey, data acquisitie, security, gaming, voertuigen, robots en nog veel meer). Ze proberen altijd een passende maatwerkoplossing te bieden en kijken ook echt naar de doelgroep (een game pc moet bijvoorbeeld aan andere eisen voldoen dan een workstation thuis).

Een industrial pc? Wat is dat?

Wat is een industrial pc dan precies? Denk aan een robuust en duurzaam product. Maar ook aan geschikte behuizingen, modulair opgebouwd met aanpasbare interface modules. Speciale computersystemen voor brandweer- en politievoertuigen, schepen en meer. Waaraan moet de ‘perfecte’ industrial computer eigenlijk voldoen?

  • De kast beschermt de pc tegen vuil en stof en water (indien nodig)
  • Hij kan geleverd worden in vele afmetingen
  • Een touchscreen-functie (optioneel)
  • Gebruik van industriële hardware en voeding
Geef mij maar een workstation (desktop pc)

Een workstation is een (zeer) stil, krachtig en duurzaam systeem. En dat niet alleen. Een dergelijk systeem is geschikt voor veel mogelijkheden. Wil je graag aan beeldbewerking doen (Photoshop, CAD/CAM, DTP), of 3D ontwerpen, misschien je foto’s bewerken als professionele fotograaf, video’s editen en professioneel bewerken? Een workstation kun je op maat laten maken. En dan denk je natuurlijk dat de ventilatoren gaan loeien? Dat het allemaal heel luidruchtige consequenties heeft? Dat hoeft dus zeker niet. Er zijn zoveel opties. Stille computer to the rescue!

Verschil tussen een pc en een workstation?

Ik hoor het je bijna vragen, wat is het verschil tussen een pc en een workstation? Want qua behuizing en technische specificaties zien ze er vaak hetzelfde uit. Het verschil zit hem in de details.
Bij een pc denk je aan consumentengebruik (daar is een pc vaak op ontwikkeld en aangepast). Workstations zijn ontworpen volgens specifieke eisen en wensen van de gebruiker en zo heeft de gebruiker een subliem geoptimaliseerd systeem.

Met je laptop de hitte van 30 graden in gaan

Dat klinkt prettig, want ik kan mij nog levendig de warme zomers herinneren waarin ik dacht even met mijn vorige MacBook Air in de tuin wat artikelen uit te werken. Niet alleen werd mijn laptop warm, maar de ventilatoren begonnen ook enorm te loeien, totdat ik uiteindelijk maar van pure ergernis naar binnen ben gelopen met mijn verhitte laptop. Nee, dan kan ik maar beter aan de slag gaan op een stille computer ín huis. Had mij een hoop ergernis en tijd gekost.

Kortom, ik heb weer wat bijgeleerd. Soms kun je beter uit de voeten met een desktop pc (workstation) in plaats van altijd maar in de weer te zijn met een laptop. Waar werk jij het liefste op?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

 

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking

disclaimer