Ik sport, jij sport, wij sporten

In Lifestyle by Roryblokzijl20 Comments

Sporten. Het is iets wat mij altijd al heeft gelegen. Van jongs af aan kan ik eigenlijk wel zeggen. Waar ik het toen ik ergens rond de 16 jaar was met name heel stoer vond om ‘naar de sportschool’ te gaan. Of te zeggen dat ik ‘ging trainen’. Werd het later meer een dingetje van ‘in vorm blijven’. Of ik het persé nodig had? Dat denk ik niet. Of ik het nodig vond? Dat wel. Gewoon om in shape en lekker fit te blijven. Mijn lichaam te blijven prikkelen. Om lekker in beweging te blijven.

Ik sport al sinds mijn pubertijd

Dus eigenlijk heb ik altijd wel gesport, als ik zo terugkijk naar vroeger. Sporten was wel een dingetje. Of ik nu een aerobics-lesje volgde bij het buurthuis of daadwerkelijk naar een sportschool ging. Ik vond – en vind – het oprecht hartstikke leuk om te doen. Wat ik in al die tijd heb gedaan? Dat is – naarmate de jaren vorderde – wel veranderd. Misschien wel onderhevig aan de levensfase of gewoon de periode waarin ik leefde?

Iets met Doris D & The Pins

Ik noem … Debbie Jenner. Kent iemand haar nog? Ook wel bekend als Doris D. (van ‘Doris D. and the Pins’). Begin jaren tachtig introduceerde zij het fenomeen ‘aerobics’ in Nederland. High Impact lessen die best heel veel van je vergen. Zowel van je lichaam, als je uithoudingsvermogen. Toendertijd dacht ik dat het voor iedereen hartstikke goed was om te doen. Tegenwoordig weet ik voor mijzelf wel beter. Misschien moet je wat ouder worden om dat te ervaren.

Ik sport, jij sport, wij sporten

Stoppen met sporten als Insanity

Dat gezegd hebbende heb ik een aantal jaar geleden mij nog hartstikke uitgesloofd bij lessen als Insanity. Sowieso ben ik altijd al iemand geweest die het ‘beter’ wil doen dan de instructeur. Wellicht heeft dat te maken met het perfectionisme van vroeger en de drang om het sporten (extra) goed te willen doen. Raar. Gelukkig ben ik daar op tijd mee gestopt want – zo lees ik ad random op het internet -: “Insanity staat bekend als het zwaarste fitnessprogramma ooit” en “Insanity is typisch Amerikaans: veel te uitbundig en extreem over de top!” en zelfs “Je negeert de grenzen van je lichaam volledig“.

En dan krijg je een kind op je veertigste

Je begrijpt. Dat doe ik dus niet meer. Zeker niet nadat ik mijn kind heb gekregen en ik mij veel meer bewust ben geworden van het feit dat het belangrijk is dat ik de dingen doe die goed zijn voor zowel mijzelf als mijn kind. Een ander voorbeeld? Te hard rijden en zelfs – ooit, in een ver, grijs verleden – de telefoon erbij pakken tijdens het rijden? Not anymore.

Ik sport, jij sport, wij sporten
Deze mooie sneakers zocht ik uit bij Bristol

Wat voor sporten beoefen je dan nu?

Maar ik had het over sporten. Wat ben ik nu dan precies gaan doen? Ik volg lessen als bodyshape, een les die iedere keer anders is. Wel op lekkere, dansbare muziek. De nadruk van bodyshape ligt op conditietraining en kracht. Ik vind het fijn dat we in de oefeningen gebruik maken van bijvoorbeeld dumbells om de weerstand te vergroten. Feitelijk verbeter je met lessen als bodyshape de functie van je hart en longen.

Pilates voor ouderen? Echt niet

En wat dacht je van Pilates? Waar ik vroeger altijd minzaam dacht dat dit een sportles was voor ouderen is dat nu wel heel anders. Je traint met Pilates je ‘core stability‘. Say what? Om blessures te voorkomen is het heel belangrijk om oefeningen te doen die je rug te beschermen en die zorgen voor een goede houding. Je traint met Pilates als het ware je rug, buik en bekkenbodem doordat je ze aangespannen houdt. Zo houdt je jouw kern sterk en stabiel. Dit is een les die ik iedere week volg.

Ik sport, jij sport, wij sporten
En dit sportsinglet komt ook uit de nieuwe collectie van Panther (een merk van Bristol)

Yoga, goed voor je body & mind

En dan komen we bij mijn favoriete les uit. Yoga. Ook iets waar men een mening of oordeel over kan hebben. Want het is maar een beetje lafjes oefeningen doen op een mat. En geloof mij, dat is zó niet waar. Ik volg al een paar jaar verschillende (hot) yoga lessen (in een zaal met een temperatuur van rond de veertig graden). En het doet mij zó ontzettend goed. Het is fijn voor mijn lijf en ook zeker voor mijn mind. Vooral als ik te weinig tijd heb, verdrietig ben of het moeilijk heb dwing ik mijzelf om juist een les volgen. De yoga zelf, de hitte die van de plafondplaten afkomt. Die combinatie werkt letterlijk helend.

Sporten? I do yoga

Ik heb het onder andere over bikram yoga (fijn om afvalstoffen kwijt te raken. De bloedsomloop te verbeteren en soepel te worden), hatha yoga (de meest klassieke vorm. De focus ligt op het versterken en soepel maken van je lichaam), yin yoga (oefeningen voor je bindweefsel en gewrichten. Fijn voor een flexibel lichaam) en kundalini yoga (Oefeningen die je combineert met mantra’s en ademhalingstechnieken. Net even wat meer spiritueel).

Ik sport, jij sport, wij sporten
Maar ook bij een casual look zijn deze Skechers hartstikke leuk!

Het verslijt nu allemaal sneller

Sportkleding en schoenen verslijt ik dus inmiddels eigenlijk best wel snel. Zeker met de temperaturen tijdens yoga (kleding) en de wat meer high impact-lessen als body shape (schoenen). Daarom was ik ook heel blij dat ik wat nieuws uit mocht zoeken uit de Bristol-folder (geldig van 5 augustus tot en met 1 september). Precies de juiste items in de aanbieding! Mijn blik viel op de sneakers van Skechers (door de binnenzool met memory foam). Ik ken het merk van vroeger en stiekem was ik wel weer toe aan nieuwe sportschoenen.

Skechers, Puma, Panther, je vindt het bij Bristol

En wat dacht je van de mooie sportkleding van het merk Panther? Wist je dat in deze kleding bamboe of koffie verwerkt is? Dat komt allereerst de duurzaamheid ten goede en het heeft ook fijne eigenschappen. Denk aan draagcomfort (lekker zacht en ademend), UV-bescherming en een anti-bacteriële werking. Laat ik er nu net achter zijn gekomen dat veel van mijn ‘oude’ sportkleding – ondanks extra wasmiddel en wasverzachter – gewoon niet meer schoon te krijgen is? Het ruikt niet lekker meer. Heel fijn dat ik nu een (sport)singlet van dit merk uit kan proberen.

Welke sport beoefen jij? En hoe lang doe je gemiddeld met sportkleding en sportschoenen? 

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

 

De genoemde producten heb ik uit mogen zoeken bij Bristol (het singlet heb ik deels zelf betaald)

De (sport)schoen van Skechers is nu in de aanbieding van € 49,99 voor € 39,99

Het (sport)singlet van Panther kost € 14,99

 

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]