Speelsheid

Speelsheid

In Opvoeding, Persoonlijk by Roryblokzijl5 Comments

Speelsheid

Speelsheid

Zomaar iets wat bij mij opkomt als ik denk aan de waan en drukte van het dagelijkse leven. Speelsheid maakt lichter. Speelsheid maakt vrolijker. Hoe kan je de speelsheid (her)integreren in de dag?

Uit je denkhoofd

Allereerst, wat betekent speelsheid voor mij? Niet alleen maar in je denkhoofd zijn, maar volledig aanwezig zijn. Met lichaam en ziel. Openstaan voor je omgeving. Openstaan voor anderen. Niet alleen maar letterlijk horen. Maar ook zien. Intuïtief voelen. Ik heb het over lichaamstaal. Hoe vaak nemen wij de ruimte om tussen de regels door te lezen. Om door de sociaal wenselijke zinnen heen te luisteren. Om écht te luisteren wat de ander bedoelt. Hoe vaak ben jij eigenlijk open en eerlijk over wat je wilt en voelt?

Durf jezelf te laten zien

Speelsheid. Jezelf durven laten zien. Kwetsbaar opstellen. Durven fouten te maken. Deze ook toe te geven. Er om lachen. Om jezelf lachen. Maak alles niet zo groot en hou het dicht bij jezelf. Dan sta je meer in je eigen kracht. Speelsheid kan dus ook zorgen voor meer zelfbewustzijn, zelfs meer zelfverzekerdheid.

In de zandbak spelen

Last but not least. Speelsheid opent de deuren van je creatieve zelf. Wie had gedacht dat spelen zó leuk kan zijn. Je vergeet jezelf en je ego en stort je in het speelmoment. Ik heb zelf nog nooit zo vaak in een zandbak gespeeld als deze afgelopen vakantie. Waar ik dat voorheen irritant (al dat zand in je kleding) of vies vond (welke dieren zitten allemaal in die zandbak) haal ik nu mijn schouders op, bak prachtige zandtaartjes, maak mooie sculpturen (ok, ok, ze zijn in mijn hoofd mooier) en geniet.

DIY versie 1.0

Geen zin om het zand in te duiken? Never mind. Ga weer tekenen (kijk bijvoorbeeld hier voor een kleurboek voor volwassenen), maak eens dingen zelf (inspiratie nodig? Kijk eens op de leuke site van Léonie ). Ik merk dat ik letterlijk rustig word van weer eens lekker oldskool dingen met mijn handen doen. Ja, zoals kapotte kledingstukken herstellen. Waar ik overigens vroeger een bloedhekel aan had. Ik kan het helemaal niet goed. Sterker nog, als je mijn verstelwerk ziet zou je reactie “OMG” kunnen zijn. Hoe het ook zij, het helpt mij om rustig te worden. Het geeft mij ook dat beetje speelsheid terug en creativiteit. Plus het is ook nog beter voor het milieu!

Dansen!

Ineens moet ik ook denken aan de allerbelangrijkste ‘speelsheid’-factor voor mij: dansen! Alweer (veel te) lang geleden. Als ik dans, dan laad ik op. Dat ben ik onze kleine Mila al aan het leren. Laatst heb ik haar een van mijn meeste favoriete nummers ever laten horen: ‘Back by dope demand’. Ik ging letterlijk even helemaal los en sprong de kamer door. Milaatje keek mij even verbaasd aan…en ging toen met mij mee dansen.

Hoe speels ben jij nog? Wil jij de boodschap van ‘speelsheid’ verder verspreiden? Deel dan deze post!

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

Interessant? Meer lezen? Schrijf je in!

[ Vul je mailadres is en klik op ok! ]

 • Wendy (B)

  Wie is er niet eens speels?
  Dat is lekker relaxen.
  Spelen met kindjes, knutselen: waarom niet hé?
  Het moet gewoonweg kunnen ongeacht de leeftijd!

  • Ha Wendy, precies. Dat vind ik nu ook. Het maakt mij uiteindelijk ook rustiger. Plus ik merk dat het voor Mila ook heel belangrijk is om ‘samen’ te spelen met ons.

   • Wendy (B)

    Inderdaad 🙂
    Je moet niet altijd omgaan met leeftijdsgenoten hé 😉

 • Linda_r

  Leuk artikel, Rory! En erg herkenbaar. De waan van de dag neemt al gauw de overhand, waardoor ik snel niet meer geniet van de kleine en simpele dingen. Zo zonde! Dansen is voor mij ook een belangrijke manier om te spelen, al doe ik het veel te weinig. Ik heb vorig jaar in Spanje salsales gevolgd (twee keer per week, 25 euro per maand), dat was geweldig. Jammer dat dansles hier zo ongelofelijk duur is! Als ik weer wat gespaard heb, wil ik misschien weer op salsales, of streetdance, of hiphop, of… Genoeg keuze in elk geval! 😉
  Ik heb trouwens een tijdje geleden Marieke van Bureau Play geïnterviewd voor mijn blog. Een bureau dat spelen voor volwassenen op een originele en vrolijke manier op de markt brengt. Wellicht leuk om eens te bekijken: https://www.bureauplay.nl/

  • Dank voor je reactie Linda! Jammer is dat hè. Dat genieten er zo snel bij inschiet. Wow, salsadansen lijkt mij geweldig. Sowieso is dansen echt mijn ‘ding’. Ik krijg er altijd zóveel energie van. Heerlijk! Snel weer eens proberen te doen. Je tip van Bureau Play klinkt heel erg leuk. Ga ik zo direct eens naar kijken. Dankjewel!