Wat moet je nu eigenlijk precies met een bronzer?

In Gezichtsverzorging & make-up, Lifestyle by Roryblokzijl15 Comments

Een ‘bronzer’? Wat is dat precies Rory? Eigenlijk gewoon een zelfbruiner. Je hebt ze voor je lichaam en je gezicht. En waarom zou je dat gebruiken? Hebben we niet allemaal meer het besef gekregen dat teveel zon niet goed is voor je huid? Sowieso, alles wat ’te’ is, is niet goed heb ik altijd geleerd. Wij gaan al veel zorgvuldiger om met de zon dan in het begin van onze relatie. Toen we in de twintig waren en het eigenlijk van huis uit ook niet echt hadden meegekregen. En we dachten dat van 8 uur ’s ochtends tot en met 8 uur ’s avonds in de volle zon liggen geen probleem was.

Alles wat té is, is niet goed

Echt hè? Zonder parasol. Vol in de brandende zon en jezelf goed insmeren – dat dan weer wel – met het populaire zonproduct uit de jaren negentig: Biodermal zonder filter. Het ging er – destijds – van uit dat als je de huid maar goed hydrateerde en zo snel mogelijk bruin werd, je goed beschermd was tegen de zon. Raar maar waar. Gelukkig gingen we nooit meer dan een korte week per jaar met vakantie. En was dat destijds niet naar Azië of een ander ver land dicht bij de evenaar, maar ‘gewoon’ Zuid-Frankrijk. Want wat we daar deden, was natuurlijk niet goed. Prachtig bruin werd ik. Een bronzer had ik destijds zéker niet nodig gehad. Ik zal eens even kijken of ik nog een fotootje vind waar ik niet topless èn met string bikinibroekje op sta (ook al zoiets van de jaren negentig).

Wat moet je nu eigenlijk precies met een bronzer?
Ok, deze is best ‘decent’ toch?

Van factor 0 naar SPF 50+

Natuurlijk gingen we ook af en toe een dagje naar het strand (Zandvoort en Bloemendaal waren favoriet, al zat het strand van Castricum er ook bij) en daar hanteerden we exact hetzelfde regime. Tegenwoordig (al járen overigens) is dat wel anders. Van factor 4 in Nederland stapten we over naar factor 15 en 20 in landen als Turkije. Sinds de eerste keer dat we naar Azië afreisden ben ik overgestapt op factor 50(+) voor mijn gezicht en factor 30 of 50 voor mijn lichaam. En als ik heel eerlijk ben is dat ook gekomen doordat ik tijdens mijn zwangerschap – toen we nog een weekje zon in Turkije pakten – een vorm van melasma / chloasma  heb opgelopen. Toen begon ik mij ook iets meer te verdiepen in het fenomeen ‘bronzer’ (al gebruikte ik het nog niet).

Pigmentvlekken …

Donkere pigmentvlekken op mijn (gezichtshuid). Niet alleen op mijn wangen, maar ook op mijn bovenlip en naast mijn ogen. Denk aan donkere vlekken die op zich het idee geven van een ‘gezonde kleur’ totdat je dichtbij staat en ziet dat het een verzameling van donkere vlekjes is. Ik kan er niet echt mee zitten. En ik kan er ook weinig aan doen. Ik verzorg mijn huid heel goed, heb onder andere de Eucerin anti-pigment dag- en nachtcrème gebruikt. Smeer mijzelf (voor terras, lopend in de zon en zéker aan het strand) goed in met factor 50(+) en vermijd het liefst de zon tussen 13 en 15 uur.

Wat moet je nu eigenlijk precies met een bronzer?
En als ik dan toch zon? Dan gebruik ik een hoge factor (SPF 30 voor mijn lichaam en SPF50 voor mijn gezicht) èn een goede aftersun. Zoals deze twee héle fijne producten van Oolaboo

Ik grijp naar de bronzer

Maar goed. Omdat deze vakantie wat anders liep ben ik wel – op de vrije momenten – wat meer in de zon gaan zitten dan normaal. Hence, de best aanwezige pigmentvlekken. Nu we weer thuis zijn is dat over. En ben ik eerder hard aan het werk voor de blog en ook wil ik nu echt goed doorpakken met opruimen voordat H. in zijn nieuwe baan begint. Zodat we samen de rondjes richting Kringloop en Zending over Grenzen kunnen aanpakken. En dus is er minder tijd voor de zon. Die schijnt wel, maar ik ga er even niet meer in zitten.

Bronzer = zelfbruiner

En dan … komt een bronzer goed van pas. Een bronzer is dus eigenlijk een zelfbruiner. En waar je dat vroeger best nog een uitdaging kon vinden (je wilt niet oranje worden en zeker geen vlekken krijgen op je huid) zijn er tegenwoordig prachtige en high end merken te vinden die je heel eenvoudig en gelijkmatig aanbrengt. Alleen zijn er wel heel veel verschillende merken op de markt. Wat gebruik je nu precies wanneer. En waarom zou je het eigenlijk willen? Zijn er voor- en nadelen?

Wat moet je nu eigenlijk precies met een bronzer?
Jongens, de geur is zó waanzinnig lekker. En de glans op je haren. Love it

Oolaboo’s haarproducten

Eind mei bracht ik een bezoekje aan de pop-up store van Oolaboo in Amsterdam. Oolaboo is een fijn merk dat ik al ken van een ge-wel-dig haarproduct ‘Moisty Seaweed, 24 benefits instant cure’. Mijn haren worden er zichtbaar mooier van! Helaas is deze pompflacon nu echt bijna leeg, maar niet getreurd, ik kreeg namelijk de fijne ‘Enlightening Sparkling Oil’ èn de ‘High Gloss Polishing Mist’ van de Blushy Truffle-lijn mee en ook die producten werken als een tierelier. Ik krijg niet voor niets regelmatig veel complimenten over mijn haar (en dat op mijn 48ste).

Blushy Truffle, I love it

De haarolie reflecteert als het ware het licht en geeft een hoogglans resultaat. Ook fijn, het houdt frizz haar onder controle, waardoor het zacht en glanzend oogt (en ook zo voelt). De spray moet je zien als een niet verstevigende hairspray die je haar mooi laat glanzen. De nevel is heel fijn, en op basis van Italiaanse witte truffelolie (ruikt zó heerlijk!).

Wat moet je nu eigenlijk precies met een bronzer?
Heel makkelijk aanbrengen op deze manier

Oolaboo Superb Bronzer

Maar goed. Ik wilde vertellen over een bronzer. Ik kreeg namelijk ook de Superb Bronzer en bijpassende handschoen mee om te testen op mijn lichaam. Wil je het op je gezicht aanbrengen dan heb je eigenlijk een speciale (gezichts)kwast nodig. En het was de eerste keer dat ik een bronzer (aka gezichtsbruiner) ging testen, dus dat deed ik liever alleen op mijn lichaam. Het is namelijk een ‘spray on-bronzer’, en dat vind ik fijner werken op mijn lijf dan op mijn gezicht. Een hele grote pre van dit product van Oolaboo? Het bevat onschadelijke bestanddelen die reageren met de aminozuren van de huid, waardoor na slechts 3-4 uur een prachtige vakantiekleur ontstaat, die tot 1 week houdt!

Sun-kissed look met deze zelfbruiner

Geen ‘worteltjes’-kleur, maar een subtiele tint (afhankelijk van hoeveel je sprayt) waardoor je als het ware een sun-kissed look krijgt. Hoe je het aanbrengt? Je sprayt een hoeveelheid – in eerste instantie hield ik twee maal sprayen aan, maar dat was toch wat te weinig – op de handschoen en die breng je aan op je lichaam. Goed uitsmeren. En de ‘restjes’ daarvan kan je gebruiken voor plekken als je ellebogen en eventueel dus je gezicht. Het ruikt prettig. Geen nare geurtjes tijdens en achteraf en het werkt heel subtiel.

Wat moet je nu eigenlijk precies met een bronzer?
En ook dit zijn superfijne producten van TAN-LUXE en Isle of Paradise

TAN-LUXE en Isle of Paradise

Toen ik onlangs bij een heel tof event van Douglas was, waarbij zij een aantal nieuwe mooie merken en hun producten presenteerden aan een selecte groep influencers – waar ik tot mijn grote vreugde ook toe behoorde. Kwamen er ook vertegenwoordigers van een tweetal merken aan het woord die hun bronzer / zelfbruiner presenteerden. Ik heb het over de merken TAN-LUXE en Isle of Paradise. Hun producten nodigen echt uit tot proberen.

Gradual Illuminating Tanning Lotion, een bronzer voor je lichaam

Als eerste heb ik de ‘Gradual Illuminating Tanning Lotion’ van TAN-LUXE getest. Dit is een lichte body lotion (een soort mix tussen een olie en een moisturizer) die je huid een geleidelijke gloed geeft. Het trekt makkelijk in en zorgt voor een natuurlijke gloed binnen ongeveer een uur. Het voelt zacht aan op je huid en wat ik fijn vind is de subtiele gloed. Lekker voor je lichaam en heel makkelijk aan te brengen.

Wat moet je nu eigenlijk precies met een bronzer?

‘The Face Illuminating Self-Tan Drops’

TAN-LUXE heeft ook een product, speciaal voor het gezicht. Ik heb het over het – veelvuldig bekroonde – serum ‘The Face Illuminating Self-Tan Drops’. Zelfbruinende druppels (gebruik tussen de 1 – 12 druppels afhankelijk van het effect dat je wilt hebben) die je mengt in je crème, serum of olie. Breng het gelijkmatig aan op je gezicht. TAN-LUXE zegt: bij 2 druppels: stralend bruin / 4 druppels: zonovergoten glans / 8 druppels: gouden finish/ 12 druppels: intense bronzen gloed. Mijn ervaring? 6 druppels vond ik heel mooi op mijn Indische huid voor een stralende gloed.

Isle of Paradise ‘Self Tanning Drops’

Ook vegan friendly, cruelty fee & organic brand Isle of Paradise houdt zich bezig met een fijne manier van zelfbruining met hun producten vol met hoogwaardige ingrediënten zoals avocado, kokosolie en chiazaden. Het bijzondere is dat ze een combinatie bieden van kleurcorrectie èn zelfbruining. Het vervaagt dus eigenlijk vlekken of veranderingen in de huid. Ik kreeg de ‘Self Tanning Drops’ voor zowel je gezicht en lichaam mee. Deze heb ik nog niet getest en ik ben dan ook erg nieuwsgierig. Maar net terug van vakantie ben ik nog behoorlijk bruin dus ik wacht even tot deze kleur wat is weggetrokken.

Wat moet je nu eigenlijk precies met een bronzer?
Een zeer recente vakantiefoto: je zou het niet zeggen, maar hier ben ik best bruin. En ook echt bruin genoeg

En het ‘Medium Self-Tanning Water’ dan?

Wat ik tijdens het event (overigens verkeerd, want ik had de spray niet uitgesmeerd…) al even had uitgeprobeerd is het ‘Medium Self-Tanning Water’. Het is verrijkt met een speciaal ‘SuperBalance’-complex om roodheid in balans te brengen en geïrriteerde huid te kalmeren. Altijd prettig. En wist je dat de (transparante) Medium Water zelfbruinende spray is samengesteld op basis van water en dat het dus geen vlekken achterlaat op je kleding?

Belangrijke guidelines (en ook een note to self, want ik vergeet nog wel eens het een en ander)

1. Scrub de huid 24 uur voordat je een zelfbruiner gaat gebruiken. Dan ‘pakt’ het gewoon veel beter.
2. Goed uitsmeren, al dan niet met een speciale handschoen (wordt ook wel eens ‘mitt’ genoemd).
3. Het masseren werkt het beste als je dat zachtjes doet en in cirkelvormige bewegingen (voor een natuurlijk, gelijkmatig resultaat).
4. Houdt een aantal uur aan om resultaat te zien en vergeet niet héél goed je handen te wassen (en zéker tussen je vingers).

Gebruik jij weleens een zelfbruiner? Wat is jouw favoriete merk en tip?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

De genoemde producten heb ik gekregen

 

Oolaboo Blushy Truffle Enlightening Sparkling Oil – 50 ml – € 43,95

Oolaboo Blushy Truffle High Gloss Polishing Mist – 200 ml – € 41,95

Oolaboo Skin Superb Organic Spray-On Bronzer – 200 ml – € 40,95

Oolaboo Skin Superb Bronzing Glove – € 13,95

TAN-LUXE Gradual Illuminating Tanning Lotion – 150 ml – € 29,87

TAN-LUXE The Face Illuminating Self-Tan Drops – 30 ml – € 47,38

Isle of Paradise Dark Self Tanning Drops – 30 ml – € 26,78

Isle of Paradise Medium Self-Tanning Water’ – 200 ml – € 25,74