How to handle pigmentvlekken

In Gezichtsverzorging & make-up by Roryblokzijl18 Comments

Pigmentvlekken. Een verhaal apart. Waar ik ooit dacht dat ik pigmentvlekken had, noemde iemand anders het melasma. Wat dat precies is? Het is een vorm van hyperpigmentatie (overproductie van melanine) die voorkomt in het gezicht. Met name op de wangen (heel herkenbaar), de neusbrug, het voorhoofd en helaas … ook de bovenlip (Ken je dat? Dat je het gevoel hebt in de zomer dat je een ‘snor’ hebt?). Dat zag ik ineens bij mijzelf. Vervelend. Niet heel erg. Maar fijn? Nou nee.

Once upon a time in Turkey

Hoe ik er precies aan kom? Ik weet het nog goed. In 2011 – toen ik zwanger was van Mila – gingen we nog éven een weekje op vakantie. Naar een warm land (Turkije). Natuurlijk smeerde ik mij ook toen goed in met een zonneproduct. Minimaal factor 30 en ik geloof zelfs SPF50 voor mijn gezicht. Hoe dan ook begonnen er zich in de jaren erna een soort van flarden van bruine pigmentvlekken te ontwikkelen op mijn wangen. Melasma wordt overigens ook wel chloasma of zwangerschapsmasker genoemd.

How to handle pigmentvlekken

En ouder worden? Speelt dat ook mee bij pigmentvlekken dan?

Natuurlijk heeft het ook wel met ouder worden te maken. Ik heb wat kleine vlekjes op mijn handen. Ook merk ik dat ontstekingsplekjes (of puistjes waar ik ooit aan heb zitten krabben) ook bruiner worden naarmate de jaren vorderen. In de winter is er niets aan de hand, dan zie je het bijna niet. Er is minder zon en de plekjes worden dan gewoon wat lichter. Maar in de zomer? Als ik tijdens een vakantie wat meer in de zon heb gelegen dan komt het allemaal weer wat meer naar boven. En is het veel duidelijker zichtbaar.

Wat kan ik doen aan mijn pigmentvlekken?

De dermatoloog die ik ooit heb bezocht kon er vrij weinig aan doen. Het ‘probleem’ ligt namelijk wat dieper in de huid. Hij had het wel over blekende crèmes maar daar begin ik liever niet aan. Op de een of andere manier klinkt dat voor mij heel spannend. Laat staan laseren of iets dergelijks (en daarvan weet ik overigens ook nog niet eens of dat wel zou werken bij de vorm van melasma die ik heb). Dan maar wat pigmentvlekken. Als dat het ergste is, dan valt het nog wel mee (vind ik).

How to handle pigmentvlekken

Een nieuw middel van een gerenommeerd merk?

Toch merk ik dat ik zo nu en dan wel eens iets wil uitproberen. Om te kijken wat het zou kunnen doen voor mijn huid. In het kader van ‘baat het niet dan schaadt het niet’. En zo kwam ik bij het merk Eucerin uit. Ik zag het persbericht over een viertal nieuwe producten en ik was gewoon heel erg benieuwd. Van de vier producten kreeg ik er twee toegestuurd: Eucerin Anti-Pigment Dagcrème SPF 30 en Eucerin Anti-Pigment Nachtcrème. Beide crèmes zijn geschikt voor alle huidtypen. Het ingrediënt wat je onder andere in de crèmes aantreft is Thiamidol*  Dit is een door Eucerin gepatenteerd bestanddeel. Ze hebben Thiamidol in een periode van tien jaar zelf ontwikkeld. Dermatologisch is aangetoond dat dit donkere vlekken vermindert en ook nog eens voorkomt dat deze opnieuw verschijnen.

Wat zit er allemaal in?

In de dagcrème vind je ook UVA- en UVB-filters (SPF 30). Zo biedt de dagcrème niet alleen een bescherming tegen de zon, maar het vermindert ook de kans op ontwikkelen van nieuwe pigmentvlekken (veroorzaakt door diezelfde zon). In de nachtcrème vind je – naast Thiamidol – ook Dexpanthenol (voor nachtelijk herstel van de huid). Volgens Eucerin zijn de eerste resultaten na twee weken al zichtbaar en houdt deze verbetering aan bij regelmatig gebruik. Los van deze resultaten zorgen de hydraterende ingrediënten ervoor dat de huid er egaal en stralend uitziet.

How to handle pigmentvlekken

Hoe is het nu met mijn pigmentvlekken?

Ik heb de producten nu twee weken geprobeerd in een periode waarin ik eigenlijk nauwelijks tijd had om in de zon te zitten / liggen. Aan de andere kant breng ik natuurlijk mijn dochtertje naar school en ga ik met enige regelmaat naar events en afspraken. Dus ja, buiten loop ik wel. In alle eerlijkheid ben ik niet altijd even zorgvuldig geweest met het gebruiken van een extra zonneproduct als ik wat langer in de zon te vinden was. Dus de twee testweken zeggen wellicht nog niet genoeg. Voor- en nafoto’s vind ik ook wat lastig, omdat je nooit precies dezelfde hoek of belichting vindt.

Smeer je altijd in met een SPF! En herhaal dit regelmatig

Over het algemeen genomen heb ik wel degelijk het gevoel dat deze producten (let trouwens op! Producten die Thiamidol bevatten mag je niet meer dan 4 keer per dag aanbrengen) hebben bijgedragen aan het voorkomen van nieuwe pigmentvlekken. En ongetwijfeld hebben ze de bestaande pigmentvlekken ook wat verminderd. Dit kan ik jullie dus alleen niet laten zien omdat ik soms toch iets te laks ben geweest wanneer ik iets langer in de zon te vinden was. Zoals bijvoorbeeld onlangs tijdens een onverwacht mooie middag tijdens het schoolreisje van ons dochtertje waarnaar ik als een van de hulpouders mee mocht..

Je hebt zulke bruine wangen

Begrijp mij niet verkeerd. Ik smeer mij wel in. Alleen mag ik dat wat vaker herhalen en zeker ook op de ‘beruchte’ plekken (mijn wangen). Dat had ik wel wat meer en extra mogen doen. Je begrijpt alleen vast wel, tijdens een schoolreisje liggen je prioriteiten elders, bij de kinderen. Afijn, sowieso ben ik blij verrast door de kwaliteitsproducten van Eucerin, een merk dat ik al veel eerder had willen proberen. Ben je benieuwd naar een meer uitgebreide review van deze specifieke producten lees dan eens dit artikel van mijn nichtje Serena van Beautylab. Ik vind altijd dat zij – met haar vakkennis als laborante – heel gedegen en goed onderbouwde artikelen schrijft waar je echt wat aan hebt.

Heb jij veel pigmentvlekken en wat doe jij eraan?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Deze producten heb ik toegezonden gekregen

Eucerin Anti-Pigment dagcrème SPF30 – 50 ml – € 27,99

Eucerin Anti-Pigment nachtcrème – 50 ml – € 28,49

* Dit is een door Eucerin gepatenteerd ingrediënt. Ze hebben Thiamidol in een periode van tien jaar ontwikkeld. Dermatologisch is aangetoond dat dit donkere vlekken vermindert en ook nog eens voorkomt dat deze opnieuw verschijnen.

 

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]