Brrrr … wat is de vloer koud

In Lifestyle by Roryblokzijl32 Comments

Wat is de vloer koud? Heb jij dat nu ook? Dat je ’s ochtends vroeg wakker wordt en jezelf dan extra warm en cosy aankleedt voordat je naar beneden gaat? Ik heb het dan met name over die lekkere zondagochtenden. Die je het liefste vult met uitslapen (duh, met een kleuter van 5?) en vervolgens in je ochtendjas beneden uitgebreid ontbijten. Het allerliefste met een dikke zaterdageditie van de krant erbij. Ook daarvoor geldt trouwens: met een kleuter?

My Little Pony op de zondagochtend?

Want wat er meestal gebeurt? Na het ontbijt? Spelletjes doen. Tekenen, knutselen. Of … vooruit, een aflevering van ‘My Little Pony’ kijken. Momenteel favoriet bij onze kleuter. Wij krijgen af en toe bijna hoofdpijn van de licht hysterische stemmetjes en andere geluiden, maar het kind geniet. Dan mag een beetje televisie ook wel, toch? Ik kan mij dat van vroeger nog herinneren. Bij mijn ouders thuis. Hoe fijn het was om lekker in je pyjama een beetje te ‘dreutelen’ op een lome zondagochtend. En dan nog het liefste bij de kachel.

Een kachel in de seventies

Kachel? For real? Van welke planeet kom jij? Uh, 1970. Was er dan geen centrale verwarming? Nee, dat hadden we destijds nog niet in onze huurflat. Wel een kachel dus, in de woonkamer. En een geiser in de keuken. Dat was doodnormaal back then. Ja, inmiddels zijn we behoorlijk verwend hoor, anno 2017. En dan doen wij nog niet eens mee met alle trends en noviteiten. Zoals met behulp van een timer instellen dat de verwarming van tevoren automatisch aangaat en de woonkamer lekker warm is als je beneden komt? Ik zou niet weten hoe je dat (zelf) moet doen.

Iets met twee linkerhanden

Ik heb weleens verteld dat H. en ik twee linkerhanden hebben? Wij zijn het soort mensen dat de plek van de eettafel gewoon aanpast aan de aansluiting voor de lamp. Die hebben we namelijk het liefst boven het middel van de eettafel schijnen. Werken met kabelgoten en een betonboor? Liever niet. No problem, dan schuiven we toch even met de eettafel? Zo lossen wij de dingen in huis op. Tenzij het niet anders kan en dan roepen we hulptroepen in.

Koud op de vloer!

Brengt mij bij het punt van de verwarming in huis. Eigenlijk staat die boven in de slaapkamers nooit aan. Ja, in de ochtend wèl in de badkamer. Maar alleen als we gaan douchen. En daarna gaat die meteen weer uit. Maar beneden? Dat is wel een dingetje. Met name die bewuste zondagochtenden. Het is geen uitzondering dat ik dan in pyjama met heerlijk fluffy badjas, sokken en natuurlijk mijn dikke UGG-lookalike sloffen naar beneden schuifel. Het kost mij dan echt even tijd om warm te worden.

Op blote voetjes rondrennen

Hoe grappig is het dat ik een warmbloedig kind heb die rustig op blote voetjes rondrent? Maar dat is best koud op het laminaat, zal ik je zeggen. Want … wij hebben geen vloerverwarming. Best koud op die vloer dan. Het is een luxe die we ons niet konden veroorloven toen we in ons huidige – toen nieuwe – huis trokken. Zelfs als het had gekund, dan hadden we het probleem gehad dat we het pas ná de oplevering mochten realiseren.

“Ná de oplevering pas, mevrouw”

Omdat ons huis onder architectuur is gebouwd was het namelijk niet toegestaan om vóór de oplevering dingen aan het huis te veranderen. Een dakkapel, open haard, vloerverwarming? Niets was mogelijk (van te voren dan. Na oplevering mocht alles, maar dan moest je alles weer openbreken). Achteraf bezien hadden we dat eigenlijk toch moeten doen. Want vloerverwarming – en dan met hout (maar kan dat eigenlijk met vloerverwarming?) of mooie natuurstenen tegels is toch wel heel prettig en comfortabel.

Check, check, dubbelcheck

We hebben het overigens wel overwogen, toen we de tegels voor de keukenwand lieten zetten. Maar we vonden het toch teveel gedoe. Met name omdat we helemaal ons eigen draaiboek volgden (eerst het huis laten spuiten, dan pas de vloeren leggen. Maar dáárvoor weer de keuken. En oh ja, dáárvoor nog de schuine dakramen, omdat anders al het puin op het laminaat terecht zou komen). Het een hing nauw samen met het ander. Elke onderbreking zorgde voor een verstoring van de zorgvuldig uitgewerkte strakke planning.

Een nieuwe vloer? Of toch maar niet

We wonen inmiddels alweer veel jaren met plezier in ons mooie huis. Maar het moment komt dichterbij dat we veranderingen kunnen (of moeten) gaan aanbrengen. Hoe we dat merken? Na 16 jaar ging de koelkast stuk en onlangs hebben we een nieuwe bakoven moeten aanschaffen. Het laminaat wat we door het hele huis hebben laten leggen (op alle verdiepingen, zonder drempels) wordt met name in de keuken en woonkamer toch echt ouder. Of gaan we op de begane grond beginnen? Eerst vloerverwarming? Zodat je alle radiatoren kunt weghalen? Of toch niet? Want hoe werkt dat dan met onze piano? Vragen, overwegingen en dilemma’s.

Kan jij vloerverwarming aanraden? En met wat voor vloer heb jij het gecombineerd? Een houten vloer of natuursteen?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking

 

 

disclaimer