De feestdagen, we gaan er zelf iets moois van maken

De feestdagen, we gaan er zelf iets moois van maken

In Lifestyle by Roryblokzijl13 Comments

De feestdagen in aanloop naar Oud en Nieuw? Er iets moois van maken? In deze tijd? Ik was er – toegegeven – best wel sip van de afgelopen tijd. Het nieuws dat van tevoren al uitlekte, de negatieve stroompjes die op deze manier in je dagelijkse leven sijpelen. Ik wil dat helemaal niet. Mijzelf er druk om maken. Juist daarom volg ik bewust het nieuws de laatste maanden niet meer. Geheel aan struisvogelpolitiek doe ik overigens niet, want als er echt iets belangrijks is, dan hoor ik dat wel van H. Want hij is dagelijks gekluisterd aan zijn smartphone en de nieuwssites daarop.

Kijken naar wat er wel kan

Maar waar het om gaat. Je kunt jezelf sip laten maken door alle ellende, maar je kunt er ook op een andere manier naar kijken. Er zelf iets moois van maken. Hoe? Door in jezelf te keren (op zich zijn de feestdagen daar de uitgelezen tijd voor), tot rust komen, snugglen op de bank met een dekentje, (kerst of andere feelgood-)films kijken, opruimen desnoods (dat zorgt bij mij voor de nodige stress, dus ik laat het even) en klusjes klaren. Met op de achtergrond de geur van dennennaalden, (kerst)muziek en meer. Kijken naar wat er wel kan dus. Het positieve, de lichtpuntjes uit het negatieve en de donkerte halen.

De feestdagen, we gaan er zelf iets moois van maken

Er met Tweede Kerstdag iets moois van maken

Ik kon mijzelf dan toch uiteindelijk ook daadwerkelijk verheugen op Tweede Kerstdag, een van de feestdagen die we ‘echt’ hebben gevierd dit jaar. Waar we oprecht iets moois van hebben gemaakt. Mijn schoonouders zijn gekomen, net als de zus van mijn schoonmoeder. Voor het tweede achtereenvolgende jaar hebben we een Qalkoen besteld (ja, je leest het goed. Geen typefout). Een gevulde kalkoen die je vervolgens een flink deel van de dag laat garen en waar je veel (en lang) van kunt smullen. We hebben serieus drie dagen van de kalkoen gegeten. Het pluspunt van Qalkoen? Een deel van de opbrengst gaat naar kinderziekenhuizen in Nederland. Vorig jaar las ik erover en heel tof ook dat Peter Lute en Herman den Blijker nog steeds ambassadeur zijn voor dit mooie initiatief.

De feestdagen, we gaan er zelf iets moois van maken
Mooi hè? Zwaar en kwalitatief glaswerk van Libbey, voor cocktails of die bijzondere whisky. Of natuurlijk als water- of sapglas

Heeft huzarensalade iets Indisch?

We aten er rode kool met appeltjes bij, aardappelpuree en… mijn moeder’s huzarensalade. Niets Indisch aan zou je denken, maar onlangs sprak ik erover met Jessica van de Moesson (hét Indisch maandblad) en zij herkende het wel als zodanig: “Met bietjes toch?“. Hoe dan ook voelde het goed om er iets moois te maken zoals mama dat vroeger ook deed. Papa heeft zijn best gedaan om het recept boven water te toveren. Dat was niet helemaal gelukt, maar het werd een combinatie tussen wat hij wel kon vinden en een recept van mijn moeder’s zus. Van te voren zei ik al: “Als het net zoals vorig jaar smaakt, dan word ik in ieder geval heel blij“. Nou, dat is gelukt!

De feestdagen, we gaan er zelf iets moois van maken
Prachtig glaswerk (modellen Radiant en SPKSY) voor een feestelijk gedekte tafel

Mensen, maak er iets moois van

Maar nog even over die feestdagen en de aanloop naar het nieuwe jaar? Dat betekent voor mij iets met rust nemen, genieten, dierbare herinneringen herleven, maar ook er iets moois van maken. En dat doe ik dan graag en met plezier. Hoe? Door de woonkamer en keuken (de rommel gooi ik tijdelijk in kasten en naar boven – wie herkent dit?) op te ruimen, mooi en gezellig te maken en natuurlijk onze eettafel in de woonkeuken mooi op te maken en aan te kleden. Onze tafel is van onbewerkt, ongelakt teakhout en behalve ruig ook lekker ruim. Mijn idee was om daar een mooi wit bewerkt tafelkleed op te leggen en er met mooi glaswerk, een chique terrine maar juist ook met – door Mila – zelfgemaakte gezellige menu- en naamkaartjes een ware, mooi gedekte feesttafel van te maken.

De feestdagen, we gaan er zelf iets moois van maken

Een feesttafel ten top

En dat kan natuurlijk ook prima op de andere dagen wanneer we gewoon met ons drietjes zijn. Het gaat om de gezelligheid, het samenzijn en dat ‘op te leuken’ met al het moois dat we in huis hebben. En wat ben ik blij met dit mooie glaswerk van Libbey. Tumblers (drinkglazen) om (al dan niet) bruisend water uit te drinken, dat maakt het al feestelijk tijdens deze dagen. En eindelijk is mijn wens uitgekomen. Champagne (of cava, prosecco of sekt) drinken uit coupes! Al mijn hele leven drink ik bubbels uit een flute, maar ik vind juist een champagne coupe zo iets gesoigneerds en feestelijks hebben. Al eerder zag ik deze specifieke coupe, namelijk bij het Lowlander Pers (Kerst)diner waar ik een tijdje terug bij aanwezig mocht zijn. Daar dronk ik er een wel heel bijzondere ‘beertail’ (in plaats van de gebruikelijke cocktail) uit.

De feestdagen, we gaan er zelf iets moois van maken

De feestdagen, we gaan er zelf iets moois van maken

Alcohol, alcoholarm of alcoholvrij, all is well!

Ik vermoed overigens dat er dit jaar veel bubbels zullen worden gedronken, ongeacht of dit met alcohol zal zijn of zonder. Voor de feestelijke sfeer. We moeten er wat van maken. Voor onszelf, en voor een ander. We wíllen er denk ik ook iets moois van maken. Daar heb je niet perse bubbels, of mooi glaswerk, of een mooie feesttafel, of zelfs visite bij nodig. De kern is dankbaarheid, warmte en liefde. En als je diep naar binnen kijkt, dan heeft iedereen dat toch wel in zich?

Ik wens jullie toe dat jullie er iets moois van maken. Fijne dagen en een gezond 2022 allemaal!

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Deze prachtige coupes en tumblers (zoals ik deze drinkglazen noem) heb ik gekregen van Libbey

Wist je dat Libbey een van de grootste glasproducenten in de wereld is? En hun glazen zijn echte iconen. Misschien ken je ze wel:  Carats, Hobstar, Radiant, SPKSY of hun prachtige 1924 (afbeelding hieronder: Libbey)

Libbey Holland is ontstaan in 1765 en begonnen als een flessenblaasbedrijf dat toen bekend stond als “De Hut”. Met uitbreiding en diversificatie van haar portefeuille werd in 1891 de naam veranderd in “NV. Glasfabriek Leerdam.” Ontwerpers als A.D. Copier traden toe tot het bedrijf en creëerden samen met de Dutch Vintners Association het iconische “Gilde”-assortiment, dat nog steeds populair is in deze tijd. In 1953 op de 75e verjaardag van de glasfabriek had de fabriek de eer om “Royal” te worden genoemd. De glasfabriek heette voortaan “Royal Leerdam”. Het historische merk “Royal Leerdam” is al jaren onderdeel van Libbey