Durf jij echt te zijn?

In Persoonlijk by Roryblokzijl8 Comments

Durf jij oprecht jezelf te zijn? Om verder te borduren op het thema ‘echt zijn’. Puur gewoon jezelf durven zijn. Ook of júist op social media. Vroeg ik mij af. Wat ís het nu eigenlijk dat men geneigd is om de mooiste variant van zichzelf te laten zien op internet? Schaamte? Omdat het leven is zoals het is? Of omdat je jouw eigen leven te saai vindt? Te gewoon? Waarom willen we ‘eruit springen’. Vooruit … misschien wel beter zijn dan de ander?

Durf jij het? Want die mooiste variant? Is best een valkuil

Het is namelijk toch ook een valkuil? Ongetwijfeld zijn er mensen die je ook in het echt kennen. In real life. Ben je dan niet bang voor teleurstelling? Een afknapper? Als je alleen maar je mooiste 200 procent – of vooruit, 100 procent – laat zien. Dan leg je de lat wel heel hoog. Waaraan je zelf moet of wilt voldoen.

Granny alert

Een voorbeeld? Toen ik in de twintig was – ai, dat is een tikje terug – en ik niet een, twee, maar gewoon vier (!) keer per week een dansje deed. Vertelde een van mijn uitgaansvrienden mij eens een verhaal, wat mij altijd bij is gebleven.

Categorie niet-onaantrekkelijk

Deze vriend – een jongen – zag er goed uit. In de categorie zéker niet onaantrekkelijk. Hij geloofde – toen al – heilig in de latere slogan ‘young, free and single‘. Tijdens een van zijn escapades liet hij zijn blik vallen op een jong, blond meisje met prachtig lang haar. Waarmee ze al dansend flink heen en weer zwiepte.

Je haren van je hoofd trekken

The story continues. Meisje gaat – surprise surprise – met de jongen mee naar huis. Ze willen het gezellig maken, totdat het meisje zegt:” Wacht even hoor!” En ze ineens haar prachtige, lange haardos van haar hoofd trekt. Begrijp mij niet verkeerd. Het meisje had wel blond haar. Alleen was het veel korter en dunner.

90’s forever

De jongen? Die was zich kapot geschrokken. En wist even niet hoe hij het had. Goed, dit is een verhaal uit de jaren negentig. En ik heb het nu over jezelf beter voordoen op social media, op internet, online. En wellicht klinkt dit wat ‘harsh‘. Want het gaat niet persé om je beter voor te doen dan je bent. Maar ik heb het wel over jezelf ‘opleuken’. Jezelf een ‘upgrade‘ geven. Wat overigens best vermoeiend kan zijn.

30 pogingen voor de blokjesbuik

Want die ene leuke foto waar je een sixpack laat zien? Misschien heb je die wel 30 keer overnieuw moeten doen. Je adem moeten inhouden. De flawless make-up? Is met #nofilter misschien wel helemaal niet zo flawless als wij denken.

Durf jij ‘not so perfect’ te zijn?

Waarom? Is het omdat we graag leuk worden gevonden door jan en alleman? Omdat we het willen doen voorkomen dat ons familie-/gezinsleven pretty perfect is? Waarin stress, dipjes of groeisprongetjes nooit voorkomen?

Dus dat

En is het belangrijk? Welnee! En toch doen velen van ons eraan mee (ondergetekende incluis). Maar lang niet altijd meer. Want ik vind het belangrijk om oprecht te zijn. En dat betekent dat ik er niet altijd op mijn voordeligst uitzie. En dat durf te tonen. Ook online. Want dat is ook wie ik ben.

Zeg eens eerlijk. Laat jij weleens mindere kanten van jezelf zien? Durf jij echt te zijn?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]