Een badpak of een bikini, wat draag jij als veertigplusser?

Een badpak of een bikini, wat draag jij als veertigplusser?

In Lifestyle by Roryblokzijl10 Comments

Rory, draag jij een badpak of bikini als veertigplusser? Ik schreef er een paar jaar geleden al eens over, toen ik 46 jaar was. Een blogpost waarin ik mij afvroeg of je jezelf nog wel kon vertonen in een bikini als moeder. Nou, de rapen waren gaar. De een interesseerde het niet wat een ander persoon wel of niet aan heeft. Een ander zei dat het makkelijk praten was voor iemand die zelf best slank is. Weer iemand anders vond het überhaupt een oninteressant onderwerp. Hoe dan ook. Het onderwerp (bikini of badpak) roept toch wel het een en ander op aan reacties merkte ik.

Veertigplusser, vijftigplusser, what’s in a name
Inmiddels ben ik de vijftig gepasseerd en voel ik mij lekker in mijn vel zitten. (En draag ik eerlijk gezegd graag een bikini). Maar merk ik aan de andere kant wel dat er toch het een en ander verandert aan je lichaam en je metabolisme (ook wel stofwisseling genoemd). Online onderzoek wijst uit dat je stofwisseling vertraagt naarmate je ouder wordt. Waarom? Je verbruikt dan over het algemeen minder energie, waardoor je het risico loopt om aan te komen. Als belangrijkste reden wordt gegeven dat je spiermassa afneemt.
Je kan niet alles voor zijn
Nu kan je alles niet voor zijn, maar ik ben wel iemand die er graag voor zorgt dat ze er goed uit blijft zien. En niet alleen dat (uiterlijk), ik wil mij ook goed voelen van binnen. Want dat straal je uit naar buiten. Zo heb ik altijd en graag gesport. Niet perse omdat ik slank wil blijven, wel omdat ik fit wil blijven. Mijzelf goed wil blijven voelen in mijn lijf. Toen dat in de begintijd van de pandemie niet meer kon bij de sportschool (ik deed aan hot yoga in een kleine afgesloten ruimte. Daar voelde ik mij destijds niet senang meer bij) ben ik begonnen met online yoga. Gewoon thuis, yogamat uitrollen en een les van ‘Yoga With Adriene’ erbij.
Lekker in je vel zitten
Natuurlijk is dat anders dan een uur een flinke work-out of groepsles in de sportschool. Maar ik zeg maar zo. Een, twee en maximaal drie keer in de week naar de sportschool gaan of nagenoeg iedere dag een uur online trainen en dan ook nog gevarieerd (mediteren, gewichtstraining, yoga, dance work-out, buikspiertraining)? Ik denk dat het laatste – iedere dag beweging – op de langere termijn misschien wel meer effect heeft. Zeker als ik kijk naar mijn doel om fit te blijven en mijzelf lekker te blijven voelen in zowel mijn lichaam als mijn mind.
Een badpak of een bikini, wat draag jij als veertigplusser?
Badpak of bikini? Draag waar je jezelf senang bij voelt
Het zal je dan ook niet verbazen dat ik iemand ben die vindt dat je altijd alles moet dragen waar je jezelf goed bij voelt. Natuurlijk ga ik er wel vanuit dat iedereen logisch nadenkt. Ik bedoel, als ik een hotpants pas in een net even te krap maatje XS, dan zie ik heus wel in dat het niet meer zo mooi staat als toen ik 18 jaar was. Los daarvan hangt het trouwens helemaal van de situatie af (dans je in een club of ga je boodschappen doen in de supermarkt) of je überhaupt – op welke leeftijd dan ook – een hotpants zou willen dragen.
Been there, done that
Maar meer on topic. Een bikini of een badpak? In het artikel dat ik eerder schreef had ik – teruglezend – toch meer last van wat ‘men’ vond over wat je nog kon dragen (of niet). Ik heb het dan over specifieke kledingstukken na je veertigste, zoals hemdjes (blote bovenarmen), korte rokjes (teveel been), hotpants (teveel bil), bikini (kan niet meer met een moederlijf). Jaja, te oud, te dik, te dun. Oordelen, oordelen, oordelen. Nou, hoe ouder je wordt, hoe onbelangrijker oordelen worden. In ieder geval, zo zie ik dat. Een beetje het gevoel van ‘been there, done that‘.
Ik? Draag zowel een badpak als bikini

En weet je? Wie bepaalt eigenlijk wat je aandoet? En waarom? Dat doe je toch lekker zelf? Zeker als je ziet hoeveel mogelijkheden – en modellen – er tegenwoordig zijn in zowel badpakken als bikini’s. Iets met ‘de keuze is reuze’. Het fijne is ook nog dat je nu gewoon online – zoals bijvoorbeeld bij OTTO – diverse opties kunt bestellen. Die je dan thuis in je eigen slaapkamer (vaak met mooiere belichting en spiegels dan in een paskamer) op je gemak kunt aanpassen en kijken of het bij je past.

Wel met in inachtneming van de hygiëne regels natuurlijk (ik pas zelf altijd met een onderbroekje aan. Vind je dat niet handig omdat je dan niet kan zien hoe het staat? Dan zou je ook een string aan kunnen doen onder het bikinibroekje of badpak).

Een badpak of een bikini, wat draag jij als veertigplusser?
Voordeel bij online aankopen doen?

Ook zo’n voordeel van online bestellen? Je ziet tegenwoordig het product – in dit geval de bikini of het badpak – niet puur en alleen als flatlay, maar juist ook op een model gefotografeerd. Waardoor je van te voren al een betere totaalindruk hebt. Ik merk dat het de laatste jaren veel gemakkelijker is geworden om kleding online te bestellen. Wel denk ik altijd eerst een paar dagen na of ik het écht nodig heb. Maar als dat zo is? Bestel ik het veel gemakkelijker dan vroeger gewoon online. Waarom? Misschien ook wel omdat het makkelijker in te schatten is of het iets voor je is of niet.

Lang verhaal, korte vraag. Draag jij graag een badpak of bikini? En vind jij dat leeftijd daarin uitmaakt?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl