Nee hoor, als moeder kun je jezelf echt niet meer vertonen in bikini

Nee hoor, als moeder kun je jezelf echt niet meer vertonen in bikini

In Persoonlijk, Shape by Roryblokzijl10 Comments

Say what? “Hoezo niet in bikini als je moeder bent?” was de titel van een – overigens steengoede column van Anke Laterveer in de KEK Mama. Lekker relativerend ook, want waar zijn we eigenlijk mee bezig? Dat we geen bikini meer ‘durven’ aandoen? Als moeder. Als vrouw, al dan niet op latere leeftijd. Waarom niet?

Figuurtje van een 18-jarige

Want misschien hebben we – als moeder – inmiddels geen figuur meer als een meisje van 18. Maar er zijn ook nog legio vrouwen die (nog) geen moeder zijn geworden en zich ook druk maken om hun figuur. Why? Waarom altijd maar het kijken naar de ander? Denken aan wat de ander zou kunnen denken? Wat de ander zou kunnen zeggen? Waarom is dat zo belangrijk? Die bevestiging? De grote foto bovenaan dit artikel is overigens een foto uit 2011 waarop ik nog net geen moeder was, maar wel een veertiger die gewoon lekker zichzelf wilde zijn.

Heb ik nog een bikini-body?

Hart in eigen boezem steken. Ik kreeg van de week nog een leuke Instagram-opmerking van Dochterlief, waar zij in zegt dat ik wèl een bikini-body heb. Maar is dat ook zo? Ook ik heb een kind gekregen. Een keizersnede. Dus er zit een flinke jaap in mijn buik. Of ik daar mee zit? Toen even wel. Nu allang niet meer. Waarom ik dan toch voor het eerst in mijn leven een badpak heb gekocht? Tja, blijkbaar omdat ik stiekem toch ook weer even in de val ben getrapt van het piekerdenken: “Kan ik het nog wel aan een bikini of niet?

Nee hoor, als moeder kun je jezelf echt niet meer vertonen in bikini
(Ok, hier is een bikinifoto van echt ná mijn zwangerschap. De foto is van 2015, het eerste jaar dat ik weer een bikini aan had – want de eerste vakantie met buitenlandse zon – na de bevalling)

Shit happens

Het antwoord daarop? Ja! Want is het niet alleen maar prachtig als we gewoon onszelf durven zijn? Erkennen wie we zijn (vrouwen en moeders), wat we hebben ‘accomplished‘ (een kind mogen krijgen), en tevreden zijn met onszelf? Voor ik nu de opmerking naar mijn hoofd krijg geslingerd: “Jij hebt makkelijk praten met je maatje 36 – en soms ook nog 34“. Je lijf verandert. Ja, ook met maatje 34/36. It happens. Als je ouder wordt. Maar ook na het krijgen van een kind. De verhoudingen worden gewoon anders.

Nee hoor, als moeder kun je jezelf echt niet meer vertonen in bikini
(Hier nog een bikini-foto van dezelfde vakantie. Goede tip: liggend op de foto. Verdoezeld best het een en ander)

“Let it go. Let it go…”

Maar je hoort mij niet zeggen dat een bikini niet meer kan. Dat zou toch te gek voor woorden zijn? Een ander verhaal wordt het als je zelf echt niet gelukkig wordt van het dragen van een bikini. Ik zal de laatste zijn om je te pushen om ‘het toch maar door te zetten’. Maar als het alleen maar gaat om de eventuele meningen, grapjes en opmerkingen van anderen? Om met een populaire Frozen-term maar te zeggen: “let it go, let it go“.

Rory, dat is ècht een no-go

Ik begrijp best dat bepaalde soorten bikini’s (en kleding) wellicht een no-go zijn geworden voor jezelf. Kijk, ik ga niet meer topless rondrennen in een string. Niet omdat ik dat absoluut niet meer vind kunnen (dat is wel zo, maar dat terzijde), maar omdat ik mij daar niet meer fijn in voel. Datzelfde geldt voor hotpants, ultrakorte strakke rokjes of cropped tops. Maar dat bepaal ik zelf. En niet omdat de omgeving ‘vindt’ dat het niet meer kan.

Iets met 20 bikini’s en Marie Kondo

Aldus heb ik zojuist – met minime erbij – mijn volledige verzameling (schrik niet, twintig of meer) bikini’s bekeken, aangepast en met een gevoel à la Marie Kondo geanalyseerd op ‘sparkles‘. Een flink aantal is richting de zak voor Indonesië gegaan. Maar diegenen die ik heb bewaard? Die gaan zeker nog aan. Oh, en for the record, dit is het badpak waar ik eerder over sprak. Stijlvol, elegant en een tikje sexy. Is it not?

Nee hoor, als moeder kun je jezelf echt niet meer vertonen in bikini
Tell me. Draag jij nog bikini’s? En oordeel jij  – stiekem of niet – over andere vrouwen die (nog) wel bikini’s dragen?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

Meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen in je inbox? Schrijf je in!

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]

 • Een bikini-body heb je zeker! Zolang een bikini je prachtig staat, gewoon lekker aan doen! Trouwens, ookal staat een bikini niet prachtig maar voelt iemand zich er wel lekker in, ook gewoon doen 🙂

  • Dankjewel Marijke! Kijk, dat is natuurlijk dan altijd weer fijn om te horen. En goed wat je zegt. Als je jezelf lekker voelt, dan straal je dat – naar mijn mening – ook uit.

 • Anneke

  Ik dartel nog iedere zomer rond in bikini. 32 jaar en 3 koters achter mijn kont aanslepend.
  Ik vind het heel eenvoudig: voel je je d’er zèlf goed bij? Aandoen dan, die handel! 😉

  • Hahaha, dartelen. Ik ben visueel ingesteld en ik zie het dus ook letterlijk voor mij (met je drie koters achter je aan). Maar even zonder gekheid. Fijn! Goed om te lezen.

 • Merel

  Jij hebt een fantastisch lichaam dus die bikini staat prachtig.

  On topic: ik vind dat je lekker moet aandoen waar je je goed in voelt, omarm jezelf vooral! Maar moet wel eerlijk zijn: als je echt naar het esthetische aspect kijkt, ben ik wel van mening dat sommige vrouwen beter een badpak aan kunnen trekken. Puur omdat t hun pluspunten beter laat uitkomen.

  • Dankjewel Merel! Blij met het compliment!
   Mooi verwoord trouwens. Dat een badpak bij sommige vrouwen hun pluspunten beter laat uitkomen. Dat is iets wat ik vaak ook zie bij vrouwen met grote(re) borsten. Soms heb ik het gevoel dat ze dat willen verhullen en daardoor een coltrui aantrekken. Wat zó jammer is. Want het vervormt het bovenlichaam op een niet altijd even flatterende manier. Terwijl een decolletté het juist als pluspunt laat zien. Afijn, dat is wat off-topic.

 • Het boeit me totaal niet wat anderen dragen, als je jezelf er maar prettig in voelt toch?
  Ik zou me in jouw badpak een stuk ongemakkelijker voelen dan in mijn bikini, mijn borsten zouden er zomaar uit kunnen vallen.
  Overigens heb ik mijn bikini ook nog maar 1x gedragen deze zomer, ik ben gewoon niet zo’n watterrat of zonne-aanbidder. Heb er één met een hoge taille, dus die buik blijft sowieso ingepakt. 😉

  • Het zal je verbazen hoeveel vrouwen andere vrouwen (ver- of be-)oordelen. Daar heb ik mij vroeger zeker schuldig aan gemaakt. Inmiddels alweer wat jaartjes verder / ouder en dan blijkbaar toch wijzer 😉 Ik moest erg lachen om je opmerking over mijn badpak. Ik heb het eerlijk gezegd pas een keer aangehad (gepast) dus ook ik ben benieuwd hoe het uiteindelijk zal gaan. Keep you updated! Ik ben ooit van een steiger afgesprongen die hoger was dan ik dacht. Enigszins paniekerig probeerde ik snel weer boven water te komen om erachter te komen dat mijn bikinibroekje ergens rond mijn enkels hing, hahaha. Geen steigers meer voor mij. Ook niet met dit badpak dus…

 • Ik heb daar ook een keer over geschreven, voor Flair: https://www.flaironline.nl/lekkerleven/denise-blogt/in-bikini-boven-de-40-beeld/. Wel denk ik dat het voor sommige vrouwen iets makkelijker is dan voor andere (ik had ook makkelijk praten, ik was best wel slank gebleven, maar dit jaar dacht ik voor het eerst echt ‘hmmm’, maar dan nog moet het kunnen… En door het slechte weer deze zomer heb ik ‘m uiteindelijk in Nederland alleen één keer ’s avonds op het strand aan gehad, toen het dus wél een mooie avond was.)

  • Geweldig artikel Denise! En superleuk dat ik nu jouw site heb ontdekt. Wat een adembenemende foto’s van Benidorm! Direct genoteerd op mijn wishlist voor 2017. En heel herkenbaar het artikel over Lloret de Mar. De plaats waar ik als 17-jarige voor het eerst met een aantal meiden (na de vakantie waren het geen vriendinnen meer maar dat is een ander verhaal) naartoe ben gegaan.
   Grappig trouwens, even weer over het onderwerp bikini. Dat er vroeger momenten waren dat ik dacht: “Ben ik niet te dik?” en dan nu foto’s terugkijken van toen ik in de twintig en dertig was en denken:” Jeezes, waar hád je het over!”. Afijn, ik denk ook soms ‘hmmm’, maar ik ga toch echt lekker genieten binnenkort (nog een weekje naar het buitenland). Een dagje in badpak (nu ik dat ding heb gekocht moet ik het ook wel een keertje dragen) maar zeker veel dagen in bikini. O zo! 😉