Alles in 1, zo handig kan het zijn

Alles in 1, zo handig kan het zijn

In Lifestyle by Roryblokzijl14 Comments

Alles in 1? We leven in een tijd dat we gewend zijn om van alles genoeg (en meer) te hebben. Als ik het over verzorgingsproducten heb bijvoorbeeld. Vroeger kocht je alleen een shampoo. Vloeibaar en in een fles. Tegenwoordig is alleen een shampoo niet meer genoeg, maar kun je ook een conditioner, een spray, haarserum, haarlak en bijvoorbeeld haarolie kopen. Of niet alleen een ‘gewone’ haarborstel, maar bijvoorbeeld ook eentje speciaal voor nat haar. Of een andere borstel die ‘serum-infused’ is en je haar glad maakt. You name it. Alles is mogelijk.

Alles in 1?

Tegenwoordig zijn er ook andere ontwikkelingen. Met betrekking tot het combineren van een aantal eigenschappen in een product. Denk aan een shampoo- en conditionerbar bijvoorbeeld (een blok in plaats van vloeibaar). Of een 2-in-1 shampoo en bodywash. Er wordt anno 2021 ook meer gekeken naar de effecten op het milieu. Een shampoobar zorgt voor minder plastic verpakkingsmateriaal. Andere merken proberen juist weer het verpakkingsmateriaal milieuvriendelijk te maken. Hoe je het ook wendt of keert. Is die combinatie van meerdere producten – ik noem het maar ‘alles in 1’ – handig? Ik denk oprecht van wel. En dat geldt voor heel veel dingen als je er over nadenkt.

Van combi-oven tot hybride bolide

Een ander voorbeeld. In technische zaken kan alles in 1 ook heel handig zijn. Een wasmachine met ingebouwde droger bijvoorbeeld (scheelt je toch weer ruimte). Of een combi-oven met magnetron en grill (niet meer teveel apparaten in je keuken). Een hybride auto. The sky is – tegenwoordig – the limit. Toch zijn er ook mensen die dat niet hebben… zoals wij. Ik denk dat ik het even uit moet leggen. Ooit vertelde ik over dat ik hardnekkig bleef vasthouden aan onze oeroude beeldbuis. Ik ben namelijk opgegroeid met: “Wat niet stuk is, doe je niet weg“. Dus waar H. bleef aandringen dat we toch echt naar een flatscreen over moesten gaan want: “Zelfs je moeder’s tante van in de negentig heeft er een“. Bleef ik vasthouden aan onze televisie…

Van oude beeldbuis naar ‘curved’ flatscreen

Om een lang verhaal kort te maken. Natuurlijk ging ik wel ‘om’. Netflix (en meer zoals het kijken van YouTube) was niet mogelijk op de oude televisie. Inmiddels hadden we – lekker kneuterig maar wel slim – genoeg punten gespaard bij onze lokale supermarkt om daarmee gewoon een prachtige curved flatscreen te kunnen kopen. Eindelijk (want ik heb het over maar een paar jaar terug). En als je dat eenmaal hebt gedaan denk je ook: dat had ik veel eerder moeten doen. Net zoals de noodgedwongen gekochte nieuwe combi oven/grill/magnetron ervoor zorgde dat eindelijk alle gerechten nu wél gaar uit de oven kwamen.

Alles in 1, zo handig kan het zijn
Ik laat het maar even zien, anders geloof je mij misschien niet…

Wat de boer niet kent…

Maar er is meer. Misschien komt het doordat we al sinds onze twintiger jaren (ik was twintig en H. 23 jaar) samen zijn. En dat we moesten beginnen from scratch. We moesten toen we voor het eerst gingen samenwonen alles voor het eerst kopen. Soms was dat tweedehands, maar de meeste apparaten kochten we nieuw. Ik heb het dus over ‘the nineties‘. Waarin er nog geen Spotify was, geen Netflix, niets. Wij deden het dan ook allemaal op de oldskool manier. Een vaste telefoon? Hadden we toen (en nu eigenlijk nog). Televisieprogramma’s? We keken het heel regelmatig. En waren we niet thuis? Dan ‘namen we het programma of de betreffende aflevering gewoon op’ met de videorecorder (wel weer een VHS overigens, geen Betamax meer zoals we vroeger thuis hadden).

Achteraf is het makkelijk oordelen

Jeetje, nu ik het zo opschrijf klinkt het wel oeroud. Een ander voorbeeld? Onze televisie, cd-speler (jaja, die hebben we nog), dvd-speler en losse boxen zijn aangesloten op een versterker. Gevolg? Tig afstandsbedieningen waarmee je alle apparaten stuk voor stuk moest bedienen. Zelfs nu nog – en we hebben het over 2021 – hebben we alles nog steeds op deze manier ingedeeld. Ik hoor je vragen: hebben jullie dan wel internet? Hahaha, ja hoor dat dan weer wel. Maar alles in 1 internet tv bellen, dat zou wel nog beter geregeld kunnen worden. Veel hebben we separaat van elkaar gekozen en niet heel handig afgestemd.

De keuze is reuze

Tegenwoordig is er zoveel mogelijk. Hoe handig is het als je een persoonlijk pakket kunt kiezen en dat helemaal af laat stemmen op jouw wensen? Want wat hebben we toch lopen rommelen met onze wifi (ook weer een resultaat van niet meteen de juiste – alles in 1 – keuzes maken). En ook al kijken we bijna alleen maar Netflix, tóch zou het fijn zijn om een aantal programma’s terug te kunnen kijken. Soms krijg je tips over goede series op televisie, maar die zijn dan weer net te laat op de avond om wakker voor te blijven. Last but not least blijf ik het handig vinden om nog een vaste telefoon en dito nummer te hebben. Noem mij ouderwets, maar ik vind het gewoon handig om nog te bellen en bereikbaar te zijn met een vaste lijn. Ook al doe je inmiddels nagenoeg alles met je mobiele telefoon.

Maar waar kies je voor?

Nu hebben we er in eerste instantie voor gekozen om stap voor stap de dingen in huis aan te pakken. Op basis van prioriteit. Toen het vorig jaar – hartje zomer – zo’n 37 graden in onze slaapkamers was kwam de wens omhoog om toch eindelijk maar eens airconditioning te laten aanleggen. Zeker omdat de lockdowns lijken aan te houden waarin er (bijna) altijd thuisgewerkt wordt. En ook na corona is de verwachting dat er veel meer wordt thuisgewerkt dan voorheen. Ga je maar eens focussen en concentreren met die temperatuur in je werkkamer. Een mobiele airco leek vorig jaar uitkomst te bieden, net als een setje ventilatoren. Maar heel eerlijk? Er gaat niets boven ‘the real deal‘. Aldus is – as we speak – vorige week airconditioning geïnstalleerd in twee slaapkamers, de studeerkamer en op de zolder. Dat we ook de luchtkwaliteit proberen te verbeteren door wat meer planten in de woonkamer en keuken te hebben werkt ook mee aan een gezonder en prettiger leefklimaat..

Pas op de plaats en keuzes maken

H. gaat alleen meteen tien stappen te ver en maakte een afspraak voor binnenkort om te kijken of we zonnepanelen kunnen laten plaatsen op ons dak. En eigenlijk moet er binnen ook echt geschilderd worden na bijna 20 jaar (!). De lades in onze keuken (natuurlijk net weer afwijkend formaat en twintig jaar oud) beginnen uit elkaar te vallen. Niet meer (of hopelijk toch nog) te krijgen de losse onderdelen en dus moet er het een en ander op maat gemaakt worden (= duur). En nu we het er toch over hebben, moet ook het buitenwerk van ons huis binnenkort weer geverfd worden. Je leest. Het is wat veel. Op die manier werkt alles in 1 dan weer niet. Keuzes maken. Prioriteiten stellen. Goed nadenken (je kunt je spaargeld maar een keer uitgeven) en vervolgens langzaam maar zeker alles aanpakken.

Geloof jij in het principe van ‘alles in 1’ en wat ga jij als eerste aanpakken in en om je huis?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking

disclaimer