'Eat & drink your Christmas tree', smullen van je kerstboom

‘Eat & drink your Christmas tree’, smullen van je kerstboom

In Lifestyle by Roryblokzijl18 Comments

Smullen van je kerstboom? Jaaaa, “it’s going to look a lot like Christmas” en Lowlander werkt daar goed aan mee. Ondanks alle maatregelen kon en mocht ik een vroeg en superleuk kerstdiner bijwonen bij Bar Bistro Bureau in Amsterdam. Waarbij de focus lag op het hergebruik van de kerstboom. Want wist je dat er jaarlijks zo’n 2,5 miljoen kerstbomen bij het vuil belanden? Afgedankt, juist nadat ze een paar weken liefdevol in je woonkamer hebben gestaan. Ik word er verdrietig van en het is ook nog eens slecht voor het milieu.

'Eat & drink your Christmas tree', smullen van je kerstboom
Dat moet en kan anders

Dat moet en kan anders, dacht het team van Brouwerij Lowlander. Frederik Kampman – Chief Botanical Officer – legt het uit. Waarom niet in oplossingen denken? En sparrennaalden verwerken in bier (Lowlander’s Winter IPA – botanisch gebrouwen met teruggewonnen sparrennaalden afkomstig van gebruikte kerstbomen en jeneverbes) gebeurt al voor het vierde jaar op een rij, maar wist je dat je jouw kerstboom ook kunt verwerken in je eten? Dat bleek overduidelijk tijdens het (pers) Kerstdiner. Smullen! Met behulp van een handvol gerenommeerde topchefs werd het met recht een (Kerst)feestje! Zoals Frederik al zei: “Het zou toch te gek zijn als wij er samen met hen voor kunnen zorgen dat de kerstbomen die normaliter op de hoek van de straat belanden, vanaf nu alleen nog maar in het glas en op het bord eindigen?

'Eat & drink your Christmas tree', smullen van je kerstboom

Smullen van je kerstboom

Bij het leuke Bar Bistro Bureau in Amsterdam werkten Joris Bijdendijk (RIJKS), Samuel Levie (Brandt & Levie, Food Cabinet), Rudolf Brand (CIRCL) en René van der Weijden (Hemel & Aarde) met het team van Bar Bistro Bureau eensgezind samen om een bijzonder menu te bedenken met de sparrennaalden van de kerstboom in de hoofdrol. Deze sparrennaalden verwerken ze in een wel heel bijzonder en exclusief vijfgangendiner, compleet met beerpairing. En dat mochten wij ervaren. Maar dat kunnen jullie ook! Want op zaterdag 11 december wordt dit menu wederom geserveerd bij Bar Bistro Bureau in Amsterdam, om zo Nederland meer bewust te maken van de talloze mogelijkheden om natuurlijke producten (zoals kerstbomen) te hergebruiken.

'Eat & drink your Christmas tree', smullen van je kerstboom

Wij gaan aantonen dat je zo’n boom kunt transformeren in iets heel lekkers!

Wat hebben we dan precies gegeten en gedronken vraag je? Ik noem: als amuse de ‘Op kerstboom gerookte makreel, sparrenthee, vanille, zalmeitjes, ijskruid’ van Rudolf Brand en Sander van Weelden (daarbij dronken we de overheerlijke Winter’s Breakfast Beertail met Lowlander Winter IPA 5%, Gin 1689, sinaasappel marmelade, citroensap, takje spar).

Erna volgde het verrassende en heerlijke voorgerecht ‘Andijvie gratin, blauwader kaas, kerstboomschuim en vinaigrette, shiitake, pompoenpitten’ van Rudolf Brand en Sander van Weelden (beerpairing met Lowlander Winter IPA 5%)

'Eat & drink your Christmas tree', smullen van je kerstboom

'Eat & drink your Christmas tree', smullen van je kerstboom

Lowlander Menu

Alsof dat niet genoeg is ook nog heerlijke ‘Houtoven geroosterde biet, aardpeer, beurre-room’ van Samuel Levie (pairing met Butcha Kombucha met spar, cranberry, pompoen & kardemom).

Daarna een heerlijk gerecht van Joris Bijdendijk, namelijk de ‘Carbona van spaghetti, eigeel, kerstboomolie, zuurdesem, pecorino’ (beerpairing met Lowlander Winter IPA).

We eindigen met een overheerlijk ‘Dessert van kerstboom, peer, kamille en karamel’ van René van der Weijden (beerpairing met Lowlander Organic Blonde Ale, gebrouwen met citroenschil en bloesemhoning. Lekker zacht en fris met een subtiel zoetje).

Ik kan niet anders zeggen dan dat we echt hebben genoten van een waanzinnig lekker en verrassend diner. Mijn eerste Kerstdiner van dit jaar. Heerlijk!

'Eat & drink your Christmas tree', smullen van je kerstboom

'Eat & drink your Christmas tree', smullen van je kerstboom

Tenslotte…

Bij het einde van het event kregen we het recept en de ingrediënten mee voor de Winter’s Breakfast Beertail! Echt smullen hoor de ‘beertail’, een cocktail van bier dus. Deze is overigens met liefde voor ons bereid (en ik heb er zelfs twee gekregen op deze gezellige avond). De ingrediënten vraag je? Denk aan gin (1689), sinaasappelmarmelade, citroensap en natuurlijk Lowlander Winter IPA. Drink het uit een coupe en garneer met een takje spar.

'Eat & drink your Christmas tree', smullen van je kerstboom

Smullen van je kerstboom, dat wil jij ook?

Dat kan! Op zaterdag 11 december worden de gerechten van de eerder genoemde topchefs in een exclusief 5-gangenmenu geserveerd bij Bar Bistro Bureau in Amsterdam. Wat dat kost? Een couvert kost 75 euro, en dat is inclusief bierpairing en beertail vooraf. Nu is er natuurlijk gisteren (26 november) een persconferentie geweest waarin nieuwe maatregels zijn aangekondigd. Dus wat de exacte tijden zijn weet ik nog niet. Wat ik wel weet… wil je reserveren? Dan kan dit uitsluitend via www.lowlander-beer.com.

Let op! Bericht per 30 november van Lowlander

In the run up to our favourite season of the year (is it Christmas already?), we had to make a decision that’s a little less joyful. Due to the new rules and restrictions as imposed by our government, we decided to cancel our Christmas Tree Dinner pop-up at Bar Bistro Bureau on Saturday, December 11th. It’s with pain in our hungry-for-spruce heart – but we know it’s the right and most responsible thing to do. To those of you who ordered tickets: you’ve got mail! ? ⁠

And for now: let’s keep our heads up for all the good things coming up next! We’ll be sharing our culinary Christmas tree inspiration & recipes real soon. (Hint: we bet you’re curious what chefs Joris Bijdendijk, Samuel Levie, Rudolf Brand, René van der Weijden & Sander van Weelden had in store ? …). Well, say no more and stay tuned! ?⁠”

Weet je? Je kunt je sip voelen over wat er niet kan (geloof mij, I feel you) maar je kunt ook kijken naar wat er nog wel kan. En soms blijkt dat verrassend veel of juist klein en fijn te zijn. Laten we er wat van maken met zijn allen. En liefdevol en met respect naar de ander en zijn of haar beslissingen kijken. Alles is liefde!

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

 

Voor dit waanzinnig leuke kerstdiner ben ik uitgenodigd