Taboe #13 hoe poep jij eigenlijk?

In Lifestyle, Persoonlijk by Roryblokzijl41 Comments

Poepen? Hoe ik poep vraag je? Dat is wel een vraag in de categorie ‘oversharing to the max‘ vind je niet? Zoals jullie inmiddels wel weten schuw ik de wat minder conventionele onderwerpen niet. Toen in de mail een interessant persbericht van ‘Poepoloog’ Peter Poepjes* voorbij kwam hoefde ik ook maar heel kort na te denken alvorens ik besloot: “Dit is echt een onderwerp voor mij en mijn blog“.

Openstaan voor ‘buiten de lijntjes kleuren’

Als veertigplusser sta ik steeds meer open in het leven. Kijk ik veel meer naar kwaliteit in plaats van kwantiteit. En dat geldt ook zeker voor de dingen in het leven waar je normaal gesproken niet meer over nadenkt. Waar ik tijdens onze reizen door Azië al merkte op welke manier Aziatische mensen het toilet gebruiken (gehurkt zittend boven een gat in de grond. Is er – zoals op de luchthaven alleen een – voor ons – regulier toilet, dan gaan ze rustig óp de toiletbril gehurkt zittend zijn / haar behoefte doen), bleef de intentie daarachter toch in mijn achterhoofd hangen.

Ik poep, jij poept, wij poepen

Want is de manier waarop wij het toilet gebruiken wel zo gezond? Als ik naar mijzelf kijk en de manier waarop ik mijn behoeftes doe bij openbare toiletten, dan weet ik dat ik best a-relaxed te werk ga. Ik ‘hang’ dan namelijk boven een toilet. Grote of kleine boodschap trouwens. Ik vind toiletbrillen in algemene toiletten vies, dus per definitie ‘zit’ ik niet. Ik weet het. Dat is niet zo goed voor je lichaam, maar wel een oplossing als je snel vies bent van dingen.

Boven de toiletbril hangen

Maar wat dat betekent voor je lichaam. De stand van je bekken. Voor je knieën. De rust die je neemt om iets – afvalstoffen, plas en poep – uit je lichaam te krijgen? Not so good. Ik weet het. Ik merk natuurlijk dat men steeds vaker een (desinfecterende) spray plaatst in openbare wc’s, waarmee je de bril schoon kunt maken. En dat je natuurlijk papier over de bril kunt leggen. Dat doe ik zelf regelmatig voor mijn dochtertje. Want haar omhoog getild houden? Dat lukt mij niet.

Taboe #13 hoe poep jij eigenlijk?

Iets met poep en plas

Wat geef ik haar zelf eigenlijk voor voorbeeld? Als dochterlief en ik samen en route zijn. Veel te doen hebben. En eigenlijk de tijd niet hebben. Of de tijd niet nemen. Om rustig even naar het toilet te gaan. Alles moet snel snel snel. In een openbaar toilet is het regelmatig vies, dus het vooraf schoonmaken kost tijd. Dat kan anders. Ik ga het definitief veranderen. En ik begin thuis. Met de Squat-n-Go, een krukje wat eraan bijdraagt dat je wat meer rust neemt als je moet … poepen. Laten we het gewoon noemen zoals het is. Prima om bijvoorbeeld het ‘legen van je darmen’ te zeggen. Maar laten we het niet te gek maken. Het is namelijk zoals het is.

Wat zegt ‘Poepoloog’ Peter Poepjes zelf?

Een goede houding tijdens het poepen is erg belangrijk. Onnodig met aambeien en buikpijn rondlopen is zó niet fijn. Wat de goede houding is? Daarvoor moet je iets voorover gaan zitten met je knieën een stukje omhoog (hoger dan je navel). Zo gebruik je de bekkenbodemspieren op de juiste wijze. Ontspannen de spierbanden rond je darmen. En gaat het poepen makkelijker. Een natuurlijke hurkhouding noemen we dat. De Squat-n-Go helpt daarbij. Door het krukje onder je voeten te doen, zit je in de ideale positie waarmee de darmen zich gemakkelijker en beter kunnen legen. Je darmflora wordt er rustiger van“.

Wat heb ik zelf ervaren?

Stiekem wist ik dit al. Ik ben redelijk gehaast en kan dus in echt een paar seconden ‘klaar’ zijn. Dit in tegenstelling tot anderen, waarvan ik weet dat ze soms rustig een uur op het toilet kunnen zitten ‘nadenken’. Het is niet zo dat ik nu ook uren op het toilet zit. Maar ik neem wel meer de tijd. De Squat-n-go op zijn plek zetten. Mijn voeten er (plat) op. Als vanzelf staan je knieën dan wat hoger. In zijn algemeenheid heb ik het gevoel dat mijn darmen op deze manier beter werken. Voor, tijdens èn na het toiletbezoek. Natuurlijk heeft dit ook te maken met het nemen van meer tijd. Maar ik ben ervan overtuigd dat de lichaamshouding – die echt anders is als je de Squat-n-Go gebruikt – bijdraagt aan het hebben van minder buikpijn en soepeler darmen.

Squat-n-Go

Ieder persoon is anders. H. heeft het een keer geprobeerd maar het was niet zijn ding. Ik ben daarentegen om. Het is een krukje dat niet in de weg staat. Je kan het zo ‘onder’ het toilet schuiven. Ook kan je de Squat-n-Go heel eenvoudig in elkaar schuiven, zodat een soort van plankje overblijft. Makkelijk weg te zetten. Anti-slip patroon aan de bovenkant van het krukje. Eveneens onderaan de zijkanten. Ik vind het een prachtige uitvinding! Heb je regelmatig last van ongemakken zoals aambeien, buikpijn, constipatie? Probeer het zelf maar eens uit. Verkrijgbaar bij onder andere Bol.com voor € 24,95 in de kleuren wit, grijs en zwart.

Taboe #13 hoe poep jij eigenlijk?

Vooruit, daar komt die dan. Hoe poep jij? En zou jij de aanschaf van een product als de Squat-n-Go overwegen?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

De Squat-n-Go heb ik toegezonden gekregen

 

*  ‘Poepoloog’ Peter Poepjes is een fictief persoon

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]