Jij bent het waard! 100% natuurlijk past bij je

In Lifestyle, Persoonlijk by Roryblokzijl30 Comments

Op het moment dat Melanie van MaisonPR aan mij vroeg of ik ook wilde meewerken aan een stukje bewustwording over natuurlijke producten voor tijdens je menstruatie. Of ik wat aandacht wilde geven aan het merk Sanature, dacht ik oprecht: “Welk merk? En 100% natuurlijk? 100% katoen? Dat heb ik nog nooit gebruikt“. Wat zou het doen en wat zijn de voordelen daarvan dan?

Alle mannen verzamelen!

Zijn er mannen aanwezig? Dit is het moment voor jullie om even af te haken. Want ik vermoed dat dit onderwerp niet echt ‘on point‘ is voor jullie. Het gaat namelijk om vrouwen en de maandelijkse periode / het maandelijkse ongemak. Ik vermoed zo dat jullie daar niets mee kunnen (of niets mee willen).

Iets met vaginale flora

Ik daarentegen wel. En vele vrouwen en meisjes met mij. Want waar ik altijd ben blijven hangen bij de geijkte merken van de drogisterij, blijkt er nog een hele – natuurlijke – wereld daarachter te zijn. Hoe anders zijn de producten en wat doen ze met jou en je vaginale flora?

Oversharing

Herkenbaar? De periode vlak voor en na je menstruatie? Waarin je nog geen bloed verliest maar misschien wel wat vloed? Dat je het liefst een inlegkruisje zou gebruiken ook al weet je dat het niet goed is? Want het beste kan je natuurlijk helemaal niets gebruiken. Het liefst katoenen onderbroeken (of in ieder geval een katoenen kruisje) en verder helemaal niets qua bescherming. Want dat zou kunnen zorgen (net als synthetische lingerie of te strakke broeken) voor een soort van broeikas-effect down there.

Jij bent het waard! 100% natuurlijk past bij je

Fijne transpiratieplekken

Nog zo eentje. Ook een fanatieke sporter? Ken je dat? Dat je bij het sporten het liefst niet van die transpiratieplekjes krijgt? Niet alleen bij je shirt, maar zeker ook niet down under in je te lichtgekleurde, strakke en grotendeels synthetische yogabroek? Ik noem maar even een taboe. Waar ik voorheen wc-papiertjes gebruikte, is dit – incidenteel een katoenen inlegkruisje van Sanature – zoveel fijner. Want natuurlijk (100% katoen) voelt zoveel prettiger.

100% natuurlijk versus synthetisch

Dan heb ik het nog niet over je menstruatie zelf. Echt een ongemak, zeker als je – net als ik – alleen maandverband gebruikt (geen tampons). Zo’n ‘opvang-lapje’ – synthetisch ‘to the max‘ – in je onderbroek? Het vangt veel op, maar synthetisch zorgt ook wederom voor het broeierige effect. En … een heel prettig bij-effect van het natuurlijk maandverband van Sanature. De geur voor, tijdens en na gebruik is – dankzij het ademend vermogen – neutraal! Ja, ik heb het getest.

Vervang het wèl regelmatig

Het regelmatig vervangen van maandverband (en tampon) is natuurlijk evident, essentieel en hygiënisch. Maar eerlijk is eerlijk. Hoeveel fijner voelt 100 % katoenen (en natuurlijk) maandverband? Ik zal je zeggen. Het voelt minder als een ‘klef lapje’ in je onderbroek. Doordat het je bloed – in mijn optiek – beter opneemt en niet over het gehele oppervlakte verspreidt voelt het niet alleen fijner, maar ook nog eens veiliger. Plus het is beter voor het milieu.

Jij bent het waard! 100% natuurlijk past bij je

Wat zegt Sanature zelf?

De natuurlijke en volledig katoenen HyDri filter en toplaag zorgen een droge en fris aanvullende huid. De 100% katoenen kern is van nature super absorberend en zorgt er voor dat de huid goed kan blijven ademen. Wist je dat Sanature ook dermatologisch is getest en een gecertificeerd medisch hulpmiddel is? Prettig en geschikt voor een gevoelige of geïrriteerde huid, met een minimale kans op het ontstaan van jeuk, roodheid of een branderig gevoel. En ook heel fijn: geen bleekmiddelen, parfum of chemisch absorberende korrels.

En hoe doen de tampons het?

Natuurlijk wil ik jullie ook vertellen over de tampons, ondanks dat ik die zelf niet gebruik. Gelukkig wilde I. – het nichtje van een vriendin – wel de proef op de som nemen. Een van de voordelen die zij heeft ondervonden is de zachtheid. De tampons zijn gemaakt van 100% katoen zonder toevoeging van bleekmiddelen of geurstoffen. “Ze absorberen heel goed, dat is prettig. Ik voel mij fris en beschermd. Te weten dat het 100% natuurlijk is voelt sowieso fijn. Het is toch iets wat je in je lichaam stopt. Daarover gesproken. Soms kan het wat lastig zijn om een tampon uit je lichaam te krijgen (als het veel menstruatiebloed heeft opgenomen). Met deze tampons heb ik dat helemaal niet ervaren.. Goed om te weten en dank voor je bevindingen I. !

Wat vind ik zelf

De zachtheid, het absorptievermogen (zonder dat het meteen een ‘klef lapje’ wordt in je onderbroek), het gebrek aan geur en broeierigheid: een dikke plus! Wat ik persoonlijk ook heel erg fijn vind – en wat ik nog niet bij andere merken maandverband had gezien: als je het maandverband uit het plastic omzakje haalt, trek je heel handig meteen het lange papiertje aan de achterkant mee. Scheelt weer een handeling. Het enige wat ik mij afvraag – want een minpunt noemen mag ook vind ik – hoe zit het met al het plastic verpakkingsmateriaal? Het maandverband (en ook de inlegkruisjes en vanzelfsprekend de tampons) is per stuk verpakt in plastic. De tampons zitten verder in een kartonnen doosje. Het maandverband, de inlegkruisjes en het incontinentieverband zijn verpakt in een plastic verpakking.

Jij bent het waard! 100% natuurlijk past bij je

Uit navraag blijkt

Natuurlijk wilde ik Sanature ook de kans geven te reageren op het hoe en wat van de plastic verpakkingen. Dit was hun uitleg: “Het is in eerste instantie belangrijk dat de producten vochtvrij worden bewaard (een hygiëne kwestie, vandaar de plastic verpakking). Maar vergis je niet. Ook Sanature kijkt naar mogelijkheden om – op termijn – plastic vervangers te gaan gebruiken. Wij nemen het milieu heel serieus! In eerste instantie ligt de focus nu op het zo toegankelijk mogelijk willen maken van de producten, zowel qua prijs als distributie. We willen graag dat zoveel mogelijk vrouwen de voordelen van katoen ervaren. Om ze zo een irritatievrije periode te kunnen bieden“.

Resumerend

Ik ben erg tevreden met deze producten. En ook met de prijs trouwens. Waarom wist ik dit niet eerder? Ik heb meteen nog wat extra pakjes gekocht (o.a. verkrijgbaar bij Etos en Kruidvat voor circa € 2,99)

Wat voor maandverband (of tampons) gebruik jij en ken jij het merk Sanature en hun 100% katoenen ( 100% natuurlijke) producten?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Deze producten heb ik toegezonden gekregen

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]