Het is ok om stout te zijn

In Persoonlijk by Roryblokzijl2 Comments

Het is ok om stout te zijn

Het is ok om stout te zijn. Hoe kom je toch ineens aan zo’n topic? Geen idee. Omdat inmiddels Sinterklaas langs is geweest? Omdat iedereen wel een donkere kant in zich heeft? Omdat zo nu en dan stout zijn wel heel verfrissend is? En iedereen dat eigenlijk wel eens wil zijn? Define ‘stout’. Hmmm heb je even? Maar laten we eerst even naar de vertaling van de Dikke van Dale kijken: “ondeugend, ongehoorzaam“. Maar een andere uitleg zou kunnen zijn: “jezelf durven zijn, buiten de gebaande paden treden” of gewoon “impulsief zijn“. 

Ondeugend en ongehoorzaam

Wie kan er nu in alle eerlijkheid zeggen nooit, maar dan ook nooit stout te zijn geweest? Ik doel nu niet op je (verre) kinderjaren in het verleden, maar echt in het hier en nu. Ik noem maar kort wat eventuele waarschijnlijkheden van (milde) stoutheid. Naar een min of meer verplichte borrel moeten maar het echt even niet trekken. Uit eten gaan met je collega’s en dan met een aantal tóch nog even een dansje gaan doen. Na een cursusdag met overnachting nét even wat langer in de bar blijven hangen dan sociaal wenselijk is. Ik noem maar een dwarsstraat.

Stout zijn op je veertigste…

Beleef je stout zijn als je wat ouder bent anders dan in je jongere jaren? Ouder zijn betekent dat men je meer verantwoordelijkheidsgevoel toerekent. Hoe lekker voelt het juist dan om af en toe even de teugels te laten vieren. Een leugentje om bestwil is dan sociaal misschien wat geaccepteerder. Maar ik vind het juist prettig om open en eerlijk te kunnen zeggen dat ik ergens even geen zin in heb. Schoppen tegen heilige huisjes? Misschien, maar je bent wel oprecht. Oprecht stout zal ik maar zeggen. Heerlijk!

Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe

En natuurlijk gaat het nu niet om héle stoute dingen. Daar zijn natuurlijk ook nog genoeg voorbeelden van. Ik doel nu meer op de dingen er tussenin. Zoals bijvoorbeeld het Sinterklaasgala voor volwassenen. Hilarisch! Nog nooit geweest, maar staat wel op mijn wishlist voor een van de komende jaren. Ook een enorme aanrader zijn de NYE-feesten van Lloyd-Acardi. Geweldige feesten met een ‘edgy’ randje.

 

Het is ok om stout te zij

(bron foto: Stadsschouwburg Amsterdam)

Wat is voor jullie de definitie van ‘stout’ zijn? 

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl