Slaapgebrek, part two

In Persoonlijk by RoryblokzijlLeave a Comment

Slaapgebrek, part two

Al eerder schreef ik over slaapgebrek en het laatste dat ik wil is in de klaag-fase belanden want daar schiet niemand wat mee op. Ik al helemaal niet. Waarom er dan toch weer over schrijven? Gewoon, omdat dit voor mij op dit moment een actueel onderwerp is en ik lezers met eventueel slaapgebrek hiermee wil ondersteunen. 

Vlak vóór het slapen in de piekerstand

Hoe komt het toch dat het moment voor het slapen gaan hét moment blijkt te zijn om te gaan piekeren. Sommigen zullen het ‘het de dag doornemen’-moment noemen. Weer anderen zien het juist als een ‘oh jee, wat moet ik morgen allemaal doen’-moment. Hoe je het ook noemt of ziet. Feit is dat je niet lekker aan het ontspannen bent. En dat is nu juist heel handig om te doen voor het slapen, want niet-onstpannen leidt tot slaapgebrek.

Ideaal…in de Zen-modus

Allemaal hebben we wel eens gehoord dat de straling van beeldschermen (tv, pc, laptop, iPad, smartphone) vlak voor het naar bed gaan niet goed zijn voor het in slaap kunnen vallen. Je druk maken, stress hebben, actief sporten, alcohol drinken hebben hier ook invloed op. Ideaal zou natuurlijk zijn dat we na een dag hard werken thuis acuut in de Zen-modus belanden en al mediterend alle drukte van de dag weg ontspannen. Helaas is dat niet echt realistisch.

Wat helpt dan wel?

Tja, ik heb er ook best last van. Problemen met inslapen en doorslapen.  Waar ik in ieder geval in wil minderen is éven voor het slapen gaan mijn Instagram-, Twitter- en Facebook accounts doornemen. Kost ongemerkt een hoop tijd! Kan ik zo een uur mee zoet zijn. Zonde van mijn tijd. En wat mij echt helpt: een opschrijfboekje naast mijn bed, met een pen en alle dingen die ‘moeten’, direct even opschrijven. Dan is het uit mijn hoofd. En is er meer ruimte voor rust en leegte. En hopelijk minder voor slaapgebrek.

Rigoreus

Wat kan je nog meer doen? Zat. Er zijn veel meer rigoreuze maatregelen. Gooi de tv de deur uit en lees een boek, of ga lekker een wandeling maken. Een interessant artikel over dit onderwerp van Jelle Derckx lees je op de site van lijstjes.info. En dat is mij nog een stap te ver. Na een drukke dag en na veel speeltijd met een klein meisje heb ik na de ‘avondspits’ enorm veel behoefte aan wat ontspanning. En dat vind ik inderdaad met soms op de bank hangen, kijkend naar een goede serie. Maar ja, een goede nachtrust zonder slaapgebrek wil ook wat. En dus ben ik toch aan het nadenken geslagen…

Slaapgebrek, part two

 

Hebben jullie nog goede tips voor een betere nachtrust?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl