5 dingen waar ik mijn ouders dankbaar voor ben

In Opvoeding, Ouders by Roryblokzijl8 Comments

5 dingen waar ik mijn ouders dankbaar voor ben

Denk je er wel eens over na? Wat hebben je ouders gedaan wat je bij is gebleven? Wat hebben ze je bijgebracht? Wat zijn de dingen die zij hebben gedaan waar je ze dankbaar voor bent? Een mooie vraag die Jelle van Blogbouwers mij heeft gesteld. Een kadootje noem ik dat. Dit zijn belangrijke dingen voor mij om over na te denken. Want wat wil ik zelf aan ons kind meegeven?

1. Levensles: geef niet meer uit dan wat je hebt

Het eerste wat in mij opkomt is dat zij mij hebben bijgebracht om niet meer uit te geven, dan wat je hebt. Het heeft er in eerste instantie voor gezorgd dat ik een redelijk conservatieve, risicomijdende jonge vrouw was geworden. Inmiddels is dat wel wat genuanceerd. Niet meer zo rigide. Toch heeft dat heeft zeker grote voordelen gehad. Toen wij ons huidige koophuis kochten en manlief een honderd procent beleggingshypotheek wilde nemen. No way! We vonden uiteindelijk een compromis. Gelukkig!

2. Mama’s les: oprechte aandacht en liefde voor (groot)ouders

Wat specifiek mijn moeder mij heeft bijgebracht? De liefde en oprechte aandacht voor haar ouders, mijn vaders ouders en eigenlijk voor veel oudere familieleden. Zij heeft mij geleerd dat dit een hele belangrijke generatie is. Een generatie die – als je opgroeit – makkelijk wordt vergeten. Van jongs af aan ben ik dit ook gaan voelen. Die liefde. De aandacht die zo belangrijk is. Hoe gezellig het kan zijn om ècht met oma en opa te praten.

3. Vergeet jezelf niet

Een andere wijze les is dat ik heb gezien dat mijn moeder zichzelf hierin compleet vergeet. Voorbij gaat aan haar eventuele wensen. Alles, maar dan ook alles over heeft voor de ander. Daar wil ik anders mee omgaan. En dus laat ik meer los. Laat ik sommige dingen meer gaan. Je kan onmogelijk de hele wereld op de schouders nemen. Een aantal jaar geleden zag ik dat nog juist als een ‘quest’. Inmiddels weet ik beter.

4. De totale, pure en onvoorwaardelijke liefde

Wat ben ik dankbaar en blij voor de aandacht die ik altijd heb gekregen. Misschien heb ik dat als tiener zo nu en dan als verstikkend ervaren. Maar nu ik zelf een kind heb weet ik, het is alleen maar goed bedoeld. Je wilt voor je kind het beste en daar doe je alles voor. Ik merk het nu nog steeds. Ik had het zó moeilijk na de geboorte van ons meisje. Mijn moeder aarzelde geen moment en is een dag in de week – met het openbaar vervoer – uren onderweg vanuit Nieuwegein naar Almere. Alweer bijna twee jaar. Om mij te helpen. Om te wandelen met Mila. Om te spelen. Om te genieten. En ze geeft mij een stukje ‘me-time’ terug.

5. Ouders ontzeggen zichzelf van alles, voor jou

Ook zoiets. Iedere week wordt mijn fruitschaal gevuld. Met heel veel fruit. Wat mijn moeder meeneemt op haar lange reis met het openbaar vervoer, in een trolley. Waarom? “Ach, ik kan het goedkoper kopen dan jij. In plaats van bloemen. Zo hebben jullie genoeg vitamientjes“. Ouders ontzeggen zichzelf van alles, als het jou maar goed gaat. Totdat ik zelf een kind kreeg, vond ik dat volkomen normaal. Nu pas voel ik echt wat dit inhoudt. Wat het met jezelf doet. Wat het met je kind doet. En ben ik dankbaar. Ben ik mijn ouders dankbaar.

5 dingen waar ik mijn ouders dankbaar voor ben

Waar ben jij je ouders dankbaar voor?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

Wil je mijn artikelen ontvangen in je mail?

[ vul je e-mail in en klik op ok! ]