Opvoeden versie 2016.0

In Babytalk, Lifestyle, Opvoeding, Ouders by Roryblokzijl4 Comments

Opvoeden. Ineens is het moment daar. In het begin, als je baby net geboren is. Denk je nog helemaal niet na over alle aspecten van het opvoeden van je kind. Dat komt later wel. Wat wij wel heel belangrijk vonden. En wat wij consequent als uitgangspunt hebben gebruikt is het drietal: ‘rust, reinheid en regelmaat’. Ik heb best veel boeken van te voren gelezen, voor en tijdens de zwangerschap. Degenen die mij het meeste zijn bijgebleven zijn de adviserende en aantrekkelijk verhalende boeken.

Boeken over (het opvoeden van) baby’s

Waar Desmond Morris in zijn boek ‘Baby’s‘ op een verhalende manier interessante en grappige vragen beantwoordt (bijvoorbeeld: “Dromen baby’s?“). Beschrijft Aletha Solter in ‘Baby’s weten wat ze willen‘ juist hele herkenbare situaties (bijvoorbeeld: “Ik vind het moeilijk om mijn baby de nodige aandacht te geven als hij speelt.“). Heel praktisch is dan weer het boek van Ria Blom ‘Regelmaat en inbakeren’. Ik heb uit alle boeken wel iets gehaald over opvoeden dat voor mij prima toepasbaar was in mijn situatie. Want klakkeloos adviezen overnemen, dat doe ik in principe niet.

“Kind, dat hadden we vroeger allemaal niet”

Als ik dit soort dingen met mijn moeder bespreek (zij was 21 jaar toen zij mij kreeg in de jaren zeventig) dan verzucht ze weleens: “Ik wilde dat ik vroeger dit soort informatie ook had gehad”. Maar soms hoor ik ook wel: “Wat een overvloed aan informatie. Word je daar niet gek èn onzeker van?”. Ik ben het met allebei de opmerkingen eens. Ik vind het nuttig, maar werd ook weleens ‘overvallen’ door alle informatie die er is. Sites die ik sinds de zwangerschap standaard niet meer bezoek zijn fora. Waar moeders en moeders to be elkaar helemaal gek maken (let wel, dat is mijn mening) met de vervelende verhalen die je eigenlijk helemaal niet wilt lezen. Zo negatief.

Apps die het leven van iedere ouder makkelijker maken? Say what?

Waar ik zelf dan wèl heel blij mee ben geweest? (en nog steeds). Wat ik echt als een uitkomst van de huidige tijd ervaar? Handige apps die je als ouder helpen met de opvoeding van je kind. Een voorbeeld vraag je? Een tijd terug heb ik – Mila was toen al drie jaar – de workshop EHBO aan baby’s en kinderen (van het Rode Kruis) gevolgd. Waarom had ik dat niet eerder gedaan? Ik vond het een geweldige ervaring, maar ook confronterend. Ga er maar aanstaan. De simulatie met een babypop? Hoe je om moet gaan met een ernstige verslikking bij een baby / kind jonger dan 1 jaar? Ik had de tranen in mijn ogen staan.

Opvoeden versie 2016.0

EHBO Rode Kruis app

Ik heb het certificaat gehaald. En ik ben ontzettend eager. Dus zo nu en dan kijk ik mijn aantekeningen weer in. Toch blijft het lastig te onthouden wat je moet doen in welke situatie. Zeker als er onverwachts iets (ergs) gebeurd. Daar is gelukkig de EHBO app van het Rode Kruis voor. Geweldig! Een directe mogelijkheid (de app laat diverse gebeurtenissen zien) om 112 te bellen. Een gesproken instructie. Maar ook beeld. Nuttig, gebruikersvriendelijk en je hebt het in principe altijd bij je. Want ook al ben je voorzichtig (ik wil bijvoorbeeld perse dat mijn dochtertje een fietshelm draagt. Als ze zelf fietst, maar ook als ze achterop de fiets bij papa zit). Is het gewoon heel goed om voorbereid te zijn.

Opvoeden versie 2016.0

Veilig Groot Worden app

Een app die ik ook veelvuldig heb gebruikt? ‘Veilig Groot Worden’. Geschikt voor je baby tot 4 jaar. Je kan de leeftijdsfase selecteren. En bijvoorbeeld bij het tabje ‘mijn huis’ een ruimte kiezen (zoals bijvoorbeeld de kinderkamer). Je krijgt dan hele handige veiligheidstips waar je echt wat mee kan. Alles natuurlijk afhankelijk van de aard van je kind. Maar ook hier geldt: haal eruit wat voor jouw eigen situatie van toepassing is.

De app: Kunst van Opvoeden

De app die ik recent pas heb ontdekt maar waar ik zeker ook wat bij voel? ‘Kunst van Opvoeden’ . Een app die ondersteunt en inzicht biedt over opvoedsituaties. Ik was erg benieuwd wat ik mij hierbij voor moest stellen. Ik heb namelijk het idee dat ik het prima doe (dat denken we waarschijnlijk allemaal wel). Toch kan het heel verhelderend zijn om dit eens te bekijken. Je kunt ‘spelen’ tegen een vriend of tegen de computer. Dat laatste heb ik uitgeprobeerd. Je krijgt een aantal situaties voorgeschoteld en een drietal mogelijke reacties. Daar kies je het antwoord uit waar jij het beste gevoel bij hebt. Je krijgt een terugkoppeling èn (waar van toepassing) een tip. Het enige nadeel? Deze app is het meeste geschikt voor ouders met kinderen van 10 – 18 jaar. Het voordeel? Je kunt nu al oefenen. Het geeft helderheid over je eigen reacties en gevoel.

Wist je dat UnitedConsumers een top 10 van handige en praktische opvoed apps heeft samengesteld? Ben je benieuwd naar de rest? Bekijk ze hier en download ze op je smartphone.

Maak jij weleens gebruik van apps voor de opvoeding of ontwikkeling van je kind? En welke?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met UnitedConsumers

disclaimer