Taboe #4 Drinken waar je kind bij is. Ja of nee?

In Opvoeding, Ouders, Persoonlijk by Roryblokzijl6 Comments

Alcohol drinken in de buurt van je kind? Met het risico dat ik de halve wereld over mij heen krijg met het schrijven over dit onderwerp. Vind ik het belangrijk genoeg om het wèl te doen. Ik heb hier namelijk wel een mening over. Die ik graag met jullie deel.

Proost!

Alcohol drinken waar je kind bij is? Ik vind het kunnen. Om mijn standpunt duidelijk te maken, wil ik eerst wat van mijn voorgeschiedenis vertellen. Om zo mijn persoonlijke keuze te verduidelijken. Geloof mij. Ik oordeel niet over anderen. Ik wil je ook niet iets opdringen. Het is slechts mijn perceptie. Mijn kijk op een best wel heikel onderwerp. Wat zich volgens mij nog steeds een beetje in de taboesfeer bevindt.

Denk niet zwart-wit, maar in de kleur van je hart

Ik ben opgegroeid in en opgevoed met een min of meer ‘zwart-wit-regime‘. Het is goed of het is fout. Je mag dit niet en dat wel. Maar alles min of meer in een soort van verkramping. Dat is althans zoals ik het mij herinner. Zoals het mij is bijgebleven. Een voorbeeld? “Als je een appel eet zonder te wassen kan je ziek worden“. Let wel, ik leg de ‘schuld’ niet bij anderen neer. Want het is natuurlijk ook de aard van het beestje. Zoals ik het oppakte. Daardoor kon ik best wat ‘over-the-top‘ reageren.

Uit angst handelen? Nooit meer

Ik wil dat mijn kind niet meegeven. Ik wil er losser instaan. Makkelijker. Ik vind het namelijk belangrijk dat mijn kind opgroeit in een wereld waarin (nagenoeg) alles er kan en mag zijn. Waarin er mogelijkheden zijn. Die je kunt benutten of niet. Waarin er regels zijn, maar die niet altijd even strikt hóeven te worden gehanteerd. Wat ik nu precies wil zeggen? Als ik doe alsof alcohol niet bestaat. Alsof ik nooit een glas wijn neem. Als ik nooit zou drinken in haar aanwezigheid. Omdat ik geen slecht voorbeeld wil zijn. Dan schets ik een verkeerd beeld. Dan verloochen ik niet alleen mijzelf. Maar handel ik uit angst en geef ik een verkeerd signaal af.

Mama, neem je een biertje of wijntje?

Waarmee ik niet wil zeggen dat ik mij laveloos drink of wil drinken. Absoluut niet! Ik heb het over een ‘occasional‘ glas wijn bij het eten. Een biertje in het café. Ja, je leest het goed. Wij nemen ons kind mee naar een café. Zo nu en dan. Nee, er wordt niet gerookt. Zij krijgt gewoon water met een drupje Karvan Cevitam. Of een appelsap als traktatie. We hebben het gezellig. We kletsen met elkaar of anderen. We knabbelen aan een pinda of een tosti. Net zoals ik af en toe een kopje koffie drink bij een Mockamore, of Hema. Met mijn dochter erbij. Gezellig. Samen dingen ondernemen.

Alcohol drinken tijdens zwangerschap? Nee!

Waarom zouden dat alleen maar de ‘goedgekeurde’ kinderactiviteiten zoals een pannenkoekhuis, speeltuin of iets dergelijks mogen zijn? Waarom oordelen we zo makkelijk en zo snel over elkaar? En hebben we een mening klaar over hoe iets ‘hoort te zijn’? Wat ik overigens wél begrijp, waar ik volledig achtersta is dat alcohol drinken een no-go is tijdens de zwangerschap. Waarom ik dat vind? Lees hier mijn artikel over FAS.

Ik vind het onzin

Kijk, begrijp mij niet verkeerd. Waar ik graag oplet dat dochterlief niet teveel suiker binnenkrijgt in allerlei limonades en pakjes. Zo probeer ik ook op te letten dat ik niet teveel alcohol drink. In principe probeer ik aan te houden: niet doordeweeks en in het weekend met mate. Maar geen alcohol drinken – in het algemeen – in aanwezigheid van je kind? Ik vind het onzin.

Hoe sta jij hierin? Drink jij weleens eens een glas wijn in het bijzijn van je kind? Ik ben benieuwd naar jouw mening.

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

Meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen in je inbox? Schrijf je in!

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]