Doorpakken met opruimen? Het lijkt een never ending story

Doorpakken met opruimen? Het lijkt een never ending story

In Lifestyle by Roryblokzijl21 Comments

Doorpakken met opruimen. Het lijkt de ‘story of my life‘ te zijn. Het is iets waar je aan begint (of niet) en waarmee je ook door moet gaan. Het liefst in een bepaalde volgorde en volgens een bepaald schema. Althans, dat is zoals ik het geleerd heb van Miriam. Miriam is een gecertificeerde Marie Kondo-coach en is een tijd geleden bij mij thuis geweest. Eigenlijk was het een soort van intake en tegelijkertijd een workshop, omdat we een deel van mijn kledingkast onder handen hebben genomen.

Marie Kondo your wardrobe!

Ik zeg: een deel. Omdat ik namelijk behoorlijk wat kleding had (en heb). Hoe dat komt? Ooit ben ik – op mijn twintigste – begonnen in mijn eerste échte baan. Bij een bedrijf in herenmode (jassen) in het Berghaus gebouw, destijds onderdeel van het confectiecentrum. Los van het werk dat ik deed leerde ik natuurlijk ook de buren kennen en nog veel meer (mode)bedrijven. En voor het eerst was daar het fenomeen van de ‘monsterverkoop’.

Ga je ook naar de sample sale?

Arme ik. Ik had destijds nog geen idee wat dat inhield, maar toen ik er eenmaal mee bekend was… Over doorpakken gesproken. Denk aan een sale, maar dan op het niveau van de importeur, de agent of de groothandel. Grote kortingen, mooie artikelen uit de vorige collectie. B-keuze items, maar dus ook samples (Nederlandse vertaling: monsters). En deze monsterverkopen kwamen vrij frequent voor. Hebberig werd je ervan. Ik in ieder geval toen wel.

Verkopen of weggeven? Ik kies voor het laatste

Maar meer on topic. Ik heb in die beginjaren heel veel gekocht en omdat ik al die jaren dezelfde maat ben blijven houden, had ik gewoon veel, heel veel kleding. Fast forward naar 2022. Inmiddels zijn er zo’n 20 – 25 vuilniszakken vol met kleding weggegeven aan vrienden, goede doelen en ben ik mijn garderobe helemaal aan het herijken. Alle ‘kantoorkleding’ uit mijn DNB-tijd is de deur uit. En het lijkt erop dat ik nu eindelijk goed aan het doorpakken ben met opruimen.

Doorpakken met opruimen? Het lijkt een never ending story
Wat vind je van mijn rekje met key-pieces? Na het doorpakken met opruimen is dit overgebleven

Key-pieces and basics

Rekening houdend met wat top styliste Lonneke Nooteboom zegt heb ik zeker mijn mooiste ‘key-pieces‘ bewaard (denk aan een bijzonder jasje of een kekke tuniek), maar vul ik ze tegenwoordig aan met mooie basics zoals een uni t-shirt, een hemdje of een eenvoudig vestje. Als ik mijn garderobe daadwerkelijk aanvul dan. Want ik heb geleerd dat ik het in principe moet doen met de (mooie) collectie uit mijn eigen kasten. Maar ja, nu die erg is uitgedund kom ik er pas achter wat ik echt nodig heb.

Mooi lila is niet lelijk

Die elfde low waist skinny? Of die derde zomerjas? Dat is écht niet meer nodig (tenzij het om een toffe samenwerking gaat en ik dan juist die key pieces waar ik zo van houd, mag aanschaffen). Maar dat t-shirt dames in bijvoorbeeld lila (een kleur die mij erg goed blijkt te staan) of die bijzondere vintage sweater voor een paar euro? Dat mag dan weer wel. Dat noem ik aanvullingen op mijn inmiddels basis garderobe waar je daadwerkelijk wat aan hebt.

Add some glitter to each day

Want inmiddels weet ik steeds beter wie ik ben en wat bij mij past. Het lijkt wel alsof ik hiervoor verschillende identiteiten had: de ideale partner, de ideale directiesecretaresse, de leukste vriendin, het energieke stapmaatje. Inmiddels is het gereduceerd tot of ben ik – beter gezegd – geworden tot de Rory die ik altijd al ben geweest. Iemand die houdt van kleur, frivoliteit, een tikje chaos, glitter en plezier. En dat zie je terug in mijn garderobe.

Hoe ziet jouw kledingkast eruit?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

 

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking

disclaimer