Papa, ik vind je lief!

In Lifestyle, Ouders, Persoonlijk by RoryblokzijlLeave a Comment

Papa, ik vind je lief!” Zomaar een opmerking van ons dochtertje. Omdat hij haar een cadeautje heeft gegeven? Een ijsje? Mee heeft genomen naar Oud Valkeveen misschien? Nee. Het is een opmerking die vanuit haar hart komt. Omdat ze weet. Voelt. Dat papa ontzettend veel van haar houdt. Dierbaar. Is het gevoel wat in mij opwelt.

Papa, ik vind je lief!

Plaatjes draaien met papa

Terugdenkend aan mijn eigen prille jeugd. Probeer ik voor mij te halen hoe ik destijds tegen mijn vader aankeek. Wat in mij opkomt als ik terugdenk? Gezelligheid. Plaatjes draaien (jaja, dat deden we toen nog) in de huiskamer. Ik ben opgevoed met onder andere Rose Royce, Elvis, Country & Western (niet noodzakelijkerwijs in die volgorde). Later op de radio de ‘Amerikaanse zender’ voor mijn moeder. Ik denk dat ik mijn voorliefde voor muziek, bewegen, dansen. Echt van mijn vader heb geërfd.

Puber en papa

Ineens komt de emotie omhoog, als ik denk aan mijn pubertijd. Toen ik het echt even heel moeilijk had. Met de wereld. Met mijzelf. Je kent het wel. Middelbare school. Een heel andere wereld. De twijfel over jezelf. Over je bestaan. Komt omhoog. Maar daar was papa. Die bij mij kwam checken hoe ik mij voelde. Toen ik alleen in mijn kamer achter een grote stoel op de grond zat te ‘somberen’. Mijn vader. Die mij kon verzekeren dat alle andere kinderen dit gevoel ook kenden. Ook beleefden.

Ups and downs

Natuurlijk zijn er naast ups ook wel eens downs geweest. Als ik weer eens aan het puberen was en mijn moeder en ik flink ‘clashten‘. Dan was papa niet altijd ‘voor mij’. Achteraf bezien is dat nog steeds niet leuk. Maar natuurlijk wel begrijpelijk. Ze moesten ook weleens een ‘front’ vormen. Als mama en papa. Duidelijkheid en helderheid. Zaken die ook heel belangrijk zijn als ouders. Voor je kind.

Vaderdag, Father’s Day, Vatertag & Fête des Pères

Natuurlijk hou je voor altijd en in de eeuwigheid van je ouders. Je papa en mama. Maar hoe leuk is dat – naast hun verjaardagen – één dag in het jaar is gewijd aan hen? Eerst Moederdag en later in juni natuurlijk ook Vaderdag. Commercieel zeg je? Can be. Maar het is maar net hoe je er tegenaan kijkt. Het gaat toch niet om de grootte van het cadeau? Al geef je alleen een mooie kaart. Of een dikke knuffel. Ikzelf vind het wèl heel leuk om ieder jaar weer iets te verzinnen.

Vaderdag cadeaus

Maar makkelijk is dat niet. De nuttige cadeaus heb ik inmiddels wel gehad (wandelsokken, cd’s en dvd’s). De lekkere cadeaus ook (een meeneem maaltijd voor papa, mama en broertje van het Thaise restaurant, roti van de Surinamer). Wat voor Vaderdag cadeaus kan je nog meer bedenken? Gelukkig belandde ik al scrollend op de wel hele leuke site van Radbag! Het zorgde voor een heleboel voorpret. Een van de geweldige items waar ik op stuitte? Sandaalsokken! Hilarisch. Ik ben nog niet uitgekeken en gelukkig heb ik nog even de tijd. Want dat het een origineel cadeau gaat worden, dat is zeker!

Papa, ik vind je lief!
(Sandalensokken, gereedschap van chocolade of een gereedschapsset voor de computer. The sky is the limit)

Wat vind jij van Vaderdag? En geef jij een nuttig, mooi, leuk of origineel Vaderdag cadeau dit jaar? 

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Radbag

disclaimer