28 dingen waarvan ik nooit had gedacht ze te doen als moeder

In Ouders, Persoonlijk by Roryblokzijl11 Comments

28 dingen? Waarvan ik nooit had gedacht ze te doen? Als moeder? Jaja, ineens is het zover. Je bent moeder. Of dat nu op latere leeftijd is of niet. Je verandert. Onbewust? Of misschien wel bewust. Hoe dan ook. Je kijk op het leven verandert. Je voelt je anders. Als ik een ding heb geleerd dan is het wel: “Zeg nooit nooit“. Een terugblik op de voorgaande vier jaren…

Never say never (oftewel: zeg nooit nooit)

1. Er zo van balen dat de avond altijd maar spitstijd is. Dat ik soms spontaan ergens tussendoor (’s ochtends of ’s middags) aan het koken ben geslagen. Say what? Ja, precies.

2. Boodschappen doen, zien als een vorm van ontspanning. Even alleen de deur uit. Het gaat te ver om het als ‘shoppen‘  te zien. Maar het komt toch best in de buurt…

3. Altijd gedacht hebben dat je als moeder verre vakanties niet op zou geven en gewoon je kleine baby / dreumes / peuter mee zou nemen. Nou nee dus.

4. Voor het vijfde opeenvolgende jaar een vakantiebestemming in eigen land te hebben uitgezocht. En er superblij mee zijn ook! Ideaal met kinderen! Sterker nog, we hebben wéér dezelfde bestemming geboekt voor dit jaar!

5. Een ‘nee/nee-sticker’ op de brievenbus hebben geplakt. En dan toch de door Oma meegebrachte reclameblaadjes uitpluizen voor aanbiedingen.

6. De eerste jaren zo ontzettend blij kunnen zijn met een aanbieding luiers en / of billendoekjes. Uhmmm, tja, je bent moeder toch?

7. Verheugd een artikel lezen over waar je billendoekjes allemaal nog meer voor kunt gebruiken (huishoudelijke klusjes vergemakkelijken bedoel ik).

8. Strijd hebben met zijn tweeën over wie het meeste doet in huis.

9. In je hoofd lijstjes maken en scores bijhouden wie wat doet (jij naar de sportschool op maandag? Dan ik zeker op woensdag en meer van dat soort ongein).

10. Je afvragen waar de tijd is gebleven tussen opstaan en naar bed gaan.

11. Niet begrijpen dat een opruimklus gewoon niet meer zo makkelijk in te plannen is.

12. Graag willen minimaliseren, maar het ingewikkeld vinden om baby-, dreumes-, peuter- en eigenlijk dus van alle leeftijden kleertjes (en speelgoed, en…en…) weg te doen. Lees meer in dit artikel.

13. Veel meer bezig zijn met het willen weggeven van spulletjes in plaats van ze te verkopen.

14. Tweedehands kleertjes voor Mila kopen. En ook voor mijzelf! Niets mis mee. Beter voor het milieu. Beter voor de portemonnee. Beter voor alles.

15. Juist nu nóg veel meer bezig zijn met je gezondheid, je lichaam en je uiterlijke verzorging. Niet dat ik dat eerst niet deed. Maar ik realiseer het mij nu als moeder veel beter.

16. Iets van alle jaren: weinig tijd hebben, maar toch proberen ‘me-time‘ in te bouwen. Omdat je inmiddels weet. Als mama gelukkig is, is je kind het ook.

17. Geen moeilijke situaties met kinderen op tv, in films, in boeken of tijdschriften meer kunnen hanteren zonder een traan te laten.

18. De weinige vrije tijd die je hebt alleen willen spenderen met je loved ones en dierbare familie en vrienden (in plaats van met kennissen of omdat ‘het nu eenmaal sociaal wenselijk gedrag is’).

19. Oppervlakkigheid bannen uit je leven.

20. Maar dan toch wel kunnen genieten van ‘zinlozen’ met zijn tweetjes als dochterlief op bed ligt. Een fijne serie kijken bijvoorbeeld.

21. Nog nooit zo kunnen genieten van uit eten gaan of een drankje doen als nu. Vroeger was het eerder regel dan uitzondering. Nu de welkome, fijne en zeer gewaardeerde uitzondering.

22. Evengoed enorm genieten van ons avondritueel met zijn drietjes.

23. Op de momenten met de minste tijd toch zoveel inspiratie op te doen.

24. De creativiteit nu pas te kunnen gebruiken in mijn leven. Go with the flow!

25. Je realiseren dat je behalve moeder ook nog Rory bent.

26. Eentje vanaf dat ze 1 jaar was: met arendsogen kijken wat de ander jullie kind leert (6 keer achter elkaar in de draaimolen; van de hoogste glijbaan af laten gaan; heel hard en hoog laten schommelen; leren klimmen en klauteren).

27. Diep in je hart weten dat dit ontzettend goed is voor de ontwikkeling van je kind. Maar bij de gedachte eraan zweethandjes krijgen. En nu? Nog steeds!

28. Je realiseren dat echte rijkdom onbetaalbaar is. Je kind. Je gezin. Gezondheid. Het hier en nu. Wat er nu is, dat is rijkdom. Genieten!

Herkenbaar? Heb jij nog leuke, vervelende of hilarische voorbeelden die je wilt delen? Ik lees ze graag in de reacties!

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]