Wat heeft de vegan challenge voor invloed op mij gehad?

In Lifestyle by Roryblokzijl18 Comments

De vegan challenge. Wat voor invloed dat heeft gehad? Weet je het nog? Voor het televisieprogramma Koffietijd deed ik – samen met mijn man en kind – mee aan de vegan challenge. Het enige verschil met de reguliere challenge is dat deze voor ons een week duurde in plaats van een maand. Ik kan je vertellen, een week was lang genoeg. Een volgende keer zou ik mij overigens veel beter voorbereiden (vegan kookboek erbij, uitzoeken wat je waar kunt krijgen, alternatieven voor de door ons geliefde voedingsmiddelen bedenken).

De challenge: vegan of toch liever vegetarisch?

Ditmaal was het wat onverwacht en daardoor ook echt heel erg moeilijk. Letterlijk een challenge. Vegetarisch vind ik op zich niet zo’n issue. Minder vlees eten deden we toch al. Dan is het – tijdelijk – doortrekken naar helemaal geen vlees niet zo’n probleem. Wat ons heeft ‘genekt’ is dat we producten als boter, kaas, eieren – en verder eigenlijk alle producten waar melk in zat – niet meer mochten nuttigen. Natuurlijk kun je alternatieven bedenken: kokosmelk in je zelfgemaakte pindasaus, amandel- of kokosmelk als vervanger van je glaasje melk per dag, havermelk in je koffie (want dat schuimt zo lekker op). Maar toch.

Oh nee, hè?

Ook man en kind waren in het geheel niet enthousiast. Nog steeds als ik per ongeluk de woorden ‘vegan challenge’ noem is de reactie van ons dochtertje: “Oh nee hè?“. Goed. Dat gezegd hebbende zijn er natuurlijk ook veel voordelen aan het deelnemen aan de vegan challenge. En heeft het wel degelijk invloed gehad op ons voedingspatroon. Maar ook daarbuiten. Werkt het door. Ik heb (nog) meer aandacht voor het milieu. En kijk ook anders naar ons bestedingspatroon.

Wat heeft de vegan challenge voor invloed op mij gehad?

Wat voor invloed heeft de vegan challenge gehad?

Ik noem mijzelf tegenwoordig een – hippe term, I know – flexitariër. Ik ben mij bewust van de impact van het eten van vlees op het milieu. Ook wil ik niet vergeten in wat voor conditie de dieren leven die wij uiteindelijk consumeren. Het zorgt ervoor dat we minderen. We eten minder (bewerkt) vlees, dus ook minder vleeswaar op brood. Wel eten we meer vis, maar dan wel van de visboer, waar ik – naïef of niet? – een beter gevoel bij heb dan bij vis van de supermarkt. En maken we ook regelmatig sajours – Indische groentegerechten – met rijst (en tahoe, cashewnoten of tempé in plaats van kip of vlees). Daar heeft de challenge dan wel weer aan bijgedragen.

Let jij wat meer op het milieu?

Ook daar is een verbeterpunt waar te nemen. Zou het ook een invloed van de vegan challenge zijn? We eten namelijk meer zilvervliesrijst. Meer volkoren producten. Waar er zo nu en dan weleens een halfje wit- of maisbrood tussendoor slipte gebeurt dat nagenoeg niet meer. Volkoren pasta vind ik trouwens ècht niet lekker, dus witte pasta zijn we wel blijven eten. Verder kijk ik meer naar biologische opties en let ik sowieso meer op het milieu. Minder plastic gebruiken. Meer vooruit kijken. Want wat blijft er straks voor onze kinderen over als wij het milieu ‘kapot’ maken en uitputten?

Invloed op mijn leven

Wat heeft het verder dan voor invloed op je leven gehad Rory? Als ik kijk naar kleding bijvoorbeeld. Ik ben minder gaan kopen en als ik wat koop doe ik dat bij voorkeur tweedehands (wist je dat ik onlangs bij de kringloopwinkel een prachtige jurk van Day, Birger et Mikkelsen heb gescoord voor € 3,20?). Al moet ik eerlijk zijn, de afgelopen weken heb ik ook wel even een ‘shopping spree‘ gehad tijdens de sale van de bekende budget merken. Daarentegen koop ik over het algemeen genomen echt minder. Kijk ik eerst naar wat ik heb, denk er dan nog een tijd overna, voordat ik tot een aanschaf overga. En gaan er steeds meer vuilniszakken met (mooie) kleding naar Zending over Grenzen of de Kringloop (of naar het nichtje van mijn vriendin).

Wat heeft de vegan challenge voor invloed op mij gehad?

Kantelpunt

Ik sta nu op een kantelpunt. Om door te zetten. Door te pakken. Met opruimen. Ook weer een challenge trouwens. Ik vertelde al eerder dat Marie Kondo mij daarbij helpt. Net als Jelle Derckx van Growthinkers. Zijn boek ‘Verlangen naar Minder’ is een inspiratie en geeft mij net dat zetje om goed te kijken naar wat ik heb. En wat ik niet meer nodig heb (waar ik een ander nog blij mee kan maken). Momenteel ben ik bezig met mijn verzameling tassen. Ik zeg verzameling want ik heb er best veel. Waar ik op een gegeven moment al mijn ‘plastic’ tassen – ooit gekocht tijdens pauzes van mijn werk op de Albert Cuyp markt – heb weggegeven. Zijn nu de overige tassen aan de beurt.

Iets met vegan leer

Begrijp mij niet verkeerd. Niets gaat zomaar weg. De tassen krijgen een tweede leven, bij mensen die ze echt gebruiken. Een deel van de tassen – uit de laatste jaren – blijven bij mij. Ik zie ook dat ik die veel bewuster heb gekocht of gekregen (uit samenwerking voor mijn blog). Hoe mooi is het dan ook dat er nu – als vanzelf – een hele mooie en functionele tas op mijn pad is gekomen. Denk aan vegan (kunst)leer, canvas en metalen details. Duurzaamheid. Less is more. En je komt als vanzelf uit bij het Zweedse merk Gaston Luga.

Reminiscing …

De tas doet mij niet alleen denken aan een van mijn allereerste tassen (rugzak) van toen ik nog een twintiger was, maar is ook bijzonder handig. Als je even gaat wandelen draag je ‘m echt als rugzak – met beide banden over je schouders. Maar ook met een band over je schouder is het een handige tas. Makkelijk open te maken (voor jezelf dus bedoel ik). En nopjes onderaan de rugzak. Dankjewel Gaston Luga! Een merk dat het echt begrijpt. Fashionable en toch eenvoudig. Less is more met een twist. Want mijn inner ekster wordt heel blij van de goudkleurige details.

Wat heeft de vegan challenge voor invloed op mij gehad?

Gaston Luga

Wil jij ook zo’n prachtige rugzak kopen? Met kortingscode ‘roryrj’ krijg je maar liefst 15% korting op je aankoop. En let op! Vanaf 1 maart geeft Gaston Luga bij aankoop van een rugtas een limited edition canvas tas ter waarde van € 25,- cadeau! In zwart of wit (en reuzehandig. Er zit ook een vakje aan de binnenkant voor je portemonnee of telefoon, of allebei). Nieuwsgierig naar hoe anderen deze mooie rugzakken dragen? Kijk dan eens op Instagram of op hun site.

Wat is jouw favoriete model tas?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Deze rugzak, model Clässy black, heb ik toegestuurd gekregen van Gaston Luga. Net als de limited edition canvas tas

 

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]