Mijn eerste ‘It Bag’ als veertigplusser

In Lifestyle, Persoonlijk by Roryblokzijl8 Comments

It Bag? Wat is een ‘It Bag’? Hoor ik je bijna zeggen. Ergens tegen het einde van de jaren negentig werd de term ‘It Bag’ wat meer alledaags. In de modewereld werd hiermee een merk of type beschreven van een ‘high end‘ en prijzige ‘designer‘ handtas van ontwerpers als Chanel, Louis Vuitton of Fendi. Een tas die ook nog eens zeer populair was en als ‘best-seller‘ te boek stond. 

Mijn eerste salaris? 1100 gulden bruto

Best lastig om het uit te leggen zónder de Engelse terminologie te gebruiken. In die periode was ik net bezig mijn carrière op te starten (mijn eerste – echte – baan kreeg ik toen ik twintig jaar was in 1991). Niet lachen, maar weet je wat mijn eerste bruto maandsalaris was? 1100 gulden. Bru-to. Per maand. Je kan het je bijna niet meer voorstellen hè?

Herenjacks voor mannen van middelbare leeftijd

Ik begon te werken bij een bedrijf wat herenjacks importeerde in de midden prijsklasse voor mannen tussen de 30 en 50 jaar. Niet zo sexy voor een 20-jarige startster in de arbeidsmarkt? Dat is één manier om het te bekijken. Voor mij? Ik was ontzettend blij dat ik daadwerkelijk iets kon dóen in plaats van maar te blijven leren. Ik wilde heel erg graag praktijkervaring opdoen. Dat het bedrijf in kwestie in het centrum van de modewereld in Amsterdam gevestigd was (World Fashion Centre) speelde natuurlijk ook mee. Dat ik daar dagelijks twee uur (enkele reis!) voor moest reizen, nam ik graag voor lief.

Iets met hebberigheid en sample sales

Maar goed. Als je eenmaal in de modewereld werkzaam bent word je een tikje hebberig. Eerlijk is eerlijk. Je ziet zóveel moois om je heen. En met mijn eerste salaris – hoe bescheiden ook – kwam het veel meer binnen handbereik. Ik leerde het fenomeen sample sales kennen (waar je items tegen flinke kortingen kon aanschaffen). Leerde heel veel bekende en onbekende merken kennen. Ontzettend leuk. Zeker voor een twintigjarig meisje dat haar eerste baan had. Let wel. Ik heb het niet over designer-kleding, een It Bag of designer-shoes. Dat was een mega ‘ver van mijn bed’-show.

It Bag

In de loop der jaren groeide mijn ambitie. Stapte ik over naar andere bedrijven. Leerde ik heel veel mensen kennen. En begon ik ook meer te verdienen. Maar het salaris om een designertas, een It Bag te kunnen betalen? Nou nee. Dat zowel de man als ik inmiddels best goed verdienden, bleek geen excuus. We wilden destijds graag twee keer per jaar met vakantie. Hij kocht een grotere auto, ik kocht mijn eerste auto. We verhuisden van een huurappartement naar onze eerste koopwoning. Er leek altijd wel iets anders belangrijker.

En dan raak je zwanger op je veertigste

Toch bleef het altijd wel in mijn hoofd hangen. Mijn eigen It Bag. Het langere wachten zorgt er overigens wel voor dat je goed nadenkt. Over wat je eigenlijk ècht wilt. Wilde ik echt een vintage Chanel-tas? Op de wachtlijst voor een mooi Fendi-exemplaar? Wat wilde ik eigenlijk? En toen gebeurde er ineens iets heel anders en ontzettend belangrijks in ons leven. Ik raakte op mijn veertigste spontaan zwanger van ons eerste en enige kind. Het allermooiste wat had kunnen gebeuren in ons leven!

Mijn eerste 'It Bag' als veertigplusser
Even een boodschapje doen

Alles verschuift

Er verschuiven op zo’n moment dingen in je leven. Je wensen, je normen, je waarden, je idealen. Het verandert. Het wijzigt. Ik ben als persoon heel erg veranderd. Die verandering begon al na mijn burn out een paar jaren daarvoor. Wat is nu ècht belangrijk? Wat is wezenlijk in je leven? Ik merkte dat mijn kind (voor mij vanzelfsprekend) op nummer 1 kwam te staan. Status? Niet belangrijk meer. Ik raakte mijn baan kwijt. We verkochten de tweede auto. Ik ging veel meer letten op milieu. Keek meer naar biologische producten. Kocht meer tweedehands. Het leven veranderde.

Mijn eerste 'It Bag' als veertigplusser
Een fototoestel? Heb ik nu standaard in mijn tas

Consuminderen, maar niet te verkrampt graag

En ik ging consuminderen. Dacht heel goed na over wat ik nodig had en / of graag wilde hebben. Ik las over de 30 dagen-regel. Als je iets graag wilde hebben. Je dacht er 30 dagen over na en ná die 30 dagen overwoog je het nog steeds? Dan was het gerechtvaardigd om te doen. Klinkt strikt hè. Beetje verkrampt ook. Ben ik met je eens. Maar ik haal overal wat uit wat ik op mij van toepassing vind. En zo leer ik elke dag weer wat bij.

Mijn eerste 'It Bag' als veertigplusser
Mooi te combineren met een stoere outfit

Bye bye pleather bags

Ik begon mijn (bijzonder grote) hoeveelheid kleding, tassen en schoenen te bekijken. Echt te zien voor wat het was. In plaats van de vroegere hebberigheid kijk ik inmiddels met een heel andere blik. Wat heb ik echt nodig? Maar ook, waar word ik oprecht blij van? Alle ‘pleather’ (plastic leather) tassen die ik veelvuldig heb aangeschaft in het verleden. Zomaar omdat ik erlangs kwam, dichtbij werkte, zin had om mijzelf te verwennen. Ik heb ze grotendeels weg gegeven.

Mijn eerste 'It Bag' als veertigplusser

One of a kind, de Maiq Bag

Ik kijk nu veel meer naar kwaliteit. Naar de uniekheid die een kledingstuk, tas of schoen uitstraalt. En ik koop liever véél minder. Als ik daardoor iets heel moois kan aanschaffen. Een uniek item. Waar ik voor altijd wat aan heb. Om bij het onderwerp tassen te blijven. Ik wacht liever langer. Als ik mijzelf dan kan belonen met een uniek exemplaar. Een ècht prachtige tas. One of a kind. Met de hand gemaakt. Een degelijke kwaliteit. Een echte ontwerptas. Een It Bag. Zoals deze werkelijke prach-ti-ge tas van MaiQ.

Mijn eerste 'It Bag' als veertigplusser
Ook met stiletto heels en een mooie jurk matcht mijn It Bag

A match made in heaven

Bij toeval ben ik bij dit mooie merk beland. Via via hoorde ik over de naam ‘MaiQ’. Ik besloot ze te googelen en kwam erachter dat ze hele bijzondere, unieke producten maken (van alles is maar één exemplaar). Prachtige kleden, mooie kussens en … tassen. Hele bijzondere – one of a kind (letterlijk) – tassen. Mijn blik viel direct op de MAIQ BAG. Je voelt ‘m al. Rory en MaiQ, een ‘match made in heaven’!

Mijn eerste 'It Bag' als veertigplusser

Wat zegt MaiQ zelf?

De MAIQ BAG is gemaakt van handgeweven kleden. Het basismateriaal hiervan wordt gewonnen uit de bladeren van de Agaveplant. Dit wordt ook wel ‘cactus zijde’ genoemd vanwege de mooie glans en diepe kleuren. Deze It Bag is vernoemd naar de ontwerpster omdat het haar favoriete model is.

Wat vind ik van mijn eerste, echte en unieke It Bag?

Waanzinnig, wat een prachtige tas. Bijzonder hoe het kleurgebruik matcht met de voering. Gedurfd, chique, op zichzelf staand. Niet voor niets houdt MaiQ in haar tassen het motto van Coco Chanel aan: ‘The best colour in the whole world is the one that looks good on you.‘ Waarom ik deze tas, mijn It Bag, zo uniek vind? De combinatie van de verfijnde cactuszijde en het stoere leder. Het model. En wat ik persoonlijk heel fijn vind? Van elke tas is er maar één.

Mijn eerste 'It Bag' als veertigplusser

Eindelijk een tas waar alles inpast

Kijk eens bij de foto hierboven? Niet alleen een sluiting in drie delen (de draaiknopjes aan de voorkant van de tas), maar ook een rits over de breedte van de tas. Twee vakken aan de voorkant voor je smartphone, pennen, handcrème (ok, dat is mijn persoonlijke indeling) en ook nog een rits aan de andere kant. Ruim is echt het sleutelwoord. Erg prettig. Mijn bag-in-the-bag past er prima in. Mijn compact-camera. Eventuele andere attributen. En het mooie van deze It Bag? Hij oogt – ook met zoveel inhoud – nog net zo stijlvol als eerst. En is ook nog eens stevig genoeg.

Mijn eerste 'It Bag' als veertigplusser
En kijk eens hoe goed mijn MAIQ BAG met een casual outfit te combineren is?

Andere pluspunten?

De 5 metalen ‘puntjes’ (ik weet even niet hoe ik het anders kan noemen) die bevestigd zijn in het leer onderaan je It Bag. Ze zorgen voor de bescherming van je mooie tas. Nu zet ik sowieso nooit zomaar mijn tas op de grond bij een café of restaurant of waar dan ook trouwens. Ik gebruik liever een tas-hanger. Zo wordt de (lederen en daardoor extra stevige) onderkant ook niet zo snel vuil. En wist je dat de tas ook nóg groter kan worden gemaakt door de drukknopen aan de zijkant? Zo kan ik mijn laptop ook makkelijk meenemen als ik ga werken in een café.

Een aandachtspuntje

Iets waar ik zelf tegenaan loop. Waarom heeft niet iedere winkel zo’n fijne plank vóór de kassa, waar je jouw tas neer kan zetten? Als dat er namelijk niet is (en de tas hangt aan mijn schouder of arm), dan krijg ik de tas heel makkelijk open, maar wat minder makkelijk dicht. De drie openingen moeten precies over de drie sluitingen vallen en dat is iets lastiger als de tas hangt. Aan de andere kant maakt dat ook eigenlijk niet zoveel uit, want je kan de sluiting ook heel handig naar binnen klappen. Dan maak je de tas later gewoon dicht.

Vrouwen en tassen

Wow, heb ik al 1500 woorden geschreven over mijn nieuwe It Bag? Zo zie je maar hoe inspirerend een prachtige tas kan zijn. Dankjewel MaiQ! Ik ben heel erg blij met mijn mooie MAIQ BAG en ik begrijp helemaal dat dit jouw favoriet is. Dochter Mila kan niet wachten totdat ze de tas mag lenen! Zo moeder zo dochter.

Wat is jouw favoriete tas? En kende jij dit mooie merk al?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Deze tas heb ik toegezonden gekregen

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]