Rory, ruim die rotzooi nu toch eens op!

Rory, ruim die rotzooi nu toch eens op!

In Lifestyle, Persoonlijk by Roryblokzijl8 Comments

Ruim die rotzooi nu toch eindelijk eens op? Ja, dat zou zomaar echt mijn mantra kunnen zijn. Want opruimen? Ik ben nu al lang genoeg bezig met kleine stapjes te maken. Te leren van boeken als ‘Opgeruimd’ en ‘Spark Joy’ van Marie Kondo en heel recent ‘De kunst van het weggoo’en’ van Nagisa Tatsumi. Maar wat mij misschien nog wel het meest heeft getriggerd? Is een online cursus van Goed Leven Academie genaamd ‘Ruim je leven op’ met als ondertitel ‘minder rommel, meer blije gezichten’.Rory, ruim die rotzooi nu toch eens op!
Het werkboek (deel 1 en 2) van de cursus ‘Ruim je leven op’

Organiseer professioneel je rotzooi de deur uit

Samen met andere deelnemers werden we door opruimcoach Iris online begeleid. Niet alleen via een intake, twee werkboeken, mails, live Q&A’s maar ook in een gezamenlijke Facebook groep. Beter! Want daardoor konden we elkaar blijvend stimuleren. Hoe fijn is het om te zien dat het niet alleen bij jou een rotzooi kan zijn? En nog stimulerender is het om na-foto’s te zien van mede-cursisten en te denken: “Ja, dat wil ik ook!

Rory, ruim die rotzooi nu toch eens op!
Toegegeven: er valt nog veel werk te doen. Maar het begin is er!

Wegdoen? Dat is zonde

Stimuleren? Ja, want zien opruimen doet opruimen. Althans. Zo werkt het bij mij. Eerlijk is eerlijk. Ik ben wat hardleers. Mijn intenties zijn goed. Maar het schuldgevoel – en het gevoel van ‘zonde’ zoals Nagisa Tatsumi perfect beschrijft in haar boek – is mij met de paplepel ingegoten. Komt dat doordat mijn ouders de eerste generatie kinderen na de Tweede Wereldoorlog waren? En zij zijn opgegroeid met gebrek aan spullen in plaats van overvloed?

Rory, ruim die rotzooi nu toch eens op!
Gevalletje ‘oeps’ en er toch nog om kunnen lachen…

Wat niet stuk is doe je niet weg

Want dat was een van de dingen die ik ook opschreef bij de vragen in het werkboek dat we hebben gekregen bij de cursus ‘Ruim je leven op’. Voorbeelden van vragen? “Wat heb je meegekregen van je ouders? Kreeg je vroeger alles wat je wilde of moest je er zelf voor sparen? Wat zeiden je ouders over hoe je met je spullen moest omgaan“? Tja, ik ben opgegroeid in een sfeer als: wat niet stuk is doe je niet weg. Dat is namelijk zonde. Ook koop je niet zomaar iets nieuws. Geen risico’s nemen. Eerst ga je vergelijken. Producten en prijs vergelijken. Nadenken. Heb je het ècht nodig? Ok, dan koop je het. Van je spaargeld natuurlijk. Heel anders dan hoe het er nu aan toegaat in de maatschappij.

De consumptie-maatschappij

Ik noem het gekscherend de weggooi-maatschappij. Omdat dat voor mij zo voelt. Als ik zie hoeveel mensen er tegenwoordig – met een verhit hoofd – met tassen vól een Primark uit komen. Of desnoods de wat duurdere winkels. Waar de uitverkoop steeds vaker en eerder plaatsvindt. Achteloos beslissen we om het zoveelste shirtje te kopen. Paar schoenen. Nieuw gadget. Hebben we het echt nodig? Wordt daar überhaupt nog over nagedacht?

Kijken kijken, meteen kopen

Dat is denk ik waar ik het meest mee zit. Iets kopen is geen ‘feestje’ meer. Het is eerder regel dan uitzondering. Lang nadenken is er niet meer bij. ‘Meteen kopen!’ lijkt de stelregel. Of het ‘fout’ is? Is er een goed of fout? De maatschappij verandert en wij veranderen mee. Een hele grote groep gaat daar in elk geval in mee. Ik merk aan mijzelf (en anderen in mijn omgeving) dat er juist veel meer aandacht komt voor het milieu, voor hergebruik. Voor het leger maken van je leefruimte, zodat je optimaal kunt genieten van dat wat er echt toedoet. Dat is iets waar ik voor wil gaan.

Gratis! Graag vandaag ophalen

Aldus kwam ik afgelopen donderdagochtend ineens tot een inzicht. Alle magazines (Linda’s, JAN’s, Living’s) die ik inmiddels een jaartje of 10 – 15 heb bewaard? Moesten weg. En wel meteen. Dat gold ook voor mijn voorraad schoenen. Kleding. Natuurlijk kan je niet alles aanpakken. Maar een vuilniszak vol schoenen, een vuilniszak met kleding van Mila en mij. Letterlijk een stapel van twee meter (!) met tijdschriften? Allemaal weg. Gratis. Weggegeven. Aan mensen die er dolblij mee zijn. En waarschijnlijk alles ook weer doorgeven.

Rory, ruim die rotzooi nu toch eens op!
Kijk! De hele plank linksonder is leeg. Alles weggegeven. De schoenen onderaan? Gaan in de zak voor Zending over Grenzen. Het traphekje? Staat op Marktplaats

Ruim je leven op!

Ik zal je vertellen. Ik ben trots op mijzelf! Dat heb ik niet alleen te danken aan mijn eigen instelling, maar ook aan de boeken van Marie Kondo, Nagisa Tatsumi en zéker de online cursus ‘Ruim je leven op’. Hoe dat laatste werkt? In een periode van zes weken ga je langzaam maar zeker richting opruimen. Een cursus waarin ruimte is om jezelf en je (bewaar)achtergronden te leren begrijpen. Waar het ‘opstapelen’ van – in mijn geval – rotzooi vandaan komt. Wat je ermee kunt doen. Doelen stellen. Je opruimpogingen, foto’s, vragen en opmerkingen delen met de groep. Wist je trouwens dat de volgende cursus op 23 september begint?

Goed leven, goed geven?

Geven? Wat zegt en doet de Goed Leven Academie zelf? “5% van elke aankoop doneert de Goed Leven Academie aan een goed doel. Om de wereld een beetje mooier te maken. We steunen graag kleinschalige stichtingen die aansluiten bij onze missie van gezond en gelukkig leven. In 2017 schenken we 5% van onze omzet aan Equal Education, een stichting die het mogelijk maakt dat talentvolle meisjes in Ethiopië een universitaire opleiding volgen. Een prachtig doel. Want zoals Nelson Mandela zei: ‘Education is the most powerful weapon which you can use to change the world.’

Rotzooi versus herinneringen

Opruimen van mijn rotzooi. Het leek een never ending story. Maar het gaat mij nu steeds beter af! En laat ik het positiever maken. Het gaat natuurlijk niet alleen om rotzooi. Want de kleertjes van mijn dochtertje? Alle herinneringen die daaraan vastkleven? Dat is geen rotzooi. Dat is iets prachtigs. Wat ik gewoonweg heel moeilijk vind om weg te doen. Weg te geven. Maar stapje voor stapje komt het besef. Dat herinneringen niet in iets zitten, een kledingstuk, een speelgoedje, een tekening. Maar in je hart.

Ruim jij makkelijk op? En geef je spullen een tweede leven of ben je van het weggooien? 

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

De online cursus ‘Ruim je leven op’ heb ik gratis mogen volgen

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]

 • Babs Ijkelenstam

  Wat leuk! Bij de Goed Leven Academie heb ik Pilates gedaan en dat beviel mij goed. En nog steeds natuurlijk. (Als heb ik nu weer spit, dat krijg ik een paar keer per jaar) Toevallig eergisteren de rommel (kleding) opgeruimd. Wat heb je veel wat je niet meer past/aantrekt. Bij sommige kledingstukken dacht ik: “Wat als ik nu heel veel af val? ” Dan kan ik het weer aan… Ik denk dat dat toch niet lukt, dus hup.. weg! Ruimt lekker op.:)

  • Ah wat toevallig! Wat leuk van Pilates. Volgens mij heb ik dat nog nooit gedaan. Een yoga-achtige sport?
   Dat wat je zegt is zó goed! De vraag die je jezelf stelt en vervolgens het antwoord van ‘weg ermee’. Hartstikke goed. Ik blijf nog vaak hangen in: “Maar het is nog goed, dus het is zonde”…

 • haha leuk artikel!! maar ik ruim echt goed op elke keer en ik bewaar nu niks meer want er word niet naar omgekeken en het stapelt zich alleen maar op!! kleding ruim ik eens in de zoveel maanden op, dan trek ik de kasten leeg en gaan ermee!!

  • Goed zeg Rachel! Jij lijkt mij ook een doortastend iemand. Je hebt helemaal gelijk. Want ik merk bij mijzelf ook dat ik spullen bewaar omdat ik het zonde vind. Maar vervolgens vind ik de echt belangrijke dingen (bomen) niet meer tussen het ‘bewaarbos’… Al zitten er toch ook emotionele herinneringen aan spullen als babykleding. Zucht. Maar … er is in ieder geval al wat weg gegaan.

 • Wendy (B)

  Ik ruim redelijk op.
  Als iets nog bruikbaar is, geef ik het eventueel weg of probeer ik te verkopen (wat niet goed lukt bij mij en ik weet niet waarom 🙁 )

  • Gek is dat soms hé Wendy. Ik merk dat ik voor online sites als Marktplaats ook echt in de ‘flow’ moet zijn. Anders lukt het gek genoeg ook niet. Ik vind het wel altijd een gedoe. Foto maken, tekst bedenken, discussies over prijzen aangaan en dan het uiteindelijke versturen. Dus ik hou tegenwoordig een minimum bedrag aan waarvoor ik wil verzenden. En ik zet dingen alleen op Marktplaats als ik er tijd en zin in heb.

 • Lodi Kolhoop-Boonstra

  Ik ben echt wel van het weggooien al zijn er dingen daar heb ik te herinnering aan, die kan ik niet weg gooien. Grappig om door een cursus en werkboeken inzicht krijgt in je gedrag en daardoor misschien nu iets makkelijk dingen weggeeft of wegdoet.

  • Ja, eindelijk hè? Het voelt bijna als ‘die dag na de vakantie’. Ik weet niet wat het is, maar als ik dan thuiskom en zie hoeveel ruimte er is en hoezeer die ruimte is opgevuld met ‘spullen’ dan denk ik echt: weg ermee. Ik kan dan ook enorme hoeveelheden halfopen producten weggooien of weggeven (afhankelijk van de houdbaarheidsdatum natuurlijk). Die eerste paar dagen heb ik de beste kans om op te ruimen, maar dan ben je ook nog zo druk met acclimatiseren. En de koffer moet leeg. En de was moet worden gedaan. Maar goed. De cursus heeft mij daadwerkelijk geholpen. Inzicht zorgt echt voor actie (bij mij dan 🙂