Jongens spelen met auto’s, meisjes met poppen?

In Lifestyle, Opvoeding, Ouders, Persoonlijk by Roryblokzijl8 Comments

Cliché anyone? Jongens spelen met auto’s, meisjes met poppen? Hier niet hoor. Ik geef toe, Mila speelt graag met poppen in allerlei soorten en maten. Ook hebben Mila en ik samen de Barbies ontdekt. In een ver, grijs verleden had ik een indrukwekkend grote verzameling Barbiepoppen. Waar ik – als jong meisje – veelvuldig mee speelde. Alleen of samen met mijn vriendinnetjes. Hele verhaallijnen bedachten we. Honderdtwintig keer werden de Barbies aan- en uitgekleed tijdens een speelsessie. Iedere Barbie had haar eigen stemmetje. Ik weet het nu nog. Toen dochterlief onlangs ook de Barbie had ontdekt wilde ik dan ook mijn verzameling van vroeger graag aan Mila laten zien. Helaas… mijn ouders hebben ze niet voor mij kunnen bewaren. Net als de autootjes waar ik vroeger mee speelde.

Auto’s? Jij?

Auto’s? Speelde jij vroeger met auto’s dan? Yep. Ik weet nog goed dat ik een grote, witte doos had waar ik ze allemaal in bewaarde. Keurig netjes. Gerangschikt. Braaf bijna. Wat ik er precies mee deed? Racen, een parcours maken. Sorteren op kleur. Op soort. Grappig. De auto’s die ik 17 jaar  mooi had gehouden kwamen uiteindelijk bij mijn broertje terecht. En in een jaar tijd had hij ze – als peuter – bijna allemaal stuk gemaakt. Wat hij met de auto’s deed? Gooien, tegen elkaar aan racen. Héle andere dingen dus.

In alles een mini-me

Grappig genoeg is Mila een echte mini-me. In meerdere opzichten. Er hoeft maar een nieuwe crème in het badkamerkastje te staan en Mila ziet het feilloos: “Mama, wat zit er in dat nieuwe doosje?“. Ze geeft mij – gevraagd en ongevraagd – advies over mijn kledingkeuze: “Mama, niet weer alleen zwart hoor“. En zelfs make-up advies: “Roze lippenstift is mooier vandaag, mam” of “Doe je vandaag Chanel op of Cartier, mama?”. Jaja, je kan het zo gek niet bedenken. Het zit er nu al in.

Blauw, blauw, ik hou van jou

Helemaal leuk vond ik het dan ook toen ze bij een van onze eerste bezoeken aan een HEMA-filiaal in de speelhoek in het restaurant naar de speelgoedtreinen en auto’s greep, die daar lagen opgesteld voor de kinderen. En thuis ging dat nog even door. Een race-auto, een miniatuur autootje. Ook daar speelt ze graag mee. Toen ik onlangs een Maxi Cosi-autostoel mocht uitzoeken en reviewen, stond ze ook meteen klaar met een wensenpakket: “Wil je kijken naar een blauwe autostoel, mama?”. Ja, blauw is haar lievelingskleur. Dus tussen alle roze tutu’s en jurkjes vind je in haar kast ook blauwe spijkerbroeken, blauwe vestjes en blauwe knuffelbeesten.

Iets met poppen en auto’s

Los van dit alles vind ik het belangrijk dat een kind zichzelf mag zijn. Houdt ze van roze en poppen? Helemaal goed. Houdt ze van blauw en auto’s? Ook helemaal goed. Ik moedig het aan dat Mila haar eigen identiteit gaat ontdekken en ontwikkelen. Voor de toekomst vind ik het handig. Want wat voor keuzes zijn er later voor haar? Qua scholing, qua werk. Waarom zou het een niet naast het ander mogen bestaan? Mode naast techniek. Poppen naast auto’s. Waarom een voorkeur aanhouden? Ik ben ervoor dat iedereen zijn eigen keuzes maakt. Natuurlijk wil ik het allerbeste voor mijn kind. Maar wat ik het allerbelangrijkste vind? Dat ze gelukkig wordt en is.

Het mooiste wat ik kan geven … is liefde

Of dat nu als supermarktmedewerkster, manager, ondernemer of artiest is. Ik wil haar alle kansen geven. Alle mogelijkheden. Maar het is aan haar wat ze ermee doet. Ik zal de laatste zijn die haar een richting in drukt waar ze niet wil zijn. Dan zou ik mijn eigen wensen projecteren op dat kleine meisje. Dat wil ik niet. Natuurlijk heb ik onbewust een bepaalde voorkeur. Maar dat is mijn voorkeur. En niet die van haar. Mijn taak als moeder, als ouder? Ik wil haar voorbereiden op de mogelijkheden in de toekomst. Maar het is haar toekomst. En ik zal haar ondersteunen waar dat kan. Het mooiste wat ik kan geven is onvoorwaardelijke liefde.

Met welk speelgoed speelde jij vroeger?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]