De angst sloeg mij even om het hart toen ik vorig jaar een lijst met beoordelingen over een van de belangrijkste attributen (met betrekking tot baby’s, kinderen en auto’s) – namelijk een autostoeltje – tegenkwam in de Kampioen (het blad van de ANWB). De beoordelingen waren streng en op onderdelen best negatief, maar gelukkig kwam ‘ons’ autostoeltje, de Maxi-Cosi Tobi heel goed uit de test. Ik wist het natuurlijk wel, want ik had mij van te voren al goed verdiept in het fenomeen autostoeltjes. Al tijdens de zwangerschap eigenlijk. Vandaar dat wij destijds als eerste autostoel hebben gekozen voor de Maxi-Cosi Pebble.
Wij kopen een ‘Maxi-Cosi’
Grappig hè, hoeveel mensen standaard de term ‘Maxi-Cosi’ gebruiken? In plaats van ‘autostoeltje’. Zelfs de verloskundigen in het ziekenhuis. Hoe dat toch zo zou komen? Ik denk persoonlijk door het goede imago wat Maxi-Cosi heeft opgebouwd in al die tijd. De naam staat inherent aan betrouwbaarheid en veiligheid. In ieder geval voor mij.
(Dit was het door onszelf aangeschafte tweede autostoeltje: de Maxi-Cosi Tobi. Als eerste autostoeltje kochten wij de Maxi-Cosi Pebble)
Autostoeltje 1, 2 en dan nu 3!
Nu Mila bijna 4,5 jaar is werd het tijd om op zoek te gaan naar een nieuw autostoeltje. Inmiddels alweer de derde. De eerste autostoel (in ons geval de Maxi-Cosi Pebble dus) – specifiek voor baby’s – gebruik je zo ongeveer het eerste jaar. Deze plaats je nog tegen de rijrichting in. Bij een tweede autostoeltje (groep I, van 9 – 18 kg) bestond dat volgens mij nog niet toen wij in 2013 onze tweede stoel kochten. Overigens vroeg ik mij toen ook af waar je dan die beentjes toch laat. Vandaar onze keuze voor de Maxi-Cosi Tobi. Een heel prettige keuze aangezien Mila hoger zat en alle kanten goed beschermd was. Maar aangezien ons dochtertje inmiddels al vier jaar is en richting de 18 kilo (maximaal gewicht voor de Tobi) gaat werd het toch tijd om verder te kijken.
Isofix. Iso-wat?
De afgelopen jaren reden wij in auto’s zonder Isofix. Iso-wat? Een korte uitleg: Isofix is een bevestigingssysteem in auto’s voor (kinder)autostoeltjes. Dit wordt wereldwijd gebruikt en is gestandaardiseerd. Je maakt het stoeltje dan niet via de gordels vast, maar je gebruikt de Isofix-ankers in de auto. Het stoeltje bevestig je via deze ankers direct aan de chassis van de auto. Daarnaast gebruik je de reguliere gordel om je kind – in het autostoeltje – goed vast te maken. Superveilig dus. En laten we nu net sinds een paar maanden in het bezit zijn van een Opel Mokka. Een superfijne, veilige, degelijke maar ook stevige auto met … Isofix.
Welk autostoeltje past in welke auto?
Een korte check op de site van Maxi-Cosi leerde ons dat de meest geschikte autostoel voor de Opel Mokka de Maxi-Cosi RodiFix AirProtect is (het meest geavanceerde stoeltje voor kinderen van 15 – 36 kg. Gebruiksgemak en veiligheid bekroond met vier sterren in onafhankelijke testen door o.a. de Consumentenbond en de ANWB!). Ja, een hele mond vol. Maar al lezende werd voor ons duidelijk dat dit de juiste keuze was. Of ik nu niet extreem hyper bezig ben met veiligheid? Ik schreef namelijk al eerder over fietshelmen en ‘dressers’ waar de vingertjes van een klein kind niet makkelijk tussen kunnen komen. Ook kan ik mij best druk maken over de veranderende wereld waar wij in leven. Tja. Misschien wel, maar die veiligheid vind ik nu eenmaal erg belangrijk.
Wil jij jouw kind in een kooitje plaatsen?
Natuurlijk besef ik terdege dat ik niet alles kan beïnvloeden. Dat ik ons dochtertje niet in een kooitje kan plaatsen. Niet zomaar een koepel over haar en haar leven kan plaatsen. Ben je gek? Dat wil ik ook helemaal niet. Maar wat ik wèl kan doen is beïnvloeden hoe wij ermee omgaan. Ze kan dit immers nog niet zelf (bepalen), dus vind ik dit mijn taak en verantwoordelijkheid. En vind ik het fijn dat ze een stevige fietshelm draagt als ze zelf fietst, maar ook als ze bij papa achterop de fiets zit. Wil ik dat ze in een degelijk en vooral veilig autostoeltje zit. Dat geeft mij gewoon een prettiger gevoel. Waardoor ik weer meer los kan laten.
Sommige dingen kun je niet bepalen. Maar je kunt wèl bepalen hoe je ermee omgaat
En zo komen we weer uit bij het onderwerp van deze blog. Ik kan niet bepalen in wat voor auto’s andere mensen rijden. Ook kan ik hun (rij)gedrag niet beïnvloeden. Maar ik kan wèl ervoor kiezen om zelf in een degelijke, veilige auto te rijden (is een luxe, dat besef ik absoluut). En ik kan een keuze maken voor een autostoeltje waar ik mij goed bij voel. Met extra hoofdbescherming bijvoorbeeld. Gemakkelijk en gelijktijdig in zowel hoogte als breedte verstelbaar, zodat het stoeltje mee kan groeien met je kind. En de Isofix-verankering natuurlijk.
Het zijn eigenschappen die mij extra vertrouwen geven. Extra zekerheid. Vandaar mijn keuze voor de RodiFix AirProtect. Dochterlief is heel erg blij met autostoeltje! Waarom? Ze vindt de ‘kleppen’ (zoals zij het noemt) aan de zijkant van haar hoofd en lijfje fijn. En haar lievelingskleur is blauw (need I say more?) Waar ze aan moet wennen? Dat ze niet meer zo hoog zit als met de Tobi (als ze niet naar buiten kan kijken heeft ze de neiging misselijk te worden). Gelukkig kan ze goed genoeg naar buiten kijken én groeit ze gestaag. En komt ze dus vanzelf steeds hoger te zitten.
Welk autostoeltje heb jij uitgekozen voor je baby en / of kind? En waarom?
Tot de volgende keer.
Rory Blokzijl
Dit product – wat ook mijn persoonlijke, eerste keuze is – heb ik toegezonden gekregen