Burn baby burn? Nee hoor, want ik gebruik zonnebrandcrème

In Gezichtsverzorging & make-up, Lifestyle by Roryblokzijl18 Comments

Zonnebrandcrème. Natúúrlijk gebruik je het, toch? In ieder geval zeker voor je kind(eren). Mee eens? Wist je overigens dat je baby’s en kinderen tot drie jaar het beste volledig uit de zon kunt houden? Of ik dat zelf heb gedaan? Grotendeels wel. In deze tijd is het alweer anders dan toen mijn meisje nog een kleine baby was. Back in 2012 gebruikte ik een UV-parasolletje als ik met haar in de kinderwagen buiten wandelde. Smeerde ik haar sowieso in als de zon scheen (ook als die niet schijnt is er overigens UV-straling) en was ik heel voorzichtig met blootstellen aan de zon.

Even logisch nadenken

Zoveel mensen, zoveel meningen. Waar ik vanuit ga is een flinke dosis gezond verstand, gecombineerd met goede zonnebrandcrème, toegespitst op de persoon. Wat ik daarmee (vooral) bedoel? Niet tussen 12 en 15 uur in de zon (officieel is dit geloof ik zelfs tussen de 11 en 16 uur). Even letterlijk de zon uit door te gaan lunchen bijvoorbeeld. Door te realiseren dat je geen wekker hoeft te zetten om iedere twee uur opnieuw te smeren, maar het bij voorkeur nog iets vaker te doen. Want door water en afdrogen gaat er vanzelf wat van de beschermlaag af, waardoor je huid weer bloot staat aan de kracht van de UV straling.

Naast zonnebrandcrème zijn deze punten ook van belang

Voor kinderen pakjes met UPF50, een goed petje dat ook de nek bedekt (ik zweer bij waterpetjes zoals deze) en het liefst ook nog een zonnebril die de kwetsbare kinderogen goed beschermt. Goed, ik weet dat niet ieder kind dit graag wil, maar het is zo belangrijk. Sinds ‘minime‘ een zonnebril heeft gekregen die exact op die van mij lijkt, draagt ze hem met liefde en veelvuldig. Just saying.

Burn baby burn? Nee hoor, want ik gebruik zonnebrandcrème

Melasma, chloasma, pigmentvlekken

Omdat ik zelf last heb – sinds ik in 2011 tijdens mijn zwangerschap op vakantie ben geweest naar een warm en zonnig land – van Melasma (een pigmentstoornis ook wel chloasma genoemd. Denk aan grillige donkerbruine vlekken in het gezicht. Bij mij op mijn wangen, naast mijn ogen en om mijn mond. Volgens mij zelfs ook op mijn bovenlip). Ben ik uiterst voorzichtig en smeer ik alweer jaren alleen maar zonnebrandcrème met SPF50 en SPF50+ op mijn gezicht. Ja, ik ben Indisch en ja, ook ik moet mijzelf goed beschermen. Misschien is mijn gepigmenteerde huid door de jaren heen juist gevoelig(er) geworden voor de zon.

Time to put it to the test

Dat gezegd hebbende ben ik altijd op zoek naar fijne crèmes en ben ik benieuwd naar de werking van diverse merken. Vorig jaar schreef ik al eens over de zonnebrandcrème van La Roche-Posay en die van Vichy. Dit jaar kreeg ik een aantal producten van Eau Thermale Avène, Vichy en Zwitsal, waaronder sprays en zonnebrandcrème. Time to put it to the test. Nu is het natuurlijk wel jammer dat we nog niet superveel zonnige dagen hebben meegemaakt. Vorig jaar is het maanden lang zomers geweest. Nu is het nog even afwachten. Maar op de dagen dat het zonnig was … hebben we ook flink gesmeerd.

Burn baby burn? Nee hoor, want ik gebruik zonnebrandcrème

Eau Thermale Avène

Ik ontving twee sprays van Eau Thermale Avène – een voor volwassenen en een voor kinderen, beide met SPF50+ – met een superhandig nieuw ‘open/stop’-systeem. Het bovenstuk van de spray is ‘intrekbaar’. Superhandig en makkelijk. Wat nieuw is aan de spray voor volwassenen is dat de vloeibare, witte textuur naast beschermend ook hydraterend is (dankzij plantaardige glycerine). Bij de spray voor kinderen is kenmerkend dat de textuur makkelijk aan te brengen is. Dit komt doordat het bij contact met de huid verandert in een krachtige en beschermende laag. Pluspunt? Zeer waterbestendig en zonder parfum. Ook bijzonder is dat de producten verzachtend en kalmerend aanvoelen (anti-irriterend) door gebruik van het Avène thermaal water.

En voor het gezicht?

Ik kreeg ook een tube B-Protect 50+ zonnebrandcrème, ideale zonproduct voor in de stad. Wist je dat 80% van de UV-stralen, stralen zijn waaraan men in de stad wordt blootgesteld, wanneer de huid het minst beschermd is? Eerst begreep ik dat niet zo, want je smeert je met mooi weer toch altijd in? Totdat H. zei: “Ja, jij doet dat wel. Maar vele anderen denken daar wellicht niet aan, als je even de stad ingaat“. Zonnebescherming lijkt toch het meest geassocieerd te worden met vakanties, strand en zonnebaden. Maar juist die andere momenten kunnen ook zo verraderlijk zijn. Handig om te weten? Door de bijzondere textuur van deze zonnebrandcrème komen (microscopisch kleine en ingekapselde) pigmenten vrij zodra je het aanbrengt. Dat zorgt voor een subtiele tint (zacht en niet glimmend).

Wat vonden wij?

Alledrie de producten hebben we uitgebreid getest. Het open / stop-systeem van beide sprays is een enorme aanrader. Geen gehannes met dopjes eraf draaien of vuil wat in de opening kan komen. Ideaal! Ontwikkelpunt voor wat betreft de etiketten met Nederlandse tekst die over de anderstalige tekst op de sprays zijn geplakt. Na enkele keren gebruik (ik spuit het op mijn handen voordat ik het aanbreng. Doe ik dat niet, dan pak ik ook wat van de omgeving mee, zoals mijn bank, de vloer of het kleed) zijn mijn handen natuurlijk wat plakkerig. Als je daarmee over het etiket gaat is de tekst nagenoeg meteen onleesbaar, want het vervaagt de tekst. Nu kan je natuurlijk alles op internet terugvinden (of een foto maken van het etiket), maar ik vond het wel een tikje jammer (en het benoemen waard).

Burn baby burn? Nee hoor, want ik gebruik zonnebrandcrème

En de lippen dan?

Jaja, ik kreeg ook twee bijzonder mooie Couvrance lipbalsems toegezonden (de kleuren ‘Nude tendre’ en ‘Rouge éclat’. Waanzinnig fijne producten! Denk aan de kleur van een lippenstift, met het comfort van een balsem, gecombineerd met de glans van een gloss. En dan komt het … met SPF20. Ideaal! Hoe vaak ben ik al niet vergeten mijn lippen te beschermen doordat ik ‘gewoon’ lippenstift had opgedaan. Of wanneer ik dat wel bewust deed als ik naar het strand ging, met een doorzichtige zonbeschermingsstick waardoor ik toch een soort ‘blote billen-gezicht’ had. Je brengt de Couvrance lipbalssems heel eenvoudig en snel op. Het voelt zacht aan op je lippen. En je ziet er toch heel verzorgd uit. Oh ja, wist je dat deze lipbalsems ook waterproof zijn?

Zwitsal ontdekt

En dat was meer voor volwassenen, maar wist je dat Zwitsal een nieuwe lijn zonnebrandcrème heeft ontwikkeld? Dat gezegd hebbende vinden wij het als volwassenen geen probleem om ook producten van Zwitsal te gebruiken. Sterker nog, de zonnebrandspray is ook ideaal voor op het hoofd van H. Door zijn korte kapsel (en eerlijk is eerlijk, wat minder haren dan vroeger) raken de zonnestralen sneller de hoofdhuid. Wanneer smeer je jezelf nu in op je hoofd? Door deze spray los je dat best goed op. Toegegeven, de substantie maakt je haren wellicht ietwat kleverig, maar het is een goed alternatief voor een petje (en als je in de zee zwemt is een petje ook niet handig).

Burn baby burn? Nee hoor, want ik gebruik zonnebrandcrème

De lancering van Zwitsal’s nieuwe lijn zonnecrème

Tijdens een hele gezellige lancering in de Vergulden Eenhoorn – een oase van rust in het verder altijd zo drukke Amsterdam – kregen we een presentatie van onder andere dermatoloog Bas Wind. Nuchter, helder en duidelijk legde hij uit dat de huidschade die je als kind door de zon oploopt, later kan leiden tot versnelde huidveroudering, maar ook kan leiden tot medische aandoeningen, zoals huidkanker. Het jonge huidje van je baby of kindje kan zich nu eenmaal minder goed beschermen dan de volwassen huid. Wat je daartegen kan doen? Naast smeren, smeren, smeren ook gewoon logisch nadenken, zoals ik hierboven al beschreef.

Bescherming tegen de zon mèt de vertrouwde Zwitsal geur en zonder

Zwitsal heeft er goed over nagedacht en zij hebben een complete lijn zonbescherming ontwikkeld, speciaal voor de gevoelige baby- en kinderhuid. De waterresistente zonproducten hebben een hoge beschermingsfactor tegen UVA,- en UVB-straling. Alle producten zijn makkelijk smeerbaar en laten geen plaklaagje achter op de huid. En wist je dat je kan kiezen uit producten met de vertrouwde Zwitsal geur (gele verpakking) of parfumvrij (witte verpakking)? Ik hoor je denken, wat betekent nu precies ‘waterresistent’? Wanneer de ingesmeerde huid in aanraking komt met water, verliest het niet onmiddellijk alle UV-bescherming. Maar toch, als je kindje in en uit het water gaat. Zich ook nog regelmatig droogdept (of wrijft) met een handdoek? Altijd meteen weer insmeren. Ja, ook als je in de schaduw zit. Zo doen wij dat in ieder geval.

Tip van de dag

Nog een tip? Ik zie regelmatig dat men kinderen pas op het strand zelf insmeert. Het is beter om je kind (en jezelf) alvast thuis – voordat je naar het strand gaat –  een keer helemaal van top tot teen goed in te smeren. Ongeacht of je een zonnebrandspray of een zonnebrandcrème gebruikt. Laat het even intrekken. Ook of júist voordat je zwemkleding (of je kind een UPF50-pakje) aantrekt. Wij doen dat meestal na het opstaan of het ontbijt. Dan ben je gewoon al meteen beschermd.

Wat zegt Zwitsal zelf?
  • Plakt niet
  • Trekt snel in
  • Makkelijk smeerbaar
  • Waterresistent
  • Bescherming tegen UVA&UVB
  • Hypoallergeen*
  • Dermatologisch getest**

* het product is ontworpen om de kans op allergische reacties te minimaliseren. Dat wil zeggen dat de stofjes die allergiën zouden kunnen veroorzaken eruit zijn gehaald.
** De producten zijn getest op huidvriendelijkheid om de kans op huidirritatie te minimaliseren.

Burn baby burn? Nee hoor, want ik gebruik zonnebrandcrème

Wat vindt Mila?

Dochtertje Mila is al vanaf jongs af aan gewend om ingesmeerd te worden. Meerdere varianten hebben in de loop der tijd de revue gepasseerd: met witte waas, zonder, SPF30, liever SPF50 of SPF50+, met parfum, zonder parfum. Naar haar bescheiden mening is de spray van Eau Thermale Avène heel handig door het open / stop-systeem. De textuur is ook prettig. Daarentegen vindt ze de geur van zowel de spray als de zonnecrème (beiden SPF50+) van Zwitsal heel fijn. Zowel de spray als de zonnecrème brengt fijn en makkelijk aan.

Wat vinden wij?

Ik gebruik graag een SPF50(+) voor mijn gezicht, voor mijn lichaam heb ik de neiging om toch sneller een factor 30 te pakken. Dat komt eigenlijk door H. die sowieso bij voorkeur factor 30 gebruikt. Ik had al eerder gelezen dat factor 30 97% bescherming en factor 50+ 98% bescherming biedt. Een heel klein verschil dus eigenlijk. Ik heb een goed gevoel bij zowel Eau Thermale Avène als Zwitsal. De kenmerken van alle producten heb ik hierboven al beschreven. Een pluspunt bij de B-Protect 50+ vind ik dat tintje, met name als je bijvoorbeeld een terrasje pakt in de stad. Dat zou ik daarentegen dan weer niet zo snel op het strand doen (in verband met regelmatig droogdeppen van je gezicht – met een vaak witte / licht gekleurde handdoek – nadat je in de zee hebt gezwommen)

Op vakantie gaan in ieder geval de producten van beide merken mee. Want wist je dat je eigenlijk veel meer moet smeren dan dat wij gewend zijn te doen? Hoe minder je smeert, hoe lager de beschermingsgraad. Je denkt dan dat je factor 30 aanbrengt, maar als je dat minimaal doet breng je in feit een veel lagere factor aan. Mijn nichtje Serena kan dat laatste perfect uitleggen.

Burn baby burn? Nee hoor, want ik gebruik zonnebrandcrème

Toekomstige merken die H. en ik gaan testen

De water resistant Capital Soleil Beach Protect Anti-Dehydration Sprays (protection from salt and chlorine) with hyaluronic acid van Vichy met SPF30 en SPF50+ (UVA en UVB) èn de Vichy Capital Idéal Soleil SPF50+ Fluweelachtige crème. Dit zijn de nieuwste zonproducten van Vichy en daar ben ik natuurlijk ook heel nieuwsgierig naar.

Ook Oolaboo heeft mij twee nieuwe producten toegestuurd, die ik graag nog ga testen: Skin Defense Cream (DNA protective cream, UVA UVB High Protection, anti-pollution) voor zowel gezicht als lichaam. En de Skin Defense Balm (DNA recovering, post exposure balm), eveneens voor zowel het gezicht als het lichaam.

Het mag nu best wat vaker zonnig en warm weer zijn wat mij betreft. Dan is er ook wat meer ruimte om  deze producten uitgebreid te proberen.

Burn baby burn? Nee hoor, want ik gebruik zonnebrandcrème

Gebruiken jullie altijd zonnebrandproducten voor jezelf en je kind(eren)? En wat is jouw ultieme tip?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

De genoemde producten heb ik toegezonden gekregen (behalve de Zwitsal zonnestick)

Eau Thermale Avène SPF50+ Spray voor kinderen – 200 ml – € 22,20

SPF50+ Spray Eau Thermale Avène – 200 ml – € 22,20

B-Protect 50+ zonnebrandcrème – 30 ml – € 16,50

Eau Thermale Avène Couvrance lipbalsem – 3g – € 17,90

Zwitsal Zonnecrème SPF30 150ml – consumentenadviesprijs – € 17,99

Zwitsal Zonnecrème SPF50+ 150 ml – consumentenadviesprijs – €18,99

Zonnecrème SPF30+ Zwitsal 75ml – consumentenadviesprijs – €9,99

Zwitsal Zonnespray SPF50+ 200ml – consumentenadviesprijs – €19,99

0% parfum Zwitsal Zonnecrème SPF50+  75ml – consumentenadviesprijs – €11,99

0% parfum Zwitsal Zonnestick SPF50+  25g – consumentenadviesprijs – €11,99

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]