Wat kun je doen wanneer eczeem weer de kop opsteekt?

In Gezichtsverzorging & make-up by Roryblokzijl24 Comments

Eczeem? Ja, jullie weten vast wel dat dat iets is wat bij mij – tegenwoordig – met enige regelmaat terugkomt. Waar het ooit is begonnen toen ik nog een klein baby’tje was. In alle heftigheid terugkwam ergens rond mijn achtste jaar en ‘vrolijk’ doorging tot en met ergens achter in de twintig. Bleef het daarna een hele tijd weg. Zomaar. Just like that.

Kom, we gaan naar de homeopaat

Waar mijn eczeem mee te maken had? Volgens mijn vader en de homeopaat die ik destijds bezocht met eetgedrag. Het resultaat: ik mocht nagenoeg geen snoep meer. Soms periodes geen melk. Dan juist weer wel. Van witte rijst naar zilvervliesrijst. Volkoren producten. Geen varkensvlees. Alles hebben we geprobeerd.

Krabben, krabben, krabben

Van de ene zalf naar de andere crème. Wel op doktersvoorschrift. Dat dan weer wel. Maar de jeuk bleef. Het krabben hield aan. En als je op een gegeven moment door verschillende lagen huid aan het krabben bent … not so nice. Ik had het overigens op de standaard (eczeem)plekken: in de holtes van je knieën, bij mijn keel. Maar later ook op mijn gezicht (heel ontsierend), op mijn hoofdhuid. Eigenlijk dus overal.

Wat kun je doen wanneer eczeem weer de kop opsteekt?
Ik weet niet of je het goed ziet. Maar er zijn bultjes, een hele droge en jeukende huid en vooral veel dikke, rode plekken

En toen … leek ik er zomaar ineens vanaf te zijn

Maar ergens zo tussen de (eind) twintig en begin veertig was ik er gewoon vanaf. Een enkele uitbraak daargelaten. Het ging prima. Zelf denk ik dat het ook inherent is aan het stressniveau waar ik in zit. Al klopt dat ook niet helemaal, want de periode dat ik vol in een burn out zat, had ik weer helemaal geen last van eczeem. Of had dat misschien te maken met de volledige overgave waar mijn lichaam en geest mee te maken hadden? Tegensputteren kón namelijk niet meer. Effectief kon ik niets meer. Letterlijk. Uit bed komen was al een issue.

Ja hoor, daar is het weer … eczeem

Zo’n twee jaar geleden begon het weer. Mijn huidprobleem kwam terug. Mijn eczeem. In de winter. It makes sense. Als ik nu terugdenk. Het ging steeds beter met mijn blog. Ik kreeg veel samenwerkingen. Overal wilde ik aan voldoen. En dus kreeg ik het druk. Legde ik de lat voor mijzelf weer veel te hoog. En ervoer ik (weer) stress. Hoppa! Dermatitis Perioralis was een feit. Natuurlijk had het ook te maken met het feit dat ik allerlei budget gezichtsverzorging voor een collega-blogger aan het testen was. Begrijp mij niet verkeerd. Ik heb er veel van geleerd. Het heeft mij heel veel gebracht. Maar het heeft mij ook met mijn neus op de feiten gedrukt. Ik moet niet teveel rommelen aan en met mijn huid. En zeker niet met budget producten.

Wat kun je doen wanneer eczeem weer de kop opsteekt?
Je ziet al dat het veel minder is geworden

Jij hebt gewoon aanleg voor eczeem

Afgelopen winter was mijn oog ineens aan de beurt. Vol in de eczeem. Make-up was even geen optie. Hoe weinig ik ook op deed. Ook die periode duurde een paar maanden. Ook toen leerde ik weer wat nieuws. Mijn huisarts vertelde dat ik gewoon een aanleg heb voor eczeem en dat die in periodes van stress of door externe oorzaken (make-up, gezichtsverzorging, weersomstandigheden) weer terug kan komen. Van een visagiste hoorde ik dat in mijn lievelingsoogpotlood – grijs met shimmers – metaal verwerkt kan zijn en dat dat ook een allergische reactie kan veroorzaken.

Dik, rood en ontzettende jeuk

Waarom deze week ineens mijn keel en borstkas vol met rode, dikke, jeukende plekken zat? Een uitbraak van eczeem? Ik weet wel hoe dat komt. Ik zit vol in de rouw. In het verdriet. Om mijn moeder. Na het zorgen en het regelen kwam ik in het spreekwoordelijke ‘gat’ terecht. Iets waar je jezelf niet op kan voorbereiden. Je moet ruimte geven aan onplezierige gevoelens. Ze niet wegdrukken, parkeren of verstoppen. Het is de bedoeling dat je het doorleeft. Niet om te vergeten of om zomaar door te gaan. Maar om door te leven. Hoe moeilijk dat ook lijkt of is.

Wat kun je doen wanneer eczeem weer de kop opsteekt?

Salcura Bioskin Dermaspray

Gek genoeg is daar dan ineens het universum die daar op inspeelt. Op dat eczeem. Want ik had een tijdje terug een persbericht voorbij zien komen over een heel fijn product van Salcura: Bioskin Dermaspray. Geschikt voor een huid die gevoelig is voor eczeem en psoriasis. Eerst dacht ik bij mijzelf. Ik zit zo in het verdriet. Langzaamaan wil ik mijn blog-werkzaamheden weer op gaan starten. Maar het duurt zeker nog een tijd voor ik weer ‘up and running‘ ben. Laat ik maar niets aanvragen. En wat lag tot mijn verrassing datzelfde weekend op de stoep? Juist. De Salcura Bioskin Dermaspray èn de Salcura Bioskin Body Wash (voor de droge, jeukende en atopische huid)! Dat kan geen toeval zijn.

Wat kun je doen wanneer eczeem weer de kop opsteekt?
Een prettige en hele dunne emulsie die heel makkelijk intrekt

Eczeem? Wèg met de hydrocortison

Jullie weten. Ik wil producten altijd zeer uitgebreid testen. Maar soms ben je zó enthousiast, dan móet ik dit gewoon met jullie delen. Want het resultaat na een dag – waarin ik drie keer de spray heb gebruikt) is gewoonweg fantastisch! Zie de foto’s. Normaal gesproken krijg ik eczeemplekken pas weg als ik eerst ruim een week mijn hydrocortison crème heb gebruikt. Geen fijne crème en ik ben er wat spastisch mee in het gebruik. Omdat ik het natuurlijk jaar in jaar uit heb moeten gebruiken en het gewoon niet goed is voor je huid als je het regelmatig (en lang) gebruikt.

Wat kun je doen wanneer eczeem weer de kop opsteekt?

Verlichting!

En nu is dat dus gewoon niet nodig! De spray geeft echt onmiddellijk verlichting. Heeft een heerlijke geur (menthol-achtig naar mijn mening) en doorbreekt de cyclus van jeuk en krabben. De huid wordt goed gehydrateerd, dus de verschijnselen van een droge huid (jeuk en dientengevolge krabben) nemen af. De substantie is dun (want een spray) en trekt heel snel in. Ik merk dat de roodheid, jeuk en droogheid nagenoeg meteen afneemt. Zeker nadat ik het drie keer op een dag heb gebruikt. Let op. Ook als de klachten nagenoeg zijn verdwenen is het zinvol om de spray regelmatig te blijven gebruiken. Better safe than sorry, zeg maar.

Wat zegt Salcura zelf?

De spray bevat geen schadelijke of irriterende ingrediënten. Is geschikt voor iedereen met een overgevoelige en droge huid, maar ook als je last hebt van eczeem, psoriasis, dermatititis of rosacea kan je deze spray gebruiken. Vrij van paraffine, steroïden, parabenen, SLS, hormonen en parfum is dit een ontzettend fijn product om risicoloos te gebruiken. Een flacon van 100 ml kost € 19,99. Wil je meteen groter inslaan dan heb je ook nog de keuze uit een flacon van 250 ml (€ 38,99).

Wat kun je doen wanneer eczeem weer de kop opsteekt?

Wat kun je doen wanneer eczeem weer de kop opsteekt?

En onder de douche?

De Salcura Bioskin Body Wash (voor de droge, jeukende en atopische huid) is overigens een reuze handige en fijne aanvulling op de spray. Het is even wennen aan de kleur en de substantie (oranje gel, zo kan ik het het beste omschrijven). Het ruikt heerlijk en doet mij een tikje aan citrusvruchten denken. Het bevat onder andere argan, Aloe Vera en wilgenschors. Dat het ‘cruelty free‘ is en ‘vegan friendly‘ is een prettige bijkomstigheid voor velen van ons denk ik.

Ik vind het een enorme aanrader en ik wilde dat dit product er in ‘mijn tijd’ was geweest. Heb jij weleens last van eczeem? En wat voor producten gebruik jij daarvoor?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Deze producten heb ik toegezonden gekregen

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]