Wat een heftige zomer, smeer jij jezelf en je kind goed in?

In Gezichtsverzorging & make-up, Lifestyle by Roryblokzijl12 Comments

Smeer jij jezelf goed in? De meningen zijn erover verdeeld. Waar je soms van mensen – uit de jaren zeventig – hoort dat: “Je destijds al heel blij was met een factor 6” of “En nu eerst lekker verbranden en vervellen, want dan heb je erna een nieuw en bruin huidje“. Is dat in deze huidige tijd wel heel anders. Toen wist je gewoon niet beter. En smeerde je jezelf soms gewoon in met notenolie (zonder factor). Hoe ik dat zelf vroeger deed? Als kind? Wij gingen nagenoeg niet naar het strand. Eigenlijk ook niet met vakantie en al helemaal niet naar warme landen. En ik kan mij niet herinneren dat ik werd ingesmeerd. Maar ik speelde natuurlijk wel buiten in het zonnetje. Aan de andere kant zal dat nooit echt lang in de volle zon zijn geweest … denk ik.

Een fles Biodermal zónder filter, alstublieft!

Toen ik wat ouder werd. Mijn toekomstige man leerde kennen en wij met zijn tweetjes in de zomer op vakantie gingen? Smeerde ik toen echt goed? Tja, eigenlijk niet. We gebruikten een fles Biodermal per vakantie (gelukkig gingen we maar maximaal een week met vakantie) – de variant zonder filter. We gingen liggen rond acht uur ’s ochtends en in de avond gingen we weer terug naar het hotel. Ontzettend bruin werden we. Gezond? Not so much. Gelukkig gingen we – toen we buiten Europa op vakantie gingen – een stuk beter (en meer) smeren. En dit keer wel met een factor. Al was het ook nog maar factor vier of zes.

Wat een heftige zomer, smeer jij jezelf en je kind goed in?

Parasol, zonnehoedje, schaduw en zonnebrandmiddel (ik smeer graag)

Hoe anders doe ik het nu. Nu ik zelf een klein kind heb. Vanaf dat ze baby was heb ik een parasolletje boven de kinderwagen gedaan als we gingen wandelen (of de parasol nu van een UV-werend stofje was gemaakt weet ik even niet meer). Maar ik smeerde haar koppie – en alle huid die bloot werd gesteld aan de zon – zelf wel goed in. Sowieso probeerde ik haar helemaal niet bloot te stellen aan de zon. Dat weet ik nog wel. Een zonnehoedje op. En vooral in de schaduw wandelen. Nu ze wat ouder is ben ik eerlijk gezegd nog van de tankini’s, badpakjes, t-shirts en zonnehoedjes met SPF 50 verwerkt in de stof. Voor haar gebruik ik overigens alleen maar zonnebrandmiddel met factor 50, omdat mij dat gewoon een goed gevoel geeft.

Better safe than sorry

Goh Rory, dat is best wel leven vanuit angst? Mag je denken. Ik heb zelf het gevoel dat ik uitga van ‘better safe than sorry‘. Waarom zou je jouw kind en jezelf niet zorgvuldig insmeren met een hoge factor? Ik geef het eerlijk toe. Ik smeer graag en goed in. Wat kan het voor kwaad? Dat had ik waarschijnlijk niet moeten vragen, want online vliegen de opmerkingen over kankerverwekkende stoffen en minerale en chemische filters je om de oren. Iedereen heeft er een mening over (en dat mag), maar die mening opdringen door sensatie-verhalen vanuit angst, daar houd ik niet zo van.

Met tranen in mijn ogen bij het lokale ETOS-filiaal

Ik weet nog heel goed dat ik met mijn dochtertje – destijds 3 jaar oud – in een lokaal Etos-filiaal stond en ik met tranen in mijn ogen de medewerkster vroeg om een ‘goed’ merk met een ‘goede’ filter voor de grote vakantie naar een warm land. Ze keek mij eens goed aan en zei letterlijk: “Mevrouw, al deze merken in de winkel zijn goed getest. Als ze niet goed zouden zijn, dan mochten we ze echt niet verkopen. Voorzichtig zijn is goed, maar te verkrampt hiermee omgaan is niet goed“. Wat mij meteen weer veel rust gaf. En mij terug deed denken aan de adequate medewerkster van Prenatal die precies zoiets zei toen ik maar bleef twijfelen over een ‘gewoon’ matrasje of een aerosleep matras.

Wat een heftige zomer, smeer jij jezelf en je kind goed in?

De nuchtere dermatoloog. Doe mij er nog zo’n paar

Wat ik maar probeer te zeggen. Angst is een slechte raadgever. Toen ik een tijdje terug bij een event in gesprek kwam met een (onafhankelijke) dermatoloog sprak hij ook de verlossende woorden toen wéér de vraag over minerale en chemische filters omhoog kwam: “Het is niet wetenschappelijk bewezen dat bepaalde filters slecht voor de gezondheid zijn. Wat ik wel met zekerheid kan zeggen is dat níet smeren veel slechter voor de gezondheid is dan wél smeren“. Van dit soort duidelijkheid houd ik. Daar voel ik mij prettig bij. Gewoon niet lullen maar lekker direct zeggen waar het op staat.

Wat kan je nu het beste doen?

En dus smeer ik ons in met een zonnebrandmiddel. Overigens niet alleen in de zomer. En met beleid. Wat wil zeggen: een hoge factor, met regelmaat, zeker als we in het water zijn geweest en ons hebben afgedroogd met een handdoek, probeer ik tussen – in ieder geval – 13.00 en 15.00 uur uit de zon te blijven (lekker lang lunchen) al zou tussen 12.00 en 16.00 uur beter zijn, en krijgt mijn dochtertje een UV-werend badpakje, tankini of andersoortige zwemkleding aan. Mét een waterpetje dus. Dat laatste is de ultieme tip, al zeg ik het zelf. Met dat petje kan ze in het water en uit het water spelen. Voordeel van als het petje nat is, dat het ook het koppie zelf afkoelt. De grote klep zorgt weer voor schaduw op het gezicht. Het ‘matje’ weer voor schaduw bij het nekje.

Volop zonnebrandmiddelen. Een luxe waar ik heel dankbaar voor ben

Welke middelen gebruik ik zelf? Het voordeel van bloggen is dat je – als je een lange adem hebt, hard werkt en je site goed onderhoudt, regelmatig publiceert – in contact komt met bedrijven die je dit soort producten graag toesturen. De bedoeling is natuurlijk wel dat je het product een gedegen periode test en je serieuze, oprechte mening over de producten deelt in een blogpost die je op je site publiceert. Ik schreef al een aantal malen over zonnebrandmiddelen en aanverwante producten van merken als Ultrasun, Naïf, Vichy en Vision. Dit jaar zijn daar vele merken bijgekomen. Ik heb nog niet alles kunnen testen. Er gaat héél veel mee naar Gran Canaria, onze vakantiebestemming later in de maand. Bloedheet is het daar vermoedelijk, dus er gaat veel gesmeerd worden.

Ik smeer, jij smeert, wij smeren. Wat vindt Rory?

Mijn mening over de producten die ik, mijn man en / of mijn kind gebruikt hebben tot toe. Here it goes!

Wat een heftige zomer, smeer jij jezelf en je kind goed in?

Vichy Idéal Soleil zonbeschermende waters SPF30

Wat een fijne sprays zijn dit. Ik heb zowel de variant met hyaluronzuur mogen proberen (hydrateert je huid) als diegene met polyphenolen van blauwe bes (geeft je huid een boost van anti-oxidanten). Waar H. de voorkeur heeft voor de eerste, merk ik dat ik vaker neig naar de tweede. Die smeer ik bij voorkeur op mijn lichaam (op mijn gezicht gebruik ik graag factor 50). Overigens ook nog erg nieuwsgierig naar de derde variant met bètacaroteen (voor een mooie bruine teint).

Wat ze precies doen? Ze beschermen je tegen UV-schade door middel van UVB/UVA-filters en combineren dit met actieve ingrediënten om de kwaliteit van je huid te verbeteren. Een hele mond vol. Wat ik zelf merk? Het is fris, niet plakkerig of vettig. Overigens vind ik wel dat je ruimschoots de tijd moet nemen om je in te smeren en nog meer om te wachten met aankleden. Ik heb namelijk wel wat vlekkerigheid geconstateerd op de stoel waar ik (te snel) op ging zitten en op mijn shirtje (ik had weer eens wat haast). Een pluspunt? Mijn huid voelt gehydrateerd aan en dat zie je ook.

Wat een heftige zomer, smeer jij jezelf en je kind goed in?

ANTHELIOS ULTRA Crème SPF50+ van La Roche-Posay

Fantastische zonnebrandcrème voor om je ogen. Die oogzone. Zó essentieel, kwetsbaar en zo vaak vergeten. Ik draag altijd – ik herhaal – altijd mijn zonnebril in de zon. Velen doen dit niet (en H. is er een van). Wat hij dan doet? Of de huid rondom zijn ogen wordt rood of hij gaat smeren met reguliere zonnebrandcrème op die gevoelige huid. Niet doen!

Deze zonnebrand(oog)-crème is dermatologisch getest op de gevoelige en reactieve huid. De pluspunten waar ik van ga juichen en wat ik ook heb ondervonden? Ik smeer het zachtjes om mijn ogen heen. Klop het als het ware zachtjes in. En … het prikt niet in mijn ogen en het loopt ook niet uit (of in!) de ogen. Een hele fijne en zachte crème (en wist je dat er 12 ingrediënten minder in zitten in vergelijking met vorige versies?)

Wat een heftige zomer, smeer jij jezelf en je kind goed in?

ANTHELIOS PIGMENTATION SPF50+ van La Roche-Posay

Speciaal voor mensen die last hebben van hyperpigmentatie. Ook wel ‘zwangerschapsmasker’ of melasma genoemd. Ik ben zelf toen ik vijf maanden zwanger was met vakantie gegaan. Naar Turkije, vol in de zon. Natuurlijk met zonnebrandmiddelen, petjes en parasols beschermd, maar het mocht niet baten. Vermoedelijk heb ik het toen ontwikkeld. De pigmentvlekken op mijn wangen en boven mijn bovenlip. Heel vervelend. Elk littekentje wordt (donker)bruin. Wist ik veel dat donkere types (ik ben Indisch) 9x meer risico lopen.

Dit product biedt mensen die last hebben van hyperpigmentatie of pigmentvlekken heel veel. Het biedt niet alleen bescherming tegen UV-straling, maar ook tegen zichtbaar licht. Wat nu het unieke is aan deze crème? Hij is ook nog eens getint, waardoor je huid zichtbaar egaal wordt en je de grillige of ongelijkmatige pigmentatie veel minder ziet. Ieder voordeel heeft een nadeel: je hebt wel een ‘bruine’ laag op je gezicht dus op je buik op een wit strandlaken liggen vind ik persoonlijk wat lastiger (je wang geeft dan wat kleur af). Plus het verschil tussen je gezicht en je lichaam is wat meer zichtbaar. Toch smeer ik het regelmatig op mijn gezicht, want dat je pigmentvlekken minder goed zichtbaar zijn, vind ik een groot voordeel.

Wat een heftige zomer, smeer jij jezelf en je kind goed in?

ANTHELIOS transparante zonnespray SPF50 van La Roche-Posay

Ik smeer niet. Ik spray!” Zou zomaar een quote kunnen zijn. Ideaal voor als je wat minder haar hebt op je hoofdhuid (H. is er erg blij mee, want hoe fijn is een spray. Geen gerommel met vettige en klevende producten in je haar) of als je op een terrasje zit met make-up op en je niet wilt smeren over je foundation heen. Nu gebruik ik zelf geen foundation, maar toen ik laatst even geen tijd had om mij uitgebreid in te smeren (en ik niet ging zonnen, maar wel buiten ging lopen) was dit wel heel fijn. Enig puntje: sluit goed je ogen en houd je adem in. Inademen van een dergelijke spray is nooit fijn en niet gezond.

Kortom, een fiks aantal fijne producten van La Roche-Posay

Wat een heftige zomer, smeer jij jezelf en je kind goed in?

P20

Een merk wat iedereen vast wel kent. Een van de merken die zegt: “Eén keer aanbrengen zorgt voor een langdurige bescherming; tot wel 10 uur“. Wist je dat deze P20-spray ook zeer waterbestendig is? Het is aangetoond in klinische studies dat de bescherming zelfs na 4 x 20 minuten in het water nog steeds goed is. Je gelooft het niet? Dat kan ik mij voorstellen. Ook ik was wat sceptisch van te voren.

Totdat ik de presentatie bijwoonde van Annemarie van P20. De uitleg klonk heel plausibel en ik heb er een goed gevoel bij. Ook omdat ze aangeeft dat waar de zon schijnt, je natuurlijk zelf ook logisch moet nadenken. Goed kijken naar en voelen van de huid. Want als je jezelf iedere keer afdroogt met een handdoek (en dus schuurt over je huid), of te weinig spray aanbrengt (omdat je denkt dat je het wel red met een beetje) of precies tussen 13 en 15 uur de zon in duikt. Middenin de zomer. Tja, dan moet je ook geen wonderen verwachten.

Aandachtspunt? Het staat ook al op de verpakking, maar wellicht handig om te weten. Vermijd het contact met kleding! Het beste is om je van te voren in te smeren (voordat je de zon in gaat, dus niet pas sprayen als je al op het strand ligt in je witte bikini. Die wordt dan gegarandeerd geel), het in te laten trekken en je dan pas aan te kleden. Wat ik zelf heb gemerkt is dat ik dit middel uitermate geschikt vind voor op het strand. Maar toen ik het onlangs gebruikte toen ik op een terrasje zat, merkte ik dat de (gele) spray – door de transpiratie – toch wat af ging geven op mijn spierwitte hemdje. Sindsdien smeer ik ruim van te voren en laat ik het héél goed intrekken.

Ander aandachtspunt. Niet direct op je gezicht sprayen! Ik breng het eerst aan op mijn vingers en dan pas smeer ik het op mijn gezicht.

Wat een heftige zomer, smeer jij jezelf en je kind goed in?

Garnier Ambre Solaire Kids Sensitive Expert 50+ en Hema Kids Sun Milk Sensitive 50

Ik ben razend enthousiast over beide producten. Waar ik vorig jaar maar de kleintjes – aka mini’s -(want zo handig voor in de tas, strandtas en rugzak van school) van Garnier Ambre Solaire bleef kopen, is dit jaar de zonnemelk van de Hema favoriet. Een hele fijne substantie. Een licht waasje wat je makkelijk uit kan wrijven. Niet te dik en ook niet te dun. En kwam ook nog eens goed uit de test. Ik heb al heel wat mini’s gekocht en zal ook zeker – voor de ‘grote’ vakantie in Gran Canaria – voor een fullsize exemplaar gaan (in combinatie met een aantal mini’s).

Wat een heftige zomer, smeer jij jezelf en je kind goed in?

HIPP, Derma, Filorga, Vichy en La Roche-Posay

Ik zei het al eerder. Ik ben ontzettend dankbaar voor alle zonnebrandmiddelen die ik toegezonden heb gekregen. Door omstandigheden heb ik de laatste tijd nagenoeg niet in de zon gezeten of gelegen. En heb ik nog een paar fijne merken niet uit kunnen proberen. Deze gaan in ieder geval mee naar Gran Canaria. En een uitgebreide review volgt. Helaas komen we er niet meer onderuit met een zesjarige kleuter. Wij moeten gewoon in het hoogseizoen – midden in de zomer – op vakantie. Dat de prijzen (veel) hoger zijn is niet het enige nadeel. In de warmste maand naar een eiland gaan wat best dicht bij de evenaar ligt is niet fijn voor het UV-indexcijfer (dat is de hoeveelheid UV-B straling die in het zonlicht zit). De zonkracht (aangeduid op een schaal van 0 tot 11) is op dat moment rond de 10.

Goed smeren dus. En los daarvan logisch nadenken. Goed voelen hoe je huid aanvoelt. En daar acties aan verbinden. Je kan mijn tips door het hele artikel heen lezen.

Heb je vragen over een specifiek zonnebrandmiddel? Ik hoor het graag!

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Vichy Idéal Soleil zonbeschermende waters SPF30 – 200 ml – € 20,55
ANTHELIOS ULTRA Crème SPF50+ van La Roche-Posay – 50 ml – € 17,05
PIGMENTATION SPF50+ ANTHELIOS van La Roche-Posay – 50 ml – € 22,01
ANTHELIOS transparante zonnespray SPF50 van La Roche-Posay – 75 ml – € 11,88
P20 – 40 ml – € 9,99
Garnier Ambre Solaire Kids Sensitive Expert 50+ – 50 ml – € 7,45
Hema Kids Sun Milk Sensitive 50 – 50 ml – € 2,50

 

De vijf eerstgenoemde producten heb ik ontvangen. De laatste twee heb ik zelf aangeschaft.

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]