Waarom ik heel blij word van de term ‘girlboss’

In Lifestyle, Persoonlijk by Roryblokzijl32 Comments

Doe eens een rondje Google en je vindt allerlei tegenstanders van de term ‘Girlboss’. Ik kan daar best moe van worden. Want verzin iets. Zoals de term ‘girlboss’. Wat een tikje teveel tegen het zere been van feministen schopt en hoppa! De knuppel ligt in het hoenderhok. Hele artikelen worden eraan besteed. Om ons te vertellen hoe verkeerd het is dat wij vrouwen. Ja, júist wij vrouwen deze term in de wereld blijven zetten. Want oh oh, het is zo slecht voor het beeld dat we van onszelf schetsen.

Neem jezelf niet zo serieus!

Goed. Tot dusver wat ik online vind als ik zoek op de term ‘girlboss’. Wat vind ik er zelf eigenlijk van? En waarom ben ik er zo positief over? Eerlijk? Ik vind dat we onszelf niet zo serieus moeten nemen. Kijk eens met een glimlach naar jezelf. Neem jezelf eens op de hak. De wereld zou een stuk mooier zijn als we niet allemaal de meest perfecte verhaaltjes klaar willen hebben staan op LinkedIn. Klagen over het glazen plafond. Willen dat iedereen. Man en vrouw, gelijk is.

I despise ‘girlboss’

Begrijp mij niet verkeerd. Ook ik vind het van de zotte dat een vrouw met dezelfde opleiding. Die hetzelfde (of misschien wel beter presteert) toch minder verdient dan een man. Dat klopt niet. Helemaal mee eens. Maar dat willen veranderen door jezelf ook als een man te willen gedragen. En dus de term ‘girlboss’ te verachten? Daar verander je de situatie echt niet mee hoor. Daarbij. Hoe erg is het nu eigenlijk? Die term.

Mijn ‘bedrijf-je’

Wat ik veel erger vind? Vrouwen (want mannen doen dit echt nooit volgens mij) die hun bedrijf ‘bedrijfje’ noemen. Een verkleinwoord. Voor je eigen business. Je eigen toko. Letterlijk je bedrijf kleiner maken noem ik dat. Dat is toch vele malen erger dan jezelf – al dan niet gekscherend – ‘girlboss’ noemen? Hell! Ik ben dolblij met een heel oud sweatshirt dat ik tweedehands heb gekocht met de briljante tekst: “Look like a girl. Think like a boss“.

Waarom ik heel blij word van de term 'girlboss'

Girlboss: look like a girl, think like a boss

Beetje sneu Rory? Jezelf op je 47ste girl noemen? Hahaha, ik wist dat die ging komen. Schot voor open doel. Maar zal ik je eens vertellen? Dat is het juist niet. Want ik neem mijzelf niet te serieus. Ik zet mijzelf overigens ook niet voor gek. Want het is een kreet. Een quote. Waar ik veel bij voel.

Nasty Gal?!?

Natuurlijk heb ik onder een steen geleefd en heb ik de Netflix-serie – losjes gebaseerd op het personage van ‘Nasty Gal Founder’ Sophia Amoruso – niet gezien. Misschien zou ik dan wat meer van de afkeer van de term ‘girlboss’ begrijpen. Aan de andere kant ben ik geen kuddedier en geloof ik liever in wat ik zelf voel en zie.

Chibuntu, authenticity over perfection

Toen ik van Chibuntu een armbandje mocht uitzoeken uit hun mooie collectie hoefde ik dan ook niet lang te twijfelen: Girlboss zou het worden. Waarom? Allemaal zijn we druk bezig onze droom te realiseren. Voor de een is dat een baan in loondienst, voor de ander is dat zijn eigen onderneming. In mijn geval ben ik mijn pad op het ondernemerschap aan het volgen. Maar doelen stellen? Dat deed ik nog niet. Mijn Milly Pie planner en agenda helpt mij al een stuk op weg.

Waarom ik heel blij word van de term 'girlboss'

‘Girlboss’ motiveert mij

Maar dit prachtige – sterling silver – armbandje is een constante herinnering aan mijn streven. Iedere keer dat ik beweeg. Mijn hand uitreik naar iets of iemand, word ik herinnerd aan datgene wat ik echt wil. Ondernemer zijn. Groeien. Bekend worden. Ik motiveer mijzelf hiermee. Om mijn droom te realiseren. Hoe verkeerd kan dat nu zijn?

Het masker viel eindelijk af

Toen ik het persoonlijke verhaal van Ruben (founder van Chibuntu) las, werd ik ook enorm geïnspireerd. Verdwaald raken op het pad wat de maatschappij van je verlangt en verwacht. Zo herkenbaar. Het masker dat ik zelf jarenlang heb gedragen. Partner zijn van. De perfectionistische en uiterst representatieve directiesecretaresse. Ideale (schoon)dochter. Dat masker ging langzaam maar zeker af. Een serie nare gebeurtenissen. Het verliezen van dierbaren. Werd het startpunt voor mijn verandering. Dingen doen die buiten mijn comfort zone lagen, zoals acteerlessen. Zorgden ervoor dat ik over mijn grenzen ging. En voor ik het wist transformeerde dat in een fikse burn out.

Bloggen over – voor het eerst – moeder zijn op je veertigste

Maar toen eindelijk mijn grootste en dierbaarste wens toch nog in vervulling ging. Zwanger worden op je veertigste. Van een prachtig, mooi, lief en gezond babymeisje. Toen was het kantelpunt bereikt. Ik ging veel meer voor mijzelf (en dus voor haar). Weg met alle statussymbolen. Nummer een was, werd en bleef mijn meisje. Langzaam maar zeker kwam er ruimte voor dat wat al jaren binnenin mij sluimerde. De start van mijn eigen blog. Ik ben Jelle (van Growthinkers) nog steeds erg dankbaar voor het zetje dat hij mij heeft gegeven. Want zonder hem was ik waarschijnlijk nu nog aan het twijfelen geweest.

Waarom ik heel blij word van de term 'girlboss'

De regie van je leven in eigen hand nemen

Dus waarom ik heb gekozen voor dit prachtige armbandje met de term ‘girlboss’? Het representeert voor mij veel meer dan entrepreneur zijn. Ondernemer. Het betekent voor mij dat ik de regie van mijn eigen leven in handen heb genomen. Niet meer alles overlaten aan wat anderen van mij verwachten. Stoppen met goedkeuring vragen van je omgeving. Ik ben er voor mijzelf. Ik ben goed zoals ik ben. Authentiek zijn in plaats van – zoals voorheen – perfectionistisch. Zoals Chibuntu zo mooi zegt: “Authenticity makes the world a better place“.

Wat vind jij een mooie term of woord om bij je te dragen op dit armbandje?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Dit prachtige armbandje van Chibuntu heb ik toegezonden gekregen

Wil jij ook zo’n mooi armbandje, wellicht met je zelfgekozen woord? Gebruik de volgende link en de 20% korting wordt automatisch toegepast: https://chibuntu.com/discount/RORY

Of gebruik de code ‘RORY’ bij het uitchecken

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]