How to handle an offday

In Persoonlijk by Roryblokzijl8 Comments

How to handle an offday

Iedereen heeft wel eens een ‘offday’, oftewel een dag waarop niets, maar dan ook niets goed lijkt te gaan. Alles kost meer moeite. Je bent zelf wat chagrijnig. Het glas is halfleeg in plaats van halfvol. Zal ik nog even doorgaan? Voor mij is een offday met name een ‘state of mind’. Natuurlijk, er zijn dan waarschijnlijk wat dingen niet zo lekker gegaan, of ik heb te weinig geslapen (what else is new?). De oorzaak is niet zo spannend. Hoe kom je ervan af? Dat vind ik veel belangrijker. 

Een klager of een zeurder…gááp

Ik ben namelijk iemand die nogal in de emotie kan blijven hangen. En dan resulteert een offday in klagen, of nog erger zeuren. En niets is – op dat moment dan – erger dan iemand die maar blijft hangen in hetzelfde. Een offday. Lastig. Dat is waar. Toch ben jij de enige die er wat aan kan veranderen. Het ligt namelijk niet aan de omgeving of de omstandigheden, maar aan jezelf. Wat jij er zelf mee doet.

Gewoon-opstaan-en-doorgaan

Een offday. Mijn remedie voor dit soort dagen. Gewoon-opstaan-en-doorgaan. De hele dag blijven hangen in je ochtendjas (vooropgesteld dat je een offday hebt op een dag dat je thuis bent) is de oplossing niet. Ok, je mag je éven wentelen in zelfmedelijden, met een kopje koffie op de bank zielig zitten zijn. Maar dan…opstaan! Naar de badkamer gaan. Een warme douche doet wonderen.

How to handle an offday

Verwen jezelf

Kleed je extra leuk aan. Ja, ook al ben je een dag thuis. Een snufje Coco eau de parfum achter de oortjes. Een goed uitgedachte make-up. Probeer je mindset positief te krijgen. Kies voor jezelf, verwen jezelf. Ga op een vrij moment even naar een andere kamer om te werken of te lezen of om gewoon even niets te doen. Slaap eens een keer een nachtje bij in de logeerkamer of blijf ’s ochtends eens een keertje een half uurtje langer liggen. Probeer het gevoel van een offday als het ware om te keren. Een leuk boekje wat je hierbij kan ondersteunen is het boek van Berthold Gunster over ‘omdenken’.

How to handle an offday
Kies voor wat goed voelt

Voor jezelf kiezen kan ook betekenen dat je signaleert dat de ander het zwaarder heeft of óók zwaar heeft. En je er vervolgens voor kiest om de ánder dat beetje extra slaap te gunnen. Kies voor wat op dat moment goed voelt.

How to handle an offday

Heb jij wel eens een offday? En wat is jouw remedie?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl