Hot Yoga, is het wat of is het niets? En waarom?

Hot Yoga, is het wat of is het niets? En waarom? + winactie dagpas

In Lifestyle by Roryblokzijl33 Comments

Hot Yoga, iets wat ik al (veel) eerder voorbij heb zien komen in de glossy’s (toen ik ze nog kocht en las). Kopen zit er de laatste tijd iets minder in (de financiën wat in de gaten houden) en lezen al helemaal niet (iets met prioriteiten stellen in de waan van de dag). Toevallig ben ik de laatste paar weken juist bezig met een ander soort prioriteit stellen. Ik wil de focus veel meer leggen op gezin en ontspanning, in plaats van maar te blijven doorgaan. Met de blog. Het schrijven. Het geen ‘nee’ kunnen zeggen. Te veel willen doen in te weinig tijd.

Feeling hot, hot, hot (yoga)

Maar hoe leuk is het als je die beide dingen kan combineren? Dat is nog eens handig. Ik mocht namelijk twee (verschillende) lessen Hot Yoga volgen in Club Pellikaan. En dat was dan weer te leuk om niet te doen. Want eigenlijk ben ik hartstikke sportief. Normaal gesproken? Ging ik rustig drie keer per week sporten. Waarvan een keer ’s avonds en twee keer ’s ochtends. Ja, ook op zaterdagochtend stond ik om 9 uur in de sportschool. Dat laatste? Is nu overigens alweer bijna een jaar geleden. Ai.

Ja, sorry. Ik heb even geen tijd om te sporten

Want ik gebruikte nagenoeg alle momenten dat kleuter op school zat. H. thuis was (en dan hebben we het over de avonden en het volledige weekend). Om te schrijven. Fotograferen. Events af te gaan. Daar weer over te schrijven. Dan heb ik het nog niet over de werkafspraken met mijn vriendin van Milaboekjes. Inspiratiemomenten. Vol enthousiasme erin opgaan. Op (te)veel voorstellen, afspraken en ideeën ja zeggen. Rory, zo.werkt.het.niet.

Rory, kappen nu!

Waar H.’s mening nog weleens genegeerd werd, kon beste vriendin mij wel heel goed duidelijk maken dat teveel echt teveel is. Afijn. Na de volle laatste maanden van vorig jaar. Heb ik begin dit jaar heel duidelijk besloten: dit wil ik niet meer zo. De blog is nog steeds heel belangrijk. Maar niet ten koste van alles. Ik heb deze zin al een paar keer opgeschreven merk ik. Maar blijkbaar is het belangrijk om mijzelf veelvuldig te herinneren aan wat ik mijzelf beloofd heb.

Hot Yoga, is het wat of is het niets? En waarom?
Ziet er chill uit, vind je niet? Na het sporten even bijkomen met een latte macchiato, thee of smoothie

De ultieme combinatie: werk en ontspanning

Terugkomend op het onderwerp van deze blogpost: Hot Yoga. Dit leek mij het ultieme moment om beide genoegens te combineren. De lessen (twee verschillende varianten van Hot Yoga) mocht ik bijwonen voor mijn blog. De ontspanning is een fijne bijkomstigheid. Dat ik het ook nog best een tikje spannend vind is ook juist goed. Uit je comfortzone stappen is zo gek nog niet. Want dat kan je veel brengen. Niet altijd maar blijven bij het veilige gevoel. Doe eens gek. Volg een Hot Yoga-les.

Hitte = spannend

Wat ik dan zo spannend vind? Laat ik open en eerlijk zijn. Mijzelf kwetsbaar opstellen. Ik heb iets met hitte en mij daaraan aanpassen. Waar ik dat in Azië gek genoeg een stuk minder ervaar (want vochtige hitte) had ik dat in Dubai helemaal niet. Ik dacht dat ik gek werd toen ik – jaren geleden – in augustus midden in de nacht aankwam en het zó heet was, dat de windfans op de luchthaven serieus water verspreiden (warme lucht werd omgezet in vocht). Natuurlijk was augustus niet de meest handige periode om te gaan. Maar wist ik – destijds – veel. Het was zo’n fijne aanbieding (toen pas begreep ik waarom).

In augustus naar Dubai gaan? Not a good idea

We waren er maar een week, maar de eerste paar dagen dacht ik serieus dat ik maar beter de hele week in het hotel met airconditioning kon blijven in plaats van naar buiten te gaan. De temperatuur liep overdag op tot tegen de 50 (!) graden. Het aanpassen ging een stuk minder snel dan ik had verwacht. En daaraan dacht ik bij woorden als ‘spannend’, ’40 graden’ en ‘Hot Yoga’. Gelukkig vond ik op de site van Club Pellikaan nuttige informatie die mij gerust stelde. Namelijk dat het in de zaal tussen de 35 en 38 graden zou zijn. Weer een stukje aangenamer dan 40 graden. Kleed je niet te warm aan. Een korte broek en een tanktop is echt voldoende.

Hot Yoga, is het wat of is het niets? En waarom?

Maar die outfit dan, wat doe je aan tijdens een les Hot Yoga?

Waar ik in een artikel van girlscene las dat je beter alleen een sport-bh kan dragen kwam ineens de ‘veertigplusser’ weer naar boven die vindt dat ik dat maar beter niet kan doen. Want ik draag dan wel een maatje 34/36, maar mijn buik heeft toch echt wel wat te ‘lijden’ gehad van een zwangerschap en keizersnede. Plus ik ben geen 18 meer, dus de ‘ribbels’ zijn meer aanwezig dan toen. Afijn, dat heb ik volledig laten gaan (al droeg ik er stiekem toch wel een tanktop overheen). Want het is warm! En ik wilde het gewoon volledig kunnen ervaren.

Koel, koeler, koelst

Een andere nuttige tip vond ik dat het goed is de trainer te vertellen dat dit je eerste les is en dat je op het koelste plekje in de zaal wil staan. Plus dat je goed moet opletten. Je kan zomaar je wat lichter in je hoofd voelen. Dat is niet erg. Maar luister goed naar je lichaam. Stop even. Kom tot rust. En ga dan weer rustig verder (of niet). Het luisteren naar je lichaam is lang iets geweest wat ik niet goed kon. Want ik wilde ’tot het gaatje’ gaan. Wat de trainer kon, kon ik ook. Het liefst beter. Gelukkig is dat tijdperk voorbij. Want het is best vermoeiend, voor je omgeving èn voor jezelf.

Hot Yoga, van Hatha naar Yin

Mijn eerste les volgde ik op een woensdag. Aan het begin hoorde ik dat de les meer een ‘Yin Yoga-les’ zou worden. Met andere woorden. Gericht op je bindweefsel. Wat inhield dat je nu juist minder oefeningen zou doen, maar wél langer volhouden. Ik zal je vertellen. Het was pittig. Want behalve dat de oefening langer volhouden best wat van je vraagt, kreeg ik tijdens deze eerste les in een zaal tussen de 35 en 38 graden best een paniekerig gevoel in het begin. Terugkijkend merk ik ook dat ik er best tegenop zag. Mede door de hitte.

Van paniekerig naar zen

Maar weet je? Ilse begeleidde de les zo goed en in zo’n prettig tempo. Met constructieve feedback en rustige instructies. Dat als vanzelf de paniek weg ebte, doordat ik mij ging focussen op mijn ademhaling. Meer ging voelen in het moment. Naar binnen ging in mijn lichaam. En rustig werd. Voor ik het wist ging ik vanzelf mee met de flow en was ineens het uur om. Mijn spieren voelden warm en prettig aan. En het belangrijkste? Ik merkte gewoon zo’n verschil tussen de stressvolle manier waarop ik de les inkwam en de volledig rustige Rory die de les uit ging. Gek genoeg merkte ik dat het meest aan mijn lage en rustige stem toen ik nog even aan het napraten was. Jongens, wat een succes!

Hot Yoga, is het wat of is het niets? En waarom?

Hot Bikram Yoga

Vrijdag mocht ik nóg een les volgen. De ‘Hot Surprise Yoga’ werd – tot mijn verrassing en vreugde – een ‘Hot Bikram Yoga’. Wist je dat deze les over de hele wereld precies hetzelfde wordt gegeven? Een zogenaamde scripted yoga. De 26 houdingen, maar ook ademhaling- en balansoefeningen. Het is overal hetzelfde. De fijne en rustig gesproken instructies van Kayleen zorgden ervoor dat dit een hele duidelijke, maar intensieve les werd. Dit is zoals ik had gedacht dat Hot Yoga zou zijn. Pittig, verfrissend, ontgiftend en helend (helend door de infrarood warmte).

Hot Yoga: ontgiftend en helend

Gek genoeg merkte ik op dat ik veel ‘opener’ werd. Ik kan het niet anders omschrijven. Zowel qua blokkades in mijn lichaam – niet voor niets maak je jouw lichaam met Hot Bikram Yoga ‘schoon’ – maar ook in het algemeen. Het kan toeval zijn, maar ik had veel meer contact met mensen om mij heen.

Wil jij dit ook eens meemaken? WINACTIE dagpas (gesloten)

Resumerend. Ik heb op meerdere fronten heel veel gehad aan mijn (proef)lessen Hot Yoga. Niet alleen was de sportschool (Club Pellikaan) – het voelt eigenlijk meer als een luxe club –  heel prettig. Voelde ik mij welkom en goed verzorgd. Werd ik goed begeleid tijdens de les. Maar heeft het mij ook daadwerkelijk goed gedaan. Ik ben uit mijn comfortzone gestapt. Heb ervaren wat hitte voor de uitvoering van je (yoga-)oefeningen, je spieren en flexibiliteit kan betekenen. Maar voel mij er ook heel fijn bij. Waarom doe ik dit niet wat vaker? Enne … wil jij dit ook eens meemaken? Ik mag twee maal een dagpas weggeven namens Club Pellikaan. Let op! De dagpas is alleen te gebruiken bij de vestiging van Club Pellikaan in Almere.

  • Laat in een reactie hieronder, of onder het Facebookbericht op mijn pagina weten dat je meedoet.
  • Like de Facebook-pagina van 40envoorheteerstmoeder.
  • Delen van het bericht hoeft niet, maar mag uiteraard wel.
  • De winactie loopt van maandag 5 februari tot en met maandag 12 februari, 00.00 uur.
  • De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Wist je dat je mij ook kunt volgen op FacebookTwitter, of Instagram ? Zo blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen, nieuwe artikelen en eventuele winacties!

Hot Yoga, fijn voor iedereen. Wist jij dat er meerdere vormen van Hot Yoga bestaan?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Ik heb van Club Pellikaan mogen deelnemen aan twee proeflessen: Hot Hatha Yoga (dit werd een Hot Yin Yoga-les) en Hot Surprise Yoga (in dit geval een Bikram Yoga-les)

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]