Bezuinigen? Juist in de crisis?

Bezuinigen? Juist in de crisis?

In Lifestyle by Roryblokzijl14 Comments

Bezuinigen? Juist in de crisis? In deze ingewikkelde ‘intelligente lockdown’-periode? Waarin het Corona-virus alle gedachtes en handelingen overheerst? Yes, I can. Want ook al heb ik extreem weinig vrije tijd als moeder met een (klein) kind thuis, nu er thuisonderwijs moet worden gegeven – de man is fulltime aan het werk en sluit zich op in de studeerkamer. Merk ik dat ik juist wèl de tijd heb om na te denken over mijn uitgaven.

Geef ik echt zoveel minder uit? Tijdens de crisis?

Want zijn die uitgaven echt zoveel minder? Of moet ik tijdens de crisis juist opletten dat ik niet teveel geld uitgeef? Hoe dat zo? Ik leg even uit hoe ik het zie. Aan de ene kant gaan we niet meer uit eten, niet meer naar het café of naar een leuke Amsterdamse club om te dansen. En weet je nog? Die lekkere latte macchiato ‘to go‘ die je af en toe meenam? Of samen met een vriendinnetje dronk in een van je favoriete kroegjes? Die is momenteel ‘vervallen’. Uhm, dus je bedoelt dat je eigenlijk automatisch bezuinigt door deze crisis? Ja, zo zou je het kunnen zien.

Creatieve initiatieven in de crisis

Alleen merk ik tegelijkertijd dat we de toenemende creatieve initiatieven van de horecabedrijven zoals restaurants en café’s enorm waarderen. Afhalen bij een (sterren)restaurant? Een verzamelpakket met producten van lokale producenten en ondernemers bestellen? Ons stamcafé helpen door een bierpakket te kopen (inclusief donatie)? Een kweker helpen om ervoor te zorgen dat niet hele massa’s planten en bloemen moeten worden vernietigd? Donaties doen? Aan bijvoorbeeld een Taman Mini Indonesia (de dieren moeten ook verzorgd worden) of een voedselbank (want juist nu is er superveel hulp nodig). Dat wil ik wel heel graag doen. Hoe klein de bijdrage ook is. Je leest. Het geld wat je hebt (of in mijn geval… niet echt hebt) glipt door je vingers.

In tijden van crisis bezuinigen? Yes I can

En hoe wil je dan precies actief bezuinigen, Rory? In deze crisis-tijd? Simpelweg door je vaste uitgaven te bekijken en daarin andere keuzes te maken. Moeten we echt nog boodschappen doen bij de meest bekende grootgrutter van Nederland of zijn er andere opties (nu de markten grotendeels zijn gesloten)? Mogelijkheden te over. Zoals de eerder genoemde voedselbox bijvoorbeeld. Of grotere hoeveelheden maken van die pan nasi, bami of pasta en de rest invriezen voor een andere dag. Met de auto hoeven we veel minder weg (scheelt brandstof) en doordat H. momenteel volledig vanuit huis moet werken en geen woon-werk verkeer meer heeft, bespaart hij volgens mij ook op reiskosten (in ieder geval heeft hij geen kosten voor de lunch).

En nu je smartphone je grootste vriend is tijdens de crisis?

En wat denk je van de kosten voor je smartphone. Want net als bij anderen vermoed ik dat je momenteel nog meer naar dat apparaatje grijpt dan eerst. Het is letterlijk je contact met de buitenwereld. Even appen met Oma, videobellen met een vriendinnetje, de site van het RIVM bekijken of even lekker luchtig scrollen op Instagram. Zeg, wat betaal ik eigenlijk voor mijn telefoonabonnement? En hoe kan ik dat omlaag krijgen? Hoe handig is dan een vergelijkingssite. Zeker – of júist – in de crisis. Ik heb zelf alleen een Sim Only-Abonnement (het toestel heb ik een tijd terug nieuw aangeschaft), maar dat kan wellicht goedkoper. Hoe krijg ik dat bedrag naar beneden? Gewoon even Sim Only vergelijken bijvoorbeeld. Dat scheelt misschien wel een slok op een borrel. Kunnen we met het bedrag dat we hiermee besparen misschien wel nog een lokale producent of ondernemer steunen.

Zit jouw telefoon ook aan je hand vastgekleefd?

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik merk dat ik nu meer en meer op mijn smartphone koekeloer dan voor de (Corona)crisis. Die app waarmee ik de tijd waarop ik op de telefoon zit wilde beheersen, ga ik er denk ik maar vanaf gooien. Juist in deze ingewikkelde en onwerkelijke situatie merk ik dat ik veel vaker ‘even scroll’ of wat zoek via Google. Natuurlijk hebben we onze andere apparatuur. Alleen is de pc permanent in gebruik voor de werkomgeving van het bedrijf waar mijn man werkt. Is de tablet geconfisqueerd door ons dochtertje voor schoolwerk. En gebruik ik de laptop waar ik kan voor mijn schrijfwerk, maar ook voor de online yogalessen die ik dagelijks volg. Zodat ik in beweging blijf en tegelijkertijd niet gek word…

Serieus?!?

Terugkijkend merk ik dat ik vanuit de historie (aka mijn vorige werkgever) eigenlijk steeds maar bij een bepaalde provider blijven ‘hangen’, maar nu ik het heb vergeleken zie ik dat een Sim Only abonnement bij Simyo een stuk voordeliger is dan mijn huidige abonnement. Dan zou ik toch een dief van mijn eigen portemonnee zijn als ik dat niet aanpas? Nuttig en verhelderend! Zelf moet ik nog even – samen met H. – goed kijken of ik geen appels met peren vergelijk, maar zo op het eerste gezicht zie ik oprecht niet waarom ik niet zou kunnen overstappen. Over een win-win situatie gesproken!

Ben jij ook aan het kijken waar je op zou kunnen bezuinigen? En wat zijn de goede doelen die jij (eventueel extra) ondersteunt?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking

disclaimer