Je kent het wel. Je koopt een bestaande woning en dan accepteer je ook de smaak van de vorige bewoners… of niet. In ons geval hebben wij onze eerste koopwoning in zijn geheel geaccepteerd zoals die was ingericht. Met een badkamer die heel basic was รฉn een soort keuken die – eerlijk gezegd – totaal niet onze smaak was. Denk aan een indeling als van een woonkamer met daaraan gekoppeld (zonder drempels of deur) een pijpenlade. En daarin was aan รฉรฉn kant de keuken geplaatst.
Gevalletje ‘What you see is what you get’
Dan heb ik het nog niet over de keuken zelf gehad. Wat voor een soort keuken vraag je? Denk aan een standaard indeling. Van onder tot boven was het een soort van ‘muur’. Een plastic (nep-granieten) keukenblad, hoogglans grijs melange keukenkastjes en kleine glimmende tegeltjes tegen de muur. Heel eerlijk? Ik vond het absoluut niet mooi. En overigens ook helemaal niet handig qua indeling, want alles was gepropt in die zijkant.
Wat voor soort keuken ik wil? Geef mij maar die ‘u keuken’!
Ik genoot oprecht van onze eerste eigen koopwoning, maar tegelijkertijd droomde ik van die u keuken die ik stiekem eigenlijk had willen hebben. Je weet vast wel wat ik bedoel. Nuva Keukens omschrijft het heel goed op hun site: “Een u keuken heeft de vorm van de letter U. Denk aan twee hoeken en open aan รฉรฉn kant. Zeer functioneel want je hebt ontzettend ruimte. Dat is handig voor alle keukenspullen die je erin kwijt kunt. Zo fijn dat je veel werkruimte hebt. Qua ergonomie zit je ook goed, want je kunt overal bij (apparatuur, kastjes en lades)“.
Bestaande bouw of nieuwbouw?
Ik denk ook weer terug aan de tijd dat wij ons eerste nieuwbouwhuis kochten. De woning waar wij nog steeds wonen is onder architectuur gebouwd en echt prachtig. Maar wรกt waren er – bij nieuwbouw – toch weinig opties voor eigen inbreng. Een open haard? Mocht niet. Een dakkapel? Dat doe je maar nรก de oplevering. Wat voor soort keuken? We konden alleen maar kiezen voor het standaard model (wat toen ‘in’ was, waren losse elementen en dat vonden wij echt niet mooi). Qua kleur? Waren er ook echt bijna geen mogelijkheden. In ieder geval geen kleuren die wij mooi vonden. Dus besloten we elders een keuken te kopen.
The sky is the limit
Uiteindelijk hebben we gekozen voor een soort keuken ร la Siematic die we net over de grens in Duitsland bij een keukenbedrijf hadden gevonden. Want eerlijk is eerlijk, zoveel keuze was er destijds niet (vind ik persoonlijk). Maar tegenwoordig? Is the sky the limit. En zou ik eerlijk gezegd ook best wel eens willen kijken naar een zwarte keuken. Waar ik vroeger de keuken met name zo licht mogelijk wilde hebben (een witte keuken is het overigens nooit geworden) of bijvoorbeeld een opstelling van kersen- of ander hout, zou ik nu juist de andere uitersten willen verkennen.
Voordelen van een mat zwarte keuken
Voordelen van een dergelijk soort keuken? Mat zwart bijvoorbeeld? Je ziet er geen vingerafdrukken op. De matzwarte fronten die Nuva Keukens gebruikt voor de keukens zijn ‘fingerprint proof‘. Ook een pluspunt, je hebt helemaal geen last van weerkaatsing van licht en reflectie. Combineer de frontjes met een keukenblad van graniet of composiet en je geeft jouw matzwarte keuken een luxe en stijlvolle uitstraling. Wat dat betreft spreekt mat mij toch meer aan dan (hoog)glans.
Online is het nieuwe offline?
Ja, alles is mogelijk tegenwoordig. Dat is wel heel anders dan ‘way back’ in 2001, toen wij onze huidige keuken hebben uitgezocht. Online kun je nu al zoveel vooronderzoek doen. Wil je liever fysiek iets in handen hebben? Dan kun je een keukenmagazine aanvragen. Om daarna misschien wel middels een 3D KeukenCreator een keuken te ontwerpen die geschikt is voor de ruimte die je hebt bestempeld voor jouw soort keuken. Liever offline keukens bekijken? Ik las op de site van Nuva Keukens dat je hun showrooms vindt in Heerlen, Bergeijk, Deurne, Someren-Eind en Tilburg.
Ben jij al toe aan een nieuwe keuken? En voor welke vorm keuken zou jij gaan?ย
Tot de volgende keer.
Rory Blokzijl
Nuva Keukens heeft mij geรฏnspireerd tot het schrijven van dit artikel