Hoe ik steeds meer leer vertrouwen op mijzelf

Hoe ik steeds meer leer vertrouwen op mijzelf

In Lifestyle by Roryblokzijl11 Comments

Vertrouwen in mijzelf hebben? Dat heb ik inmiddels steeds meer. Maar dat is weleens anders geweest. Ik was vroeger eerlijk gezegd niets gewend. Hoe dat komt? Ik ben opgegroeid in een gezin waarin ik de eerste zeventien jaar enig kind ben geweest. Daardoor ben ik best ‘gepamperd’ en is heel veel voor mij gedaan. Ik heb weinig hoeven doen thuis (qua opruimen, schoonmaken of koken) en had daardoor ‘een leventje als een luis op een zeer hoofd’ (zoals papa dat altijd zo grappig kon zeggen. Destijds vond ik het niet grappig, nu zie ik het veel beter). Eigenlijk werd ik weg gehouden van moeilijke dingen.

Het eerste sterfgeval in mijn leven

Dat is overigens zo hoe ik het niet wil doen (maar wat ik ongemerkt toch zo nu en dan doe) bij mijn dochtertje. Ik noem een voorbeeld. Wel meteen een heftige trouwens. Als veertienjarige was het verlies van mijn Hollandse Opa het eerste sterfgeval – in de familie, maar ook in mijn leven – waarmee ik te maken kreeg. Dat kwam dan ook enorm binnen. Zeker omdat het de eerste en enige keer is dat ik – als kind – mijn vader heb zien huilen. Bij de begrafenis van mijn Opa werd ik weg gehouden. Mijn ouders hebben ervoor gekozen om mij daar niet bij te betrekken. Ze vonden mij te jong daarvoor. Destijds vond ik dat al raar en dat vind ik nu – als ik erop terugkijk – nog steeds.

Hoe ik steeds meer leer vertrouwen op mijzelf

Ouders handelen naar eer en geweten

Maar weet je, mijn ouders hebben naar eer en geweten gehandeld en besloten dat het beter voor mij zou zijn om mij niet te betrekken bij het verdriet en het afscheid van een dierbare. Maar dan gaat het wel een eigen leven leiden. Toen mijn eigen moeder overleed aarzelde ik dan ook niet om juist mijn dochtertje er wél bij te betrekken. Dat heb ik natuurlijk wel grondig onderzocht (want H. en ik verschilden van mening daarin) en nagevraagd, ook bij Mila zelf. Tot op de dag van vandaag ben ik blij dat we het op deze manier hebben gedaan. Betrokkenheid zorgt ook voor goed afscheid kunnen nemen. Het zorgt voor vertrouwen. En daar ‘heel’ je van. Het hoort bij het leven. Het grote verdriet doet je beseffen dat je heel veel van iemand hebt gehouden.

Leren vertrouwen op jezelf

Goed, dit gaat weer even een heel andere kant op dan ik eigenlijk van plan was. Maar dat is dan ook de kracht van mijn persoonlijke blog. Ik schrijf vanuit mijn gevoel. En dat gevoel kan je iedere keer weer een andere kant op leiden. Want om het over iets veel minder zwaars te hebben. Maar wel terug te komen op het leren vertrouwen op mijzelf. Ik was vroeger – als kind maar ook als jong volwassene – heel onzeker over mijn prestaties. Ik moest en zou de beste zijn (op school, qua cijfers, golfen, dansen… eigenlijk met alles) en dat is niet alleen heel vermoeiend, maar het is gegarandeerd iets waardoor je jezelf ook onzeker gaat voelen. Dat vertrouwen is dan ook echt even weg.

Hoe ik steeds meer leer vertrouwen op mijzelf

Hoe ik steeds meer leer vertrouwen op mijzelf
Heel fijn wel om zo duidelijk alles in een oogopslag te kunnen zien

Ik durf niet meteen in een nieuwe auto te rijden

Een van de dingen waarbij ik dit had (en soms nog heb)? Is bij het voor de eerste keer rijden in auto’s die ik nog niet (goed) ken. Dus waarvan ik de boekjes nog niet heb gelezen (en die zitten er tegenwoordig niet eens meer altijd bij). En waarvan ik dus nog niet zeker weet hoe ze werken. Welke knopjes doen wat? Hoe stel je de cruise control in? Je kunt je voorstellen dat de nieuwste modellen auto’s-  ‘normaal‘, hybride of elektrisch – allerlei noviteiten hebben en dat je de bediening daarvan van te voren nog niet beheerst. Nou, dat vind ik dus best spannend. En om dan naar het hoofdkantoor van Peugeot en Opel te rijden, daar je auto achter te laten en in een nieuw model naar huis te rijden? Dat is voor mij zo nu en dan wel een ding.

Hoe ik steeds meer leer vertrouwen op mijzelf

Hoe ik steeds meer leer vertrouwen op mijzelf
En de ruimte in de kofferbak van deze Peugeot 3008 SUV plug-in Hybrid is héél fijn

Maar tegenwoordig: gaan met die banaan

Tegenwoordig? Is het een unicum om twee auto’s tot onze beschikking te hebben. H. kan alle kanten op en ik ook. Dus er wordt geen auto meer achter gelaten. Nee, we komen aanrijden in onze bolide en gaan er met twee terug naar huis. En waar ik vroeger mij eerst inlas voordat ik überhaupt in de auto durfde te stappen is dat nu heel anders. Ik stap in, kijk om mij heen en denk gewoon logisch na. Huppakee, starten en gaan met die banaan. Opladen? Even over nadenken maar verder gewoon alles doen. Dochtertje vindt het heel verfrissend om te merken dat ik gewoon mijn ding doe en dat we overal naartoe gaan. Of het nu met een hypermoderne, elektrische of grote auto is. Dat vertrouwen is er dus steeds meer gekomen.

Hoe ik steeds meer leer vertrouwen op mijzelf

Vertrouwen in jezelf krijgen

En dat is verfrissend en heel erg prettig. Omdat het drempelverlagend werkt. En ik gewoon veel makkelijker mijn ding doe. Minder afhankelijk ben. Meer ‘zelfvoorzienend’ aan het worden ben. Dat zorgt voor een zelfverzekerdheid – een vertrouwen – dat ik eigenlijk al vele jaren eerder had willen voelen. Dat is dan denk ik stiekem toch weer het gevolg van al vrij vroeg een serieuze relatie hebben. Ik weet nog goed dat mama zei: “Ik had het je zo gegund om een aantal jaren alleen te hebben gewoond“. Niet omdat ze mij een relatie niet gunde. Of omdat ze H. niet zag zitten. Maar ik denk omdat ze het zelf niet had meegemaakt en het mij had willen zien doen.

Intergenerationele dingen

Zo zie je maar dat de dingen doorwerken van de ene in de andere generatie. En dat erken ik. Want als ik heel eerlijk ben dan ben ik veel te gemakzuchtig worden. Financiën? Dat regelde H. Grote beslissingen? Namen we wel samen, maar nooit ik alleen. Samenwonen? Ik ken niet anders. En stiekem blijf ik mij weleens afvragen hoe het zou zijn. Als ik zelf alle touwtjes in handen zou hebben gehad. Het reilen en zeilen alleen had moeten doen. Van grote dingen als een huis kopen tot aan ‘simpele’ dingen zoals tanken? Of de auto wassen? Ik schaam mij kapot om het neer te pennen, maar dat liet ik serieus altijd aan de ander over. En dat wil ik dus niet meer.

Als je even wilt lachen? Klik dan even hierop voor een filmpje waarbij ik op briljante wijze laat zien hoe makkelijk ik de achterklep openkrijg (not)...

Hoe ik steeds meer leer vertrouwen op mijzelf

Peugeot 3008 HYbrid

Daarom stap ik nu spontaan zelf in een nieuw (elektrisch, hybride en / of groot) model Peugeot of Opel – zoals in de Peugeot 3008 SUV plug-in Hybrid – en doe ik mijn ding. Features ontdekken, dingen uitproberen en tijdens dat hele proces genieten van dat wat er is. Vertrouwen hebben in jezelf en soms ook durven toegeven dat je nog niet alles weet. Want ik ben ook een voorbeeld voor mijn dochter. Ik wil haar leren dat je niet perse iemand nodig hebt om dingen te bereiken. Om doelen te halen. Je dromen te laten uitkomen. Om vertrouwen te hebben in jezelf. Ja, je hebt wel iemand nodig, namelijk jezelf!

Hoe anders stond jij vroeger in het leven? En wat neem jij mee aan eigenschappen om meer vertrouwen in jezelf te krijgen?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Als je even wilt lachen? Klik dan even hierop voor een filmpje waarbij ik op briljante wijze laat zien hoe makkelijk ik de achterklep openkrijg (not)…

Deze Peugeot 3008 SUV plug-in Hybrid mocht ik meenemen voor ons lange weekend weg naar Roompot Beachresort Nieuwvliet Bad in Zeeland