Zomer in 2021, de eerste vakantie sinds...

Zomer in 2021, de eerste vakantie sinds…

In Beeld, Lifestyle, Persoonlijk by Roryblokzijl10 Comments

Yup. Dit jaar gingen we er dan voor het eerst weer echt op uit. De eerste vakantie sinds het begin van de pandemie. Ik heb het dan wel over de zomervakantie. Echt twee volle weken weg. Naar een mooi huis in het noorden van Nederland. Waar het vorig jaar bloedheet was, alles (in Nederland) volgeboekt was, we nog geen ‘echte’ airco hadden en we een lekker groot zwembad voor in onze tuin hadden gekocht, was het dit jaar anders. En hadden we andere plannen.

Zomer in 2021, de eerste vakantie sinds...
Eerste vakantie sinds tijden, een gouden greep

Het was september 2020 en ik bedacht mijzelf toen om maar meteen te boeken voor de zomer van 2021. Ik zou echt niet nog een keer ‘naast de pot piesen’. Aldus had ik spontaan en supersnel twee weken in een mooie (Baay)villa aan het Lauwersmeer in Groningen geboekt. Check maar eens op Google. En zoek dan op ‘Dutchen’, want ze hebben nog meer huizen op mooie locaties. ‘Onze’ Baay Villa’s zijn alleen wel heel erg bijzonder, met name door de omgeving. Zelden heb ik een mooier en bijzonderder uitzicht gehad als hier. Ooit als optie geopperd door een collega van H., bleek dit oprecht een gouden greep.

Zomer in 2021, de eerste vakantie sinds...

En ook meteen de eerste vakantie aan het Lauwersmeer

Geloof het of niet, maar van die twee weken vakantie, hadden we gewoon ruim anderhalve week echt best mooi weer. Elke dag met blote benen in de tuin gezeten. En dat in deze zomer. We were só lucky. Aan het mooie Lauwersmeer, met een eigen / gedeelde aanlegsteiger in gewoon een prachtige villa verblijven. Een uitzicht?!? Prachtig! Ik weet nu echt hoe het is om gewoon maar lekker te zitten in je ligstoel en te kijken. Naar bootjes, de zeilschool, mensen die zwemmen, vogels, de natuur. Ook wij hebben gezwommen in het meer. Nou ja – correctie – ik ben er een of twee keer ingeweest, maar het was niet helemaal mijn ding. Kind daarentegen was er niet uit weg te slaan.

Zomer in 2021, de eerste vakantie sinds...

Groningen has it!

Je kon waterschoentjes kopen bij het supermarktje van de vlakbij gelegen camping met kleine haven. Daar had je ook een restaurant en een speeltuin voor de campinggasten (maar waar Mila ook gebruik van mocht maken). Een sup kon je eventueel bij de zeilschool huren (wij hebben dat dit jaar niet gedaan). Andere buren hadden een jacuzzi in de tuin staan en Mila was so lucky dat ze met haar vriendinnetjes en vriendjes altijd wel in de jacuzzi van de een of de ander mocht meegenieten. En dan heb ik het nog niet over onze villa gehad. Het huis is van alle gemakken voorzien. Twee badkamers, twee aparte toiletten, drie ruime slaapkamers, een hele ruime woonkamer met een volledig geoutilleerde open keuken. En -vanwege onze tijdige actie – nog geboekt met (vroegboek)korting ook!

Met de e-2008 SUV op vakantie

Nog zo’n fijn voordeel. De ritten van en naar Lauwersoog waren ook erg fijn (en de ritjes daar in de omgeving ook!). Waarom? Ik mocht van Peugeot ruim 2,5 week de mooie en compacte e-2008 SUV lenen. Eindelijk eens rijden in een 100% elektrische auto! Een goede ervaring kan ik je vertellen. Hoor ik allerlei vragen? Zoals van: Hoe rijdt dat nou? Is opladen makkelijk en snel? Hoe werkt een snellader? Wat is de actieradius van deze Peugeot? Ik vertel je graag meer over mijn ervaring met deze fijne elektrische SUV van Peugeot. Want gereden hebben we zeker.

Zomer in 2021, de eerste vakantie sinds...

Geruisloos rijden in een elektrische auto

We merkten het al tijdens de rit naar Lauwersoog, geruisloos rijden in een (compacte) SUV met een comfortabel interieur is fijn! Toch merkte ik wel dat deze SUV ons minder ruimte bood dan in bijvoorbeeld de 3008. Als gezin van drie hebben we echt niet heel veel ruimte nodig. Zeker niet voor de dagelijkse ritten en boodschappen doen bijvoorbeeld. Maar voor een vakantie van twee weken was het toch wel even aanpassen. Ook al had ik echt behoorlijk ‘krap’ ingepakt. Een aantal items en tassen hebben we in de auto van mijn schoonouders moeten laten vervoeren omdat het gewoonweg niet paste. De kofferbak vind ik persoonlijk niet heel ruim. En met een kinderstoel konden we ook maar een betrekkelijk klein deel van de achterbank gebruiken voor bagage.

Kritisch, oprecht en eerlijk

Ik wil gewoon kritisch alle voors en tegens bespreken om zo mijn oprechte ervaring met jullie te kunnen delen. En er zijn natuurlijk ook nog heel veel voors! De e-2008 rijdt soepel en geruisloos (fijn!). Ook voor het milieu is het fijn dat er 0 gr CO2 uitstoot is tijdens het rijden. Een ander voordeel is dat je natuurlijk lagere kosten hebt met elektriciteit in plaats van brandstof. Ik ben gewend aan mijn (uit 2015) Mokka – zoek maar eens op. Het is het eerdere model met een hoge instap en zit – dus het was in de e-2008 wel even wat lager zitten dan ik gewend was. Daarentegen is deze e-2008 nieuwer en heeft die bijvoorbeeld een compact stuurwiel (rijd prettig), een touchscreen (heb ik nu niet) én een keyless entry en start.

Op vakantie met een mooie auto

Als we het hebben over het uiterlijk van de auto dan ben ik ook positief. De grote, verchroomde grille oogt stoer (en is echt heel mooi)! Hij viel mij al eerder op – toen ik op de snelweg vóór de 2008 reed – voordat ik hem mocht lenen. Ik kon mijn ogen er bijna niet vanaf halen. Details als de kenmerkende lichtsignatuur met de drie klauwafdrukken en full LED-koplampen zijn ook mooi. Oh en laat ik de WLTP actieradius van 320 km ook niet vergeten! Wat trouwens erg handig is voor wat betreft het laden? De laadkabel kun je in een vak onder de kofferbak bewaren. En de klep naar dat vak blijft open staan. Superhandig als je ‘m wilt pakken of opruimen (dat je niet met een hand de klep open moet houden bedoel ik).

Uhm, hoe werkt snelladen?

Het laden is eenvoudig en spreekt voor zich. Natuurlijk is het de eerste keer altijd even wennen. Voor ons was snelladen weer nieuw. Met de Peugeot 3008 PluginHybrid werkte dat namelijk niet. Afijn, ik heb gewoon de Fastned-app gedownload en toen kon ik heel eenvoudig op model en merk zoeken welke oplaadmethode (en stekker) geschikt was voor de e-2008. Voor de zekerheid (ook al zouden we het relatief makkelijk kunnen ‘halen’, de rit naar Lauwersoog met een WLTP actieradius van 320 km) hebben we dan ook zo’n 20 minuten even geladen (wist je dat je maar 30 minuten hoeft te snelladen om de accu voor 80% op te laden?). Handig, omdat we bij aankomst nog wel even moesten zoeken naar de dichtstbijzijnde laadpaal.

Zomer in 2021, de eerste vakantie sinds...

Rijden, rijden, rijden op vakantie

Afijn, eenmaal in Lauwersoog hebben we wat korte ritjes gemaakt. Naar een grote supermarkt, maar ook naar Dokkum (wat een leuk stadje. Ik heb het ook nog aangeraden aan andere Baay Villa-bezoekers) en naar Zoutkamp. Ook een superleuke ontdekking trouwens. Mijn schoonvader was online gaan zoeken naar een restaurant (alle andere dagen hebben we gewoon zelf gekookt) en we kwamen uit bij een wel heel bijzonder plekje in Zoutkamp, Café Restaurant Aan de Haven. Denk aan lekker authentiek Indonesisch – of typisch Zoutkamps – eten op een unieke locatie met prachtig uitzicht aan de oude visserijhaven met zijn gekleurde huisjes.

Zomer in 2021, de eerste vakantie sinds...

Café Restaurant Aan de Haven

Je zou het ook een soort van  museumrestaurant kunnen noemen (ze zijn gevestigd in een omgebouwd havenpakhuis) waarin Frans en Marlina werken met streekproducten zoals de beroemde Zoutkamper garnalen en de malse spareribs van slagerij Knol. Frans is een geboren en getogen Rotterdammer. Zijn liefde voor Indonesië is ontstaan in het Rotterdam van de jaren zestig, waar hij veel verbleef bij vrienden met Indonesische roots. Marlina komt uit de West-Javaanse miljoenenstad Bandung. Zij is van huis uit danseres en ontmoette Frans toen zij op uitnodiging van het volksdansfestival ‘Op Roakeldais’ met haar dansgezelschap in Warffum verbleef.

East meets West

Ze werden verliefd en werkten aan hun gezamenlijke droom om de smaken van de Javaanse keuken te delen en tegelijkertijd de lokale streekproducten daarbij te gebruiken. Dat werd werkelijkheid en Café Restaurant Aan de Haven was een feit. Een Instagramwaardige locatie (vind ik) en heerlijke gerechten. Verrassend om de Zoutkamper garnalen ook te verwerken in de Javaanse gerechten. Ik koos dan ook voor de gado gado met een Zoutkamper garnalenkroket (heerlijk!), maar Rames Zoutkamp was ook niet te versmaden. Last but not least zijn dit mensen met hart voor hun bedrijf en de combinatie van de Aziatische en Westerse klantvriendelijkheid is ontwapenend. Een aanrader when in de buurt van Lauwersoog.

Ben jij dit jaar ook in Nederland op vakantie geweest? En welke plaats of provincie zou jij aanraden? En waarom?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl