GOT BAG, gemaakt van plastic uit de oceaan

GOT BAG, gemaakt van plastic uit de oceaan

In Lifestyle by Roryblokzijl13 Comments

Nu eens weer wat heel anders op mijn blog. Aan de andere kant, ik sta eigenlijk altijd open voor initiatieven die goed zijn voor het milieu en voor alles wat met Indonesië te maken heeft – het land waar mijn moeder is geboren – spreekt mij erg aan. Wist je dat er elk jaar meer dan 12 miljoen ton plastic in onze oceanen beland? Oprichter Benjamin Mandos (34) van GOT BAG kwam er tijdens zijn zeiltochten en vakanties in Zuidoost-Azië achter dat er steeds meer plastic te vinden was in de oceaan. Hij maakte zich zorgen over de bedreiging van dat plastic voor het milieu en hij besloot actie te ondernemen. In Mainz (Duitsland) richtte hij in 2016 ‘GOT BAG’ op en produceerde hij de eerste rugzakken gemaakt van oceaanplastic. Om zo bewustzijn te creëren voor de milieudreiging en iets te doen met het ongewenste plastic.

Create an impact met GOT BAG!

Zijn motto? Create an impact. Dat doet hij door direct samen te werken met vissers in Indonesië. Zij zamelen oceaanplastic in als bijvangst (waar men hen voor betaalt). Op die manier creëert GOT BAG niet alleen een betere wereld door wat aan (en met) het plastic in de oceaan te doen, maar heeft dit ook nog een sociaal economische impact. Supergoed (vind ik) en een heel mooi streven. Zeker in deze onzekere tijden, zowel voor de mensheid als voor onze planeet in zijn totaliteit. Giving back is ook een begrip dat in mij opkomt bij dit initiatief. Help het milieu en de wereld om van het overtollige plastic af te komen en geef op deze manier ook wat terug aan de lokale bevolking door deze mensen in te zetten om mee te werken aan het verzamelen van het vele plastic dat in de oceaan te vinden is. Samenwerken for a good cause dus…

GOT BAG, gemaakt van plastic uit de oceaan

Een oceaan vol plastic

Want al dat plastic wat maar gedumpt wordt, zich verspreid en een eigen leven gaat leiden? Verschrikkelijk. Je ziet het op kleine schaal – zoals in je eigen woonplaats – waarschijnlijk al. Plastic verpakkingen die op straat, in de sloot of elders liggen. Maar ook in de zee (overal ter wereld) is steeds meer – plastic – afval te vinden. Wat al dat plastic dan precies veroorzaakt? Benjamin vertelt: “Plastic pollution, climate change, and overfishing hit our oceans hard and affect marine life. Sea birds, whales, and other marine animals die every second because their stomachs are filled with plastic!” Alles en iedereen heeft hier echt en steeds meer last van.

Een zee van ruimte in een (rug)tas

Wat GOT BAG dan doet met al dat plastic? Na het inzamelen treedt een heel proces in werking. Ze produceren prachtige tassen, rugzakken en accessoires met dit overtollige oceaanplastic, met dit afval. Wat voor soort tassen? Denk aan een superhandige, ontzettend ruime en ook nog eens hippe rugzak (of tas) waar je echt zonder je schuldig te voelen mee voor de dag kunt komen. Waarom? De tassen zijn gemaakt van 100% oceaanplastic, dat ook nog eens door de producent zelf – GOT BAG – uit de oceaan wordt gehaald.

GOT BAG, gemaakt van plastic uit de oceaan

De GOT BAG-collectie

Zijn er dan alleen rugzakken beschikbaar? Nee hoor, de collectie bestaat uit verschillende tassen en accessoires voor sporten, maar ook weekendjes weg (de ‘weekender’), een tas voor zakelijk gebruik (‘business bag’ of de ‘laptop sleeve’), een rugzak voor outdoor activiteiten. Maar ook accessoires als een ‘hip bag’, ‘wallet’, ‘shower bag’, ‘card holder’ en ‘passport cover’ kun je vinden bij GOT BAG. The sky (of in dit geval de ‘ocean’) is the limit. Want – as we speak – zie ik dat ze ook super leuke rugtassen voor kinderen hebben ontworpen en geproduceerd. Ont-zet-tend leuk.

GOT BAG, gemaakt van plastic uit de oceaan

Wat heb jij een stoere rugzak!

Maar even terug on topic, naar deze blogpost over mijn specifieke rugzak. Yup, de rolltop backpack – zoals ik die ontvangen heb – is een best stoere, heel ruime rugzak van formaat die verstelbaar is in grootte. Waar je hem voor kunt gebruiken? Als sporttas, wanneer je gaat backpacken zelfs (denk ik, al ben ik iemand die dat niet zo snel zal doen), een weekendje weg, of gewoon als je veel bij je wilt hebben. Je laptop, tablet, fysieke planner, reserve-kleding, schoenen of meer? Het past allemaal. Ik kreeg ‘m in de handige kleur zwart, maar er zijn meer mogelijkheden: reef, algae, sand en ocean. Eigenlijk zijn ze allemaal hartstikke mooi.

 

  

Opruimen in Indonesië

Wist je dat voor de productie oceaanplastic wordt verzameld door GOT BAG’s eigen opruimploeg in Indonesië? Om een indicatie te geven: voor elke tas die wordt gemaakt, wordt tot 5 kilo plastic uit de oceaan verwijderd! Clips en riemen worden geproduceerd van gerecycled PET en de tassen hebben een organische bio PU-coating. Dus niet alleen waterbestendig en praktisch, maar ook duurzaam. En niet te vergeten mooi (en hip) en dus ook helemaal in lijn met de wens voor een betere wereld en milieu. Hoe goed is het dat behalve dat GOT BAG hiermee aandacht vraagt voor de enorme milieuproblematiek, zij ook nog eens de lokale economie in Indonesië ondersteunen.

GOT BAG, gemaakt van plastic uit de oceaan

Shocking!

Ongeveer 75% van het afval in de oceanen bestaat uit plastic! Hoe slecht is dit voor al het leven in de oceaan en erbuiten? Denk ook aan (zee)vogels en aanspoelend afval waardoor allerlei diersoorten in aanraking komen met dit plastic afval. Zelf ben ik overigens al jaren niet meer in Indonesië geweest (2009 was de laatste keer), maar ik weet nog heel goed hoe enorm veel plastic er te vinden was. Overal kreeg je een plastic wegwerptasje bij en vergeet niet alle plastic waterflesjes. En dat alles was terug te vinden in de zee, op het strand en eigenlijk … overal. Het is zó goed dat er mensen opstaan en er daadwerkelijk wat mee en tegen doen. Zo heeft GOT BAG tot op heden al meer dan 150 ton plastic ingezameld en dat gebruikt voor de productie van hun tassen.

Bali, een Indonesisch eiland

Toevallig zag ik eerder op Instagram voorbij komen dat er – door de pandemie – zoveel mensen op Bali de dupe zijn geworden van de consequenties daarvan. Bali is nog steeds op slot (al een jaar), als het eiland al weer ‘open’ gaat, dan zal dat in stappen en dus gedeeltelijk gebeuren. Veel mensen op Bali zijn hun baan kwijt, soms zelfs hun huis. De overheid ondersteunt ze niet. Hoe moeten ze het redden? Om hun gezin te ondersteunen en meer?

GOT BAG, gemaakt van plastic uit de oceaan

Bali life

Op het account Balilife staat een post hierover en hoe je ze kan ondersteunen, op meerdere manieren. Zodra het weer kan en het daadwerkelijk veilig(er) is, ga ik dolgraag eens met ons dochtertje Mila via Java naar Bali. Om haar zo kennis te laten maken met de daar achtergebleven verre familie en in ieder geval de cultuur. Het land waar haar Oma – en mijn moeder – is geboren. Dan kan ik ook de lokale economie weer een beetje ondersteunen. Maar op deze manier, via mijn social media kanalen en door te vertellen over het initiatief van GOT BAG hoop ik ook wat meer bekendheid te geven aan zowel het milieu, dergelijke initiatieven en Indonesië.

Ben jij al eens naar Indonesië geweest en welk initiatief om het milieu te ondersteunen ken jij?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Prijzen variëren van €29,- (card holder, wallet of passport cover) tot €149,- voor de ‘rolltop backpack’ (zoals ik die heb ontvangen) en €199,- voor de ‘weekender’