Jij wilt toch ook dat je kind zijn droom waar kan maken?

In Lifestyle, Persoonlijk by Roryblokzijl4 Comments

Een vuurwerkbril? Ik had er eerlijk gezegd nog niet over nagedacht. Maar hé, ik ben dan ook iemand die een ‘sterretje’ eerlijk gezegd al eng vind. Niks ‘koud vuur’. Vuur is vuur. De vonken komen er vanaf.  En dat is gewoon link. Dat is oppassen. Daar moet je voorzichtig mee omgaan. Dus waarom heb ik niet eerder aan een vuurwerkbril gedacht? Een gouden vondst. De droom van elke ouder?

Mama, mag ik naar het vuurwerk kijken?

Nu, met een kind die steeds meer de leeftijd nadert dat ze ook daadwerkelijk naar het vuurwerk wil kijken, wil ik nog iets verder gaan dan alleen maar oppassen en opletten. Niet alleen voor haar. Maar ook voor onszelf. Ik vergeet nooit meer het moment van enkele jaren geleden. We vierden Oud en Nieuw bij onze schoonouders in hun toenmalige huis. Nadat de klok twaalf uur had geslagen gingen we gezellig buiten op straat naar het vuurwerk kijken. Let wel. Maar een paar stappen uit de voordeur.

Toen ging het opeens mis

Ineens ging er wat mis met een vuurpijl van de buurjongen. De pijl veranderde onverwachts van baan en voor we het wisten ‘eindigde’ hij net naast het oog van manlief tegen zijn slaap. Gelukkig was er niets aan de hand. Kon hij de pijl wegslaan en was er geen grote verwonding of iets dergelijks. Maar ik vergeet nooit meer de blik in de ogen van de buurjongen. Paniek, verslagenheid en schuldgevoel. Het leek een nare droom.

Ieder jaar weer

Het is haast niet te geloven dat er ieder jaar weer ongelukken gebeuren met vuurwerk. Dat er toch iedere keer weer kinderen, of volwassenen zijn die vuurwerk opnieuw aansteken. Maar zelfs zonder dat gaat het regelmatig mis. Met zowel illegaal, als regulier vuurwerk. Het lijkt wel alsof het een ‘ver-van-ons-bed’ ding blijft…totdat het je zelf overkomt. Alsjeblieft niet.

Als je kind zijn droom niet meer waar kan maken

De opmerking die mij intens raakte was deze (van Tjeerd de Faber, oogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam): “Verlies je één of beide ogen dan kun je vaak je werk niet meer doen. Voor kinderen kan het zelfs betekenen dat zij hun droom baan niet meer kunnen verwezenlijken. Kan dat de uitkomst zijn van een mooi feest? Het dragen van een vuurwerkbril op oudejaarsdag moet even vanzelfsprekend worden als het dragen van een gordel in de auto.” Ik ben het zo met hem eens! Met name omdat ik zelf heb ervaren – na een insectenbeet – hoe ontzettend naar het is als er wat met je oog aan de hand is.

Jij wilt toch ook dat je kind zijn droom waar kan maken?

Doneren?

Helaas is de actie van het Oogfonds inmiddels afgelopen. Bij een donatie van 2 euro, lag een vuurwerkbril vóór 31 december op de mat. Maar zeg nou zelf. Zo’n belangrijk (en goed) doel zou toch niet tijdgebonden moeten zijn? Je kan het Oogfonds natuurlijk ook ondersteunen door een donatie te doen. En de vuurwerkbril? Die koop je toch sowieso? Even ‘googelen’ en je vindt genoeg adressen waar je ‘m kan aanschaffen. Voor iets meer dan 2 euro zijn de ogen van je kind (en die van jezelf) beschermd.

Jij wilt toch ook dat je kind zijn droom waar kan maken?

Steek jij vuurwerk af op Oudejaarsavond? Draag jij een vuurwerkbril? En wat heb jij geregeld voor je kind?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

Meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen in je inbox? Schrijf je in!

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]