Insectenbeet ‘gone wrong’
Insectenbeet-gone-wrong. Exact, zo noem ik dit gekscherend. Beetje grapjes erover maken verzacht de pijn en het ongemak? Misschien, maar dit artikel is wel nuttig om te lezen. Nu is het mij – (veertigplus) moeder – overkomen. Maar wat als het bij je kind gebeurt?
Prikje? Duh!
Ik hoor je denken. Insectenbeet? Mugje? Who cares. Niets aan de hand. Toch blijkt uit mijn verhaal dat de dingen ook iets anders kunnen lopen. Als je niet eens gemerkt hebt dat je gestoken of gebeten bent bijvoorbeeld. Als je jezelf daar nog niet eens druk over maakt, maar wel over de andere grote bult die je ineens op je wang voelt. Als later blijkt dat dat verband met elkaar kan hebben. Als nog een paar dagen later tot tweemaal toe een aantal ‘pootjes’ uit het plekje van de beet gehaald moeten worden.
Letterlijk ‘in your face’
Het leukste van dit alles? Van deze specifieke insectenbeet? De plek zit vlak naast mijn oog. Juist ja. Wat betekent dat? Zwelling, heel veel zwelling. Niet alleen naast, maar ook óp je oog, je ooglid, eronder. Name it. Het ziet er fijn uit zal ik maar zeggen.
Voorkomen is beter dan genezen
Wat had ik hier nu zelf aan kunnen doen? Om de insectenbeet te voorkomen bedoel ik? Lastig. Want nogmaals. Geen idee waar en wanneer ik ben gestoken. En door wat. In de tuin? ’s Nachts in mijn slaap? Een steekvlieg? Een spin? Brrrrr. Toch zijn er een standaard aantal dingen nuttig om te weten als je je buiten in het zonnetje gaat wagen:
– zonnebrandmiddel. Heel belangrijk om je huid te beschermen. Alleen liever niet geparfumeerd.
– parfum, eau de toilette, geurige bodylotion. Niet doen!
– niet met open sandaaltjes – en zonder sokken – gaan wandelen in beboste gebieden, hoog gras enzovoorts.
– check jezelf en je kind als je veel buiten, in het bos of gebieden met hoog gras en veel bomen hebt gewandeld. Met name op insecten zoals teken.
Stand your ground
Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Dat heb ik inmiddels wel gemerkt. Ook belangrijk: goed voor jezelf opkomen. Nu doe ik dat altijd wel. Maar soms kom je in je kwetsbaarheid tegenover een autoriteit te staan (huisarts) en laat je jezelf toch wat gemakkelijker ‘overrulen’. In mijn geval heeft dat geresulteerd in een extra weekendbezoek aan de spoedpost, waarbij ik alsnog de gewenste (en blijkbaar benodigde) antibiotica kreeg voorgeschreven.
Kijk er eens op een andere manier naar
Op een andere manier bekeken. Om inzicht te krijgen in wat er speelt. Wat zegt deze situatie met de insectenbeet over mij? Waarom gebeurde dit? Waarom op dat moment? Wat zou een achterliggende, diepere betekenis kunnen zijn? Een die ik in mijzelf zou kunnen vinden. Blijkbaar zat iets of iemand mij op mijn huid (in dit geval: letterlijk ín mijn huid). Na lang nadenken en analyseren ben ik tot de conclusie gekomen dat dit alles is gebeurd in een periode waarin ik met name heel veel moet. Van mijzelf. I blame it on the others. Maar ik doe het mijzelf aan.
Oplossing: minder focussen op het negatieve. Kijken naar wat er wèl allemaal is. Realiseren dat het goed is. Dat het – in fact – supergoed is. Als ik mijzelf maar niet push of laat pushen. Een kwestie van loslaten. Loslaten van het negatieve (mijzelf op mijn huid zitten) en focussen op alles wat er wèl is.
Heb jij wel eens naar een diepere betekenis achter een gebeurtenis gezocht? Care to share?
Tot de volgende keer.
Rory Blokzijl