Heb jij ook zo’n zin in een kopje thee?

In Lifestyle by Roryblokzijl16 Comments

Een kopje thee? Iets waar ik dol op ben, al mijn hele leven. Vroeger op de basisschool, als ik thuiskwam van school. Wat later toen ik na het stappen bleef slapen bij de Oma van een vriendin en we de ochtend erna bakken thee dronken. Die was extra lekker omdat het water in die wijk in Utrecht zo heerlijk zacht was. Maar ook bij mijn eigen Oma thuis, of op visite bij een van de tantes. Altijd was er wel een lekker kopje thee. Wel getrokken van theezakjes trouwens, dat dan weer wel.

Wat thee met mondhygiëne te maken heeft?

Hoe anders is dat nu, sinds ik een vaste – en steengoede – mondhygiëniste heb. De beste van Huizen en omstreken zou ik wel willen beweren. Nooit meer pijn tijdens een behandeling. Voorzichtig en met precisie en aandacht wordt tandplak en tandsteen weggehaald, tanden gepolijst, alles weer mooi gemaakt. Van haar heb ik geleerd dat de thee die je kant en klaar koopt (die in theezakjes dus) vol zit met de minst mooie blaadjes van de thee. Vaak zit er ook nog meer ‘rommel’ in dan je denkt. En daar krijg je dus aanslag (bruinige vlekken) van op je tanden. Serieus!

Weg theezakjes, hallo losse thee

En dus gebruik ik nu – bijna – altijd losse thee. Groene thee, jasmijn thee, kamille thee, zwarte thee en wat ik de laatste keer dat ik bij haar was heb gekregen: rozenblaadjes. Een heerlijke combinatie die mij rustiger maakt. Ik drink nu een flinke kop thee voor het slapen gaan en ik moet je eerlijk zeggen. Ik slaap beter. Nog steeds droom ik heel veel en word ik moe wakker, maar dat schijnt te maken te hebben dat je in de nacht heel veel verwerkt van het verlies dat je hebt geleden. Het is in ieder geval heel prettig dat ik nu meer doorslaap (in plaats van dat ik een keer of vier / vijf per nacht wakker werd).

Heb jij ook zo'n zin in een kopje thee?

Een oldskool fluitketel

Maar thee dus. Ik drink ’s ochtends graag een kopje (zwarte) thee bij het ontbijt. Tussendoor een kop groene of kruidenthee en ’s avond de combinatie zwarte thee met rozenblaadjes. Het water breng ik graag aan de kook in een fluitketel. Een wat?!? Juist. Een oldskool fluitketel. Je weet wel. Je brengt een hoeveelheid water aan de kook, totdat de ketel begint te fluiten. Dan haal je de fluit eraf, of doet hem – in dit geval – omhoog. En dan zet je een lekker kopje. Heerlijk! De beste manier (vind ik).

27 jaar dezelfde fluitketel?

Wie de waterkoker heeft uitgevonden weet ik niet, maar vind je ook niet dat daar het water toch altijd iets minder heet lijkt te zijn, dan wanneer het goed heeft gekookt in de fluitketel? Aldus kook ik – sinds ik uit huis ben gegaan in 1991 – alweer ruim 27 jaar mijn water in mijn eerste fluitketel. Laatst bedacht ik mij dan ook ineens: “27 jaar? Dat is echt heel erg lang. Hoe zou de binnenkant van de ketel eruit zien? Hoe dik zou de bodem nog zijn?” En als ik heel eerlijk ben kijk ik alweer een flinke tijd om mij heen naar een andere, nieuwe fluitketel. Want dat die er zou komen was evident.

Heb jij ook zo'n zin in een kopje thee?
Geschikt voor alle warmtebronnen

Le Creuset, een iconisch merk

Het juiste model was ik tot op heden nog niet tegengekomen. Ik ben zo iemand die lang en goed nadenkt over dergelijke aankopen. Zeker als ik in eerste instantie niet iets vind dat mij meteen aanspreekt. Dat is – voor mij – een teken dat ik even moet wachten op het juiste moment. En inderdaad. Tijdens een event van Mr Goodiebag (de Proefparade Food of 2018) viel mijn blik op de werkelijk prachtige pannen en schalen van een van de stands, Le Creuset. Een iconisch merk. Want als ík denk aan een braadpan, dan denk ik aan die middelgrote, oranje braadpan. Prachtig!

Van ramekins tot de fluitketel Tradition

Wat was ik blij met de twee ramekins (aardewerken en stapelbare schaaltjes) in de kleur deep teal die ik meekreeg in mijn goodiebag. Handig voor miniatuur taartjes, desserts of fingerfood. Dat in mijn goodiebag ook een mooi magazine zat met informatie over alle productlijnen van Le Creuset was helemaal niet vervelend. Verlekkerd zocht ik mijn braadpan, toen mijn oog viel op de productlijn in de nieuwe kleur ‘deep teal’. Ik zag ineens dé fluitketel waar ik onbewust al die tijd naar had gezocht. Namelijk de ‘Tradition’ in een geweldige vintage look.

Heb jij ook zo'n zin in een kopje thee?

Zeg maar nee, doe mij maar een kopje thee

Wat zegt Le Creuset zelf? “Een fluitketel van staal met geëmailleerde binnen- en buitenzijde met maar liefst 2,10 l inhoud. Geschikt voor alle warmtebronnen. Een koud handvat en – zo ontzettend handig want dat heb ik nu niet – een grote opening om gemakkelijk te vullen en schoon te maken“. En dan ook nog eens 5 jaar garantie. Je kan je mijn blijdschap voorstellen toen ik de fluitketel Tradition in de nieuwe kleur Deep Teal kreeg toegestuurd. Een prachtig kunstvoorwerp bijna. De kleur en het traditionele dessin matchen juist heel mooi met het kersenhout van onze moderne keuken. De vintage look doet mij denken aan vroeger, bij papa en mama thuis.

Hoe is nu je thee?

Het belangrijkste natuurlijk – naast dat ik nu een waanzinnig mooie fluitketel heb waar ik steeds maar naar blijf kijken – is dat het water fijn kookt. Het fluitgeluid duidelijk en prettig is. Het handvat daadwerkelijk koel blijft. En dat mijn thee gewoon heel lekker smaakt. Is het wishful thinking of smaakt mijn thee nu gewoon echt lekkerder dan eerst? Ik houd het op het laatste. Dankjewel Le Creuset, voor de prachtige fluitketel waar ik waarschijnlijk héél veel jaren mee ga doen!

Heb jij ook zo'n zin in een kopje thee?

Hoe maak jij je thee, in een waterkoker of ook in een fluitketel? En kende jij dit prachtige model van Le Creuset al?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Deze fluitketel heb ik toegezonden gekregen

 

Fluitketel Tradition van Le Creuset kost € 99,95

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]