De ‘perks’ van een ouder wordend lichaam

In Lifestyle, Persoonlijk, Shape by Roryblokzijl18 Comments

Perks‘ van een ouder wordend lichaam bedoel ik natuurlijk een tikje sarcastisch. Ik noem een aantal dingen: pigmentvlekken (op je gezichtshuid), minder goed tegen alcohol kunnen. Maar ook niet meer alles kunnen eten. Het zijn punten die ik zelf ken of heb van ‘horen zeggen’.

Some things never change?

Let’s face it. Je lichaam verandert nu eenmaal als je ouder wordt. Niet alleen aan de buitenkant, maar ook van binnen. Ik heb zelf (gelukkig) nooit aan ‘binge-drinken’ of ‘indrinken’ gedaan. Altijd wel met mate (los van een paar missers). Het beste voorbeeld van zo’n ‘misser’? Bij een sterrenrestaurant van een 5-gangen diner genieten, met bijpassend wijnarrangement. Ervoor een glas champagne als aperitief. Na dat alles een glas port. En toen ook nog een grappa als digestief? Not a good idea. Zeker niet als je zo’n klein lijfje hebt als ik (woorden van mijn fysiotherapeut destijds).

Ik drink, dronk en heb gedronken

Maar dat was toen en dit is nu. 46 lentes jong. Merk ik verschil? Met de consumptie van alcohol? Of ik minder ‘aankan’? Eerlijk? Niet echt. Ik drink niet superveel, maar als ik zie hoe dat tijdens vakanties gaat. Dat ik best ‘door’ kan gaan? Not yet an issue, denk ik. Of je er trots op mag zijn is trouwens een tweede. Maar dat gaat wat richting off topic.

Hersteltijd? Wat is dat?

Ok. Hersteltijd dan als veertigplusser. Want … hersteltijd? Een nacht dansen, alcohol drinken. Rond een uurtje of vijf naar bed en dan  niet meer uit kunnen brakken zoals vroeger? Waar je rustig tot en met zondagavond in bed kon liggen. Uitslapen. Hangen. Lukt dat met een klein kindje ècht niet meer.

Een veertigplus lichaam en gezicht

En nu we toch bezig zijn. Moeten 40-plussers en masse aan de zijden kussenslopen? Ik weet niet hoe het met jou zit, maar die vouwen in je gezicht ’s ochtends bij het wakker worden? Vroeger trokken die binnen een paar tellen weg. Nu werkt gladstrijken met de handen nadat ik mijn gezicht onder de ijskoude kraan heb gehouden niet eens meer. It takes a bit more time. Hmmmm.

Hé, je hebt een vlek in je gezicht

Iets waar ik niet echt mee zit (want hé, als dat het ergste is) maar wat ik stiekem toch best hinderlijk vind? Pigmentvlekken. Letterlijk ‘in your face‘. Bij mij? Op een groot deel van beide wangen. En als ik een beetje pech heb boven mijn lip en onder mijn wenkbrauwen. Hoe dat komt? Elk littekentje, hoe klein ook … wordt momenteel door de zon donker gekleurd. Hyperpigmentatie? Ik weet het niet.

Smeren, smeren en smeren

Wat je daaraan kunt doen vraag je? Smeren, smeren en smeren. Altijd een SPF in je dagcrème. En bij veel zon (of zittend op een terras of liggend op het strand) een zonnebrandmiddel met minimaal SPF 30. Op de vlekken gebruik ik overigens SPF 50. Ja, ook ik (of zelfs ik) met mijn Indische huid.

Let’s eat! Maar ook … let’s stop!

Volgende punt. Eten. Ik ben een echte bourgondiër. Ik hou van lekker eten. Vaak krijg ik dan ook de opmerking: “Zo! Jij kan lekker eten!“. Yep, voor mij geen blaadje sla. Lekker (en gezond) eten? Yes please! Maar naarmate ik ouder word merk ik wel dat ik eerder moet stoppen. Op het punt dat ik denk: “Ik zou nog wel wat lusten“, moet ik mijzelf nu echt een halt toe roepen (dat heb ik overigens gelezen in het boek Ikigai). Anders kan ik letterlijk ziek worden.

Iets met vet en afbreken

Naar het schijnt verandert je lichaam ook van binnen als je ouder wordt. Denk aan bijvoorbeeld je vetpercentage. Niet echt te zien vanaf de buitenkant. Er is dan gewoonweg minder ruimte in je body voor alcohol of eten. Je lichaam kan het ook allemaal minder goed afbreken. Op het moment dat ik dit schrijf – in de trein – heb ik trouwens een veel te zoute kaasstengel weggewerkt (want geen tijd om te lunchen) dus het goede voorbeeld geef ik niet echt.

Rank figuurtje anyone?

Ik realiseer mij wel steeds vaker dat ik meer moeite moet (en wil) doen om mijn figuurtje zo rank te houden. En dat het niet handig is om door stress juist minder te gaan sporten, meer te drinken (alcohol) en slechter te eten (niet of ‘snackige’ tussendoortjes). Gelukkig hebben we een klein meisje thuis aan wie ik ook het goede voorbeeld wil geven. Die mij overigens ook heel jong houdt.

Fit en strak in je lichaam

Ik was serieus van plan om een online trainingsprogramma te gaan volgen. Ik werd getriggerd door deelname aan een workshop tijdens het Stokke Athleisure event. Het voelde goed om mij te realiseren wat een gedegen training en goede eetgewoontes voor je kunnen betekenen. Ook als werkende ouder. Maar weet je, mensen zijn heel verschillend. Ik ken mijzelf en ik weet dat ik heel precies en consciëntieus ben. Dus een online traningsprogramma zou ik best vol kunnen houden. Daarentegen hou ik gewoon enorm van een-op-een contact in real life, dus misschien kan ik tóch beter fysieke lessen bij mijn sportschool blijven volgen. Kwestie van volhouden … ofzo …

Tell me, mede-veertigplussers, wat merken jullie aan je lijf en leden naarmate de jaren verstrijken?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]