De 'perks' van een ouder wordend lichaam

De ‘perks’ van een ouder wordend lichaam

In Lifestyle, Persoonlijk, Shape by Roryblokzijl17 Comments

Perks‘ van een ouder wordend lichaam bedoel ik natuurlijk een tikje sarcastisch. Ik noem een aantal dingen: pigmentvlekken (op je gezichtshuid), minder goed tegen alcohol kunnen. Maar ook niet meer alles kunnen eten. Het zijn punten die ik zelf ken of heb van ‘horen zeggen’.

Some things never change?

Let’s face it. Je lichaam verandert nu eenmaal als je ouder wordt. Niet alleen aan de buitenkant, maar ook van binnen. Ik heb zelf (gelukkig) nooit aan ‘binge-drinken’ of ‘indrinken’ gedaan. Altijd wel met mate (los van een paar missers). Het beste voorbeeld van zo’n ‘misser’? Bij een sterrenrestaurant van een 5-gangen diner genieten, met bijpassend wijnarrangement. Ervoor een glas champagne als aperitief. Na dat alles een glas port. En toen ook nog een grappa als digestief? Not a good idea. Zeker niet als je zo’n klein lijfje hebt als ik (woorden van mijn fysiotherapeut destijds).

Ik drink, dronk en heb gedronken

Maar dat was toen en dit is nu. 46 lentes jong. Merk ik verschil? Met de consumptie van alcohol? Of ik minder ‘aankan’? Eerlijk? Niet echt. Ik drink niet superveel, maar als ik zie hoe dat tijdens vakanties gaat. Dat ik best ‘door’ kan gaan? Not yet an issue, denk ik. Of je er trots op mag zijn is trouwens een tweede. Maar dat gaat wat richting off topic.

Hersteltijd? Wat is dat?

Ok. Hersteltijd dan als veertigplusser. Want … hersteltijd? Een nacht dansen, alcohol drinken. Rond een uurtje of vijf naar bed en dan  niet meer uit kunnen brakken zoals vroeger? Waar je rustig tot en met zondagavond in bed kon liggen. Uitslapen. Hangen. Lukt dat met een klein kindje ècht niet meer.

Een veertigplus lichaam en gezicht

En nu we toch bezig zijn. Moeten 40-plussers en masse aan de zijden kussenslopen? Ik weet niet hoe het met jou zit, maar die vouwen in je gezicht ’s ochtends bij het wakker worden? Vroeger trokken die binnen een paar tellen weg. Nu werkt gladstrijken met de handen nadat ik mijn gezicht onder de ijskoude kraan heb gehouden niet eens meer. It takes a bit more time. Hmmmm.

Hé, je hebt een vlek in je gezicht

Iets waar ik niet echt mee zit (want hé, als dat het ergste is) maar wat ik stiekem toch best hinderlijk vind? Pigmentvlekken. Letterlijk ‘in your face‘. Bij mij? Op een groot deel van beide wangen. En als ik een beetje pech heb boven mijn lip en onder mijn wenkbrauwen. Hoe dat komt? Elk littekentje, hoe klein ook … wordt momenteel door de zon donker gekleurd. Hyperpigmentatie? Ik weet het niet.

Smeren, smeren en smeren

Wat je daaraan kunt doen vraag je? Smeren, smeren en smeren. Altijd een SPF in je dagcrème. En bij veel zon (of zittend op een terras of liggend op het strand) een zonnebrandmiddel met minimaal SPF 30. Op de vlekken gebruik ik overigens SPF 50. Ja, ook ik (of zelfs ik) met mijn Indische huid.

Let’s eat! Maar ook … let’s stop!

Volgende punt. Eten. Ik ben een echte bourgondiër. Ik hou van lekker eten. Vaak krijg ik dan ook de opmerking: “Zo! Jij kan lekker eten!“. Yep, voor mij geen blaadje sla. Lekker (en gezond) eten? Yes please! Maar naarmate ik ouder word merk ik wel dat ik eerder moet stoppen. Op het punt dat ik denk: “Ik zou nog wel wat lusten“, moet ik mijzelf nu echt een halt toe roepen (dat heb ik overigens gelezen in het boek Ikigai). Anders kan ik letterlijk ziek worden.

Iets met vet en afbreken

Naar het schijnt verandert je lichaam ook van binnen als je ouder wordt. Denk aan bijvoorbeeld je vetpercentage. Niet echt te zien vanaf de buitenkant. Er is dan gewoonweg minder ruimte in je body voor alcohol of eten. Je lichaam kan het ook allemaal minder goed afbreken. Op het moment dat ik dit schrijf – in de trein – heb ik trouwens een veel te zoute kaasstengel weggewerkt (want geen tijd om te lunchen) dus het goede voorbeeld geef ik niet echt.

Rank figuurtje anyone?

Ik realiseer mij wel steeds vaker dat ik meer moeite moet (en wil) doen om mijn figuurtje zo rank te houden. En dat het niet handig is om door stress juist minder te gaan sporten, meer te drinken (alcohol) en slechter te eten (niet of ‘snackige’ tussendoortjes). Gelukkig hebben we een klein meisje thuis aan wie ik ook het goede voorbeeld wil geven. Die mij overigens ook heel jong houdt.

Fit en strak in je lichaam

Ik was serieus van plan om een online trainingsprogramma te gaan volgen. Ik werd getriggerd door deelname aan een workshop tijdens het Stokke Athleisure event. Het voelde goed om mij te realiseren wat een gedegen training en goede eetgewoontes voor je kunnen betekenen. Ook als werkende ouder. Maar weet je, mensen zijn heel verschillend. Ik ken mijzelf en ik weet dat ik heel precies en consciëntieus ben. Dus een online traningsprogramma zou ik best vol kunnen houden. Daarentegen hou ik gewoon enorm van een-op-een contact in real life, dus misschien kan ik tóch beter fysieke lessen bij mijn sportschool blijven volgen. Kwestie van volhouden … ofzo …

Tell me, mede-veertigplussers, wat merken jullie aan je lijf en leden naarmate de jaren verstrijken?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]

 • Lodi Kolhoop-Boonstra

  Mooi artikel! Naast het stramme in de ochtend bij het uit bed komen, merk ik vooral dat mij altijd o zo mooie knieën ineens niet zo mooi meer zijn. Nou draag ik al jaren geen hele korte rokjes meer, maar ineens viel het me op en ondanks al mijn sporten zijn mijn benen toch veranderd. Verder ook het niet meer tot 5 uur in de kroeg kunnen hangen, maar daar heb ik eigenlijk ook geen behoefte meer aan. Ondanks dat ik mijn hoofd er ouder uit vind gaan zien, geniet ik ook maar van het ouder worden. tenslotte ben ik blij dat dit me gegeven is.

  • Oh ja, die knieën! Ik weet nog goed dat ik eens een column van Saskia Noort las (heb ik dit nu al eens verteld? Never mind) waarin ze het had over ‘klutsknieën’. Destijds vroeg ik – serieus – aan mijn fysiotherapeut wat dat nu precies was. Hij (een man) had echt geen enkel idee wat het zou kunnen zijn. Inmiddels begrijp ik het iets beter. Ik draag nog wel korte rokjes. Maar inderdaad zijn er meer ‘lijnen’ op mijn voorheen gladde knieën gekomen. Bedoel je dat?
   En met het laatste ben ik het natuurlijk he-le-maal eens. Genieten is ‘key’ en het is prachtig als het je gegeven is, ouder worden…

 • DhiniNL | Dhinivh

  Wallende ogen vind ik erg vervelend.

  https://dhini.nl

  • Ah ja. Wallen onder je ogen. Ik ben erg blij met de ‘anti-puff’-oogcrèmes. Ik gebruik twee soorten. Eentje met SPF15 voor overdag en eentje die wat voller is voor ’s nachts. Maar soms doe ik ook twee oogcrèmes over elkaar. Zeker als je wat meer wallen ziet of als er nog veel vocht in zit.

   • DhiniNL | Dhinivh

    Ik ben benieuwd naar anti-puff’-oogcrèmes. Nog nooit gehoord

    • Dit is de crème die ik bedoel Dhini: “Clinique’s All About Eyes Rich is een vochtrijke oogcrème die helpt de zichtbaarheid van donkere kringen, zwellingen en fijne lijntjes te verminderen”.

 • Wendy (B)

  Ik heb last van pigmentvlekken in mijn gezicht en daar kan ik heel onzeker over zijn.
  Soms krijg ik de vraag: “Heb jij een blauw oog?” of “Wat is dat zwarte?”.
  2 – 3 jaar gebruik ik (’s morgens en ’s avonds) al een serum (Filorga: Pigment Perfect) en het helpt wel.
  Natuurlijk tijdens de zomerperiode valt het dan weer wat meer op.
  Het enige waar ik beter in moet worden is mijn gezicht veel insmeren en doe dat altijd met factor 50.

  • Ah wat naar Wendy! Goede tip van het serum. Ik ben mijzelf aan het oriënteren op (niet blekende) crèmes. Iemand had het ook over de Biodermal Pigment crème met SPF 15. Zelf gebruikte ik in de zon altijd factor 30. Maar tijdens de afgelopen vakantie in Portugal zijn mijn vlekken echt behoorlijk donker geworden. SPF 50 it is denk ik dan maar.

   • Wendy (B)

    Wat ik ook beginnen gebruiken ben is “Lancôme: Visionnaire Progressive Night Peel”.
    Dit moet je wel als kuur gebruiken (1 maand wel, 1 maand niet, 1 maand wel,…).
    Van deze lijn wil ik nog enkele producten testen.
    Net als dat serum, moet je zulke producten een tijd gebruiken en echt regelmatig want anders geeft het geen effect.

    • Ik ga de Night Peeling van Vichy testen. Beetje spannend omdat ik ook nog met die ontsteking van mijn gezichtshuid zit (dermatitis perioralis, eigenlijk een ‘zusje’ van eczeem). Maar ik wacht er nu al zo lang mee, dat ik het om de plekjes heen ga gebruiken. Erg benieuwd. Ook wat het voor de pigmentvlekken doet. Komende zomervakantie gaan we twee weken naar Griekenland (en dan in de zon worden de vlekken altijd erger), maar ik heb nu definitief besloten dat ik alleen nog maar SPF 50 op mijn gezicht ga doen (ipv SPF 30)…

 • Woman, ik hoop dat ik er net zo goed uitzie als jij als ik 46 jaar ben. Jij straalt en dit maakt jou nog mooier. Mooi en eerlijk artikel, waardeer dit en dit maakt nog toffer!

  • Aaaah, dankjewel Nesrin! Wat een complimenten. Superblij mee. Ook over het artikel 🙂

 • Ik ben nog geen 40 (nog even ????) maar ondanks dat ik eigenlijk best tevreden ben met mijn ouder wordende lijf vind ik mezelf soms zo vermoeid ogen, (en voelen, ai ai ai) vooral tegen het einde van de dag. Net als de wallen die in mijn familie zitten en steeds prominenter aanwezig zijn.

  Pigmentvlekken heb ik ook, gemixt moedervlekken en sproetjes (ja echt!) . Ik zit tegenwoordig amper nog vol in de zon en smeer SPF 30+. Vind het ergens juist jong maken, staat speels. Dochter was laatst helemaal trots: ze had ook ergens een vlekje ontdekt, net als mama!

  • Dank voor je reactie Romy! Dat vermoeid voelen aan het einde van de dag, herken ik stiekem toch ook wel. Dat merk ik het meest als ik ’s avonds nog éven wil sporten. Op maandag is dat geen probleem, maar hoe verder de week vordert hoe moeilijker ik het vind.
   Ik wist niet dat jij ook pigmentvlekken hebt? Is dat dan toch ook een Indisch iets? Benieuwd naar je huid trouwens. Bij mij zijn het echt van die ‘waterverf-vlekken’ (anders kan ik het niet omschrijven). En wat schattig van dochterlief! Toevallig zag ik vanaf de geboorte van Mila dat ze een moedervlek op exact dezelfde plek op haar onderbeen heeft als Oma 😉

   • Geen idee of het iets Indisch is, maar 1 oma heeft ondanks haar Aziatische achtergrond sproetjes (en een hele blanke huid, zoals ik) en aan de andere kant van de familie komen weer veel moedervlekken/ sproetjes/pigmentvlekken voor. Uiteindelijk is het natuurlijk allemaal pigment, maar dan niet gelijkmatig verdeeld. 😉

 • Pingback: Lees mee 40: de beste blogs van afgelopen week - Lotus Writings()

 • Pingback: Blogbericht overzicht juli 2017. - BMelloW()