Herinneringen maken ... en vasthouden, hoe doe je dat?

Herinneringen maken … en vasthouden, hoe doe je dat?

In Lifestyle by Roryblokzijl2 Comments

Iedereen kent het wel, dat gevoel dat de tijd tussen je vingers doorglipt. Voor je het weet is er weer een jaar voorbij. Dat kan met meerdere dingen in het leven te maken hebben. Denk aan de geboorte van je kind, die eerste verjaardag, het afscheid van een dierbare, een jubileum, een scheiding. Want verdriet en geluk kunnen naast elkaar bestaan. De herinneringen, dat zijn de momenten die mij dierbaar zijn en die ik koester.  Maar hoe maak je die herinneringen nu tastbaar?

Analoge foto’s maken, afdrukken en inplakken. Herinneringen versie 0.0

Heb je even? Want hoe ik het zelf zo rondom mijn twintigste deed met herinneringen vasthouden is heel leuk, maar niet vol te houden als je niet consequent er meteen wat mee doet. Ik heb het nu over analoge foto’s maken, afdrukken en bewaren. Ik was destijds vaste klant bij de fotowinkel in de buurt. Van elke vakantie – want hé, wanneer je als twintiger op vakantie gaat wil je alles vastleggen. Zo ging het in de negentiger jaren in ieder geval – moesten minimaal twee fotorolletjes vol worden geschoten.

Allemaal dezelfde foto’s

Dat daar vijf nagenoeg dezelfde foto’s van die ene berg of bloem bij zaten, die je dertig jaar later totaal niet meer herkent laat ik maar buiten beschouwing. En dat ik vervolgens al die foto’s bij elkaar in de mapjes liet zitten (en dat elf jaar achter elkaar), daar heb ik het helemaal maar niet over. Want na zo’n lange tijd alle herinneringen van járen uitzoeken, inplakken in fotoboeken met van die hoekstickertjes en de negatieven weer in een ander mapje doen? Dat deed ik dus niet meer.

Herinneringen digitaliseren

Fast forward naar de huidige tijd. Hoe tof is het dat je nu je digitale foto’s netjes in mapjes gesorteerd in specifieke folders op je laptop of computer kunt bewaren? Ik zeg ‘kan’ want je begrijpt vast wel dat het nog steeds niet mijn sterkste kant is. Gelukkig heeft mijn partner dat al die jaren wel – relatief netjes – gesorteerd. Want daardoor kon ik de meest dierbare foto’s van mijn (overleden) moeder samen met mijn dochter – toen Mila nog klein was – verwerken in een mooie collage en laten afdrukken op een canvas foto. En wat is dat dierbaar.

Van herinneringen in je hart naar herinneringen in je huis

Maar weet je dat er tegenwoordig nog veel meer mogelijk is? Ik scrolde op de site van Custtom en ik was blij verrast met alle opties. Persoonlijk ben ik helemaal weg van de mogelijkheid van HD Metal. Haarscherp worden de afbeeldingen op een dunne plaat aluminium met een coating aangebracht met behulp van een speciale techniek. Denk aan een prachtige fotokwaliteit. Wist je dat hier geen krassen op komen en dat het ook nog eens watervast is (dus ook nog geschikt voor buiten). En hoe hoe handig is het gratis ophangsysteem dat je erbij geleverd krijgt.

Hexagon foto’s

Toch denk ik dat ik in eerste instantie naar de optie van een hexagon foto ga kijken. Want inmiddels heb ik alweer zo’n – niet schrikken – 27.000 foto’s op mijn telefoon staan. Natuurlijk zijn ze niet allemaal mooi of van de mooiste kwaliteit, maar dierbare herinneringen hoeven niet altijd perfect te zijn. Juist niet. En dan is het wel heel bijzonder als je die herinneringen kunt vastleggen in een mooie vorm, zoals een zeshoek (hexagon) en dan ook nog als collage. Tof in de woonkamer, gang of misschien wel de kinder- of puberkamer.

Voor welke shape ga jij? Herinneringen vastleggen versie 2.0

Goed om te weten is dat deze vormen – ook wel shapes genoemd – gemaakt zijn van 5 mm dik Forex (lichtgewicht kunststof van geschuimd PVC). Sterk, krasvast én ze verkleuren niet. Geen fan van hexagon? Denk dan eens aan rond of gewoon een vierkant. Het gaat om de herinneringen en wat je daarvan maakt. Iets om naar te blijven kijken en daarbij de speciale momenten naar boven laten komen.

Laat jij foto’s afdrukken? En wat voor shape zou jij hanteren voor een mooie collage vol herinneringen?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

 

Custtom heeft mij geïnspireerd tot het schrijven van dit artikel