Als je een huisdier hebt, dan moet je er ook goed voor zorgen

Als je een huisdier hebt, dan moet je er ook goed voor zorgen

In Lifestyle, Persoonlijk by Roryblokzijl9 Comments

Dat is in ieder geval hoe ik er zelf in sta. Als je een huisdier hebt, is het – voor mij – een gezinslid en daar zorg je gewoon goed voor. Punt. Wij hebben altijd heel goed voor onze huisdieren gezorgd. We hebben op een gegeven moment zelfs een zorgverzekering overwogen. Dat hebben we uiteindelijk niet gedaan (want er leek zoveel te worden uitgesloten) maar dat heeft ons best wel op hele hoge kosten gejaagd.

Dierapotheker.nl, een heel handige site!

Dan heb ik het wel over echt jaren geleden. En de mogelijkheden zijn inmiddels zoveel vergroot, want wist je dat je nu ook heel veel informatie online kunt vinden? Ik vond bij het zoeken naar voorlichting over dierenartsen, voeding en meer een site genaamd ‘Dierapotheker.nl’ en ik was blij verrast met alle interessante blogposts / dierentips en de uitgebreide informatie die daarop te vinden is. Dus als je een huisdier hebt is dit alvast een goede tip.

Wat deed je vroeger aan lichamelijke verzorging van je huisdier?

Ik kan mij nog levendig herinneren dat mijn oom – way back in the eighties – best een flink aantal honden (pitbulls) in huis had. Ik mocht er af en toe eentje uitlaten (wat best spannend bleek te zijn, want het hondje dat ik destijds uitliet, bleek als puppy te zijn aangevallen door een kat). Ik heb eigenlijk geen idee of mijn oom zich toen al bezig hield met de lichamelijke verzorging van zijn huisdieren, zoals bijvoorbeeld het voorkomen van teken of ontvlooien. Of dat hij weleens onderzoek deed naar onderwerpen als: ontwormen hond.

Oei, ontwormen van je huisdier moet je best vaak doen

Want wist je dat je dat best regelmatig moet doen? Volwassen honden zou je vier keer per jaar moeten ontwormen en pups zelfs vaker. En als ze nu veel buiten leven, dan zou je ze het beste iedere maand kunnen ontwormen. Belangrijk, want wormen zijn niet alleen schadelijk voor dieren, maar ook mensen kunnen ermee besmet raken. Goed voor je huisdier zorgen is dan ook heel belangrijk. Kortom, best veel informatie om tot je te nemen. Hoe handig is het dan dat je alles terug kunt vinden op één site? Voor zowel hond, kat, kleindier als paard.

Als je een huisdier hebt, dan moet je er ook goed voor zorgen
Dit was ons bijzondere en dierbare poesje Nikita

Volledig geïnformeerd worden online

Van dierentips tot adviezen, van diergeneesmiddelen via supplementen tot voeding en zelfs tot benodigdheden als speelgoed, gedrag en trainingen. Alles is vindbaar. Dat had ik vroeger wel willen hebben. Wij hebben zelf een heel bijzonder huisdier gehad, een prachtige poes genaamd Nikita (van het ras Blauwe Rus). Ze kon als kitten – door hoog te springen – zelfs deuren openmaken. Helaas heeft ze haar derde levensjaar niet gehaald doordat ze is overleden aan hartfalen. Wat een enorm verdriet hebben we daarvan gehad. Als het had gekund had ik haar laten opereren, maar dat deden ze destijds niet.

Van een huisdier houd je ongelimiteerd

Een aantal jaar later durfden we het aan om wederom een Blauwe Rus aan te schaffen als huisdier (ik ben allergisch voor honden en katten, behalve voor dit ras – vanwege de dubbele vacht en daardoor minder huidschilfers). Ditmaal was het een katertje en we noemden hem Jasha (zie de uitgelichte foto). Helaas is hij niet ouder geworden dan drie jaar, want hij leed aan de dodelijke kattenziekte FIP (Feline infectieuze peritonitis). Daarna hebben we het niet meer aangedurfd een huisdier te nemen. Wist je dat bij raskatten het risico op een aangeboren aandoening groter is (dat wist ik niet van te voren)?

In je winkelmandje plaatsen

Terugdenkend kan ik mij van onze katten herinneren dat een van hen op een gegeven moment behoefte had aan speciaal voer. Daar kreeg je wel informatie over van de dierenarts maar vervolgens was het zoeken naar waar je dat kon aanschaffen en liep je dierenwinkels en tuincentra af voor het juiste voer. Hoe handig is dat je het nu gewoon online kunt bestellen (bij eerdergenoemde Dierapotheker) en thuis kunt laten bezorgen? Uitgezonderd recept-plichtige diergeneesmiddelen overigens, dat is wel handig om te weten. Maar hypoallergeen hondenvoer bijvoorbeeld? Dat kun je dus gewoon bestellen.

Verdriet en mooie momenten…

Ik moet eerlijk toegeven, terugdenken aan de periode dat wij een huisdier hadden brengt de verdrietige momenten weer omhoog. Aan de andere kant zijn er zo ontzettend veel mooie momenten geweest. Nu blijkt dat onze dochter extreem allergisch is (dat zijn letterlijk de woorden van de huisarts), zit het er even niet in dat we een diertje in huis kunnen nemen. Maar als dat in de toekomst misschien wel weer kan – ik geloof persoonlijk wel dat je over een allergie heen kunt groeien – dan weet ik in ieder geval waar ik mijn informatie vandaan kan halen.

Heb jij een huisdier? En waar haal jij de benodigde informatie over het diertje en zijn of haar gezondheid het meest vandaan?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

 

Dierapotheker.nl heeft mij geïnspireerd tot het schrijven van dit artikel