Luxe. Wat is rijkdom?

In Persoonlijk by Roryblokzijl7 Comments

“Luxe. Wat is rijkdom?”

De voorkant van het blad MT (Management Team) sprak mij enorm aan, juist door deze kreet. Zonder het artikel gelezen te hebben, begon ik er al over na te denken. Wat ís rijkdom eigenlijk? En hoe anders is rijkdom gevoelsmatig wanneer je begin twintig bent of begin veertig? Als ik naar mijzelf kijk…een wereld van verschil.

Rijkdom op je twintigste

Ik geef grif toe dat ik in de jaren negentig heel anders tegen de dingen aankeek. Niet dat ik alleen maar een oppervlakkig schepsel was, gericht op uiterlijk en status. Absoluut niet. Maar toch. Terugkijkend zie ik toch wel wat verschillen met nu. Na een jeugd zonder al te veel uitspattingen qua materie (ik weet nog dat mijn ouders op een gegeven moment – tijdelijk gelukkig – de vaste telefoon hadden afgeschaft) begon ik op mijn twintigste met mijn eerste (kantoor)baan. Rijkdom!

Je eerste (echte) salaris

Op het moment dat je een eigen salaris begint te verdienen kom je hoe dan ook – onvermijdelijk volgens mij – terecht in de situatie dat je meer gaat uitgeven. Dat voelt ook als rijkdom. In mijn geval begon het met een flat huren met zijn tweetjes – vrije sector – en samen met één oude Opel Corsa rijden. Voor je het weet ga je verder naar een koophuis, komt er een luxere auto of zelfs de tweede auto erbij, krijg je allebei andere banen met meer salaris. Wel heb ik altijd redelijk zuinig geleefd, want mijn ouders hebben altijd gezegd: “wat je niet hebt, kan je ook niet uitgeven”. Dat we dan ook in 1994 ons eerste huis gingen kopen was een spannend moment, niet alleen voor ons, maar ook voor mijn ouders.

Maar wat is rijkdom nu écht?

Even ‘fast forward’ in de tijd en je komt terecht bij begin veertig zijn. Je hebt een kind gekregen. Je hebt door omstandigheden geen dubbel salaris meer. En je bent druk aan het bezuinigen. Niet op goede voeding, wel op nieuwe kleding. Niet op goede schoenen, wel op alle extra’s. Niet meer zo vaak uit eten gaan. Geen (verre) reizen meer.  Maar dat is ook niet de échte rijkdom. Waar ik vroeger veronderstelde dat rijkdom gelijk stond aan materie vergaren, weet ik nu dat rijkdom iets heel anders is.

Luxe. Wat is rijkdom?

Gelukkig zijn

Rijkdom is gezond zijn en blijven. Rijkdom is samen zijn met je kind en je partner. Rijkdom is je ouders om je heen hebben. Rijkdom is gelukkig zijn met wat je hebt.

Ik ben gelukkig. En jij?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl