Fysieke woonwinkel versus internet woonwinkel

In Lifestyle by Roryblokzijl18 Comments

Ga jij nog naar een fysieke woonwinkel of kijk je meestal op internet? Onlangs was het bij ons zover. We moesten ons – met spoed, want de koordjes van onze vouwgordijnen waren gewoon vergaan – oriënteren op nieuwe raambekleding. Tja, hadden we eindelijk gekozen voor nieuwe raambekleding bij de oldskool fysieke woonwinkel, is het toch weer niet zo soepel gegaan als verwacht. Terwijl dat eigenlijk juist mijn eerste gedachte is bij de keuze voor een fysieke winkel. Meer persoonlijke aandacht, expertise en uitleg. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Raambekleding, zonwering, what’s in a name
Trouwens, hoe noem je het eigenlijk? Raambekleding, raamdecoratie, zonwering, gordijnen? Allemaal verschillende benamingen voor een essentieel onderdeel van je interieur. Het is echt iets bepalends. Wat het gezellig maakt, maar wat ook ervoor zorgt dat je meubilair niet verkleurt door de zon. Het liefste zou ik overigens helemaal niets willen hebben hangen. Ik houd erg van licht, ruimte en helderheid in huis. Dus ja, overdag – als ik thuis ben – staat alles wagenwijd open. Zodat het daglicht vol naar binnen schijnt.
Fysieke woonwinkel versus internet woonwinkel
Zo heb ik het het liefst, de (plissé)gordijnen helemaal omhoog

Het zonnetje in huis
Maar als het mooi en zonnig weer is. En het zonnetje schijnt fel naar binnen (in de ochtend aan de voorkant van ons huis, in de middag aan de achterkant. Onze achtertuin ligt op het zuid-westen). Dan is zonwering toch echt wel essentieel. Zodat er niets verkleurt. Omdat we altijd zuinig zijn op onze spulletjes doen we ook heel lang met alles. Mijn ouders zijn van de generatie ‘Je doet niets weg totdat het stuk is’ en ik heb dat overgenomen. Zoveel mensen die om de zoveel jaar hun interieur eruit ‘gooien’ om alles nieuw te kopen. Dat heb ik nooit goed begrepen.
Ik hecht mij
Ja, het klopt. Ik hecht mij – heel erg – aan mensen, maar gek genoeg ook aan spullen. Zoals dat ene kastje dat ik ooit op een veiling heb gekocht. Onze Fendi-bank uit 1994 waarvan we onlangs de zitkussens opnieuw hebben laten vullen en die nu lekkerder zit dan ooit. De eettafel die we een paar jaar geleden na lang sparen hebben aangeschaft. De tafel daarvoor? Die we hoogstpersoonlijk hebben geïmporteerd uit Bali, als particulier (don’t try this at home trouwens. Veel te kostbaar door alle bijkomende kosten voor transport, invoerrechten, enzovoorts). Die is uiteindelijk gelukkig door mijn broertje overgenomen. Ik had er anders heel moeilijk afstand van kunnen doen.

Fysieke woonwinkel versus internet woonwinkel
En dit is handig als de ochtendzon fel naar binnen schijnt

Gezellige vouwgordijnen versus functionele plisségordijnen
Ja maar Rory, we hebben het over gordijnen, over een vouwgordijn, een verduisterend rolgordijn. Hoe kan je jezelf dáár nu aan hechten? Nou, ik dus wel. Toen een paar maanden geleden – let wel, na ruim 18 jaar – de vouwgordijnen in de woonkeuken het begaven, moest ik toch echt even slikken. Voor Huib was dat hèt moment om eindelijk bij een woonwinkel naar plisségordijnen te kijken. Ik vond het moeilijk om over te stappen van gezelligheid naar functionaliteit. Want laten we eerlijk zijn. Vouwgordijnen staan heel gezellig, maar of ze het zonlicht en straling nu echt tegenhouden? Nah.
Wat als de aftersales (van de bewuste woonwinkel) nu tegenvalt?
Bij onze lokale woonspecialist hebben wij ons georiënteerd op nieuwe mogelijkheden en al snel besloten we definitief voor de door manlief gewenste plisségordijnen te gaan. Waar de verkoop eigenlijk vrij snel en gemakkelijk plaatsvond, bleek de aftersales weer een heel ander verhaal. In plaats van de genoemde 5 weken hebben wij – door onvoorziene omstandigheden, dat dan weer wel – een week of 9 moeten wachten op onze raambekleding. Gelukkig hadden ze wel onze oude vouwgordijnen provisorisch gemaakt, anders hadden we het zonlicht niet buiten kunnen houden.

Fysieke woonwinkel versus internet woonwinkel
Onze oplossing om te verduisteren in de slaapkamers op de eerste verdieping: een amper verduisterend gordijn aan een douchestang in de koof geklemd en erover heen half verduisterende gordijnen (aan gordijnrails)

Iets met rafelige koordjes
Toen de gordijnen uiteindelijk werden geleverd en geïnstalleerd, viel mij – want ik was niet aanwezig bij het ophangen – direct de rafelige koordjes op. We hadden bewust gekozen voor een ‘oneindig koord’ (zo heet dat in de terminologie van plisségordijnen) omdat ik geen zin had in gedoe. Deze bewuste plisségordijnen kan je namelijk niet alleen van van boven naar beneden laten zakken, maar ook op allerlei andere manieren plaatsen, zodat je optimaal gebruik maakt van de gordijnen voor het weren van de zon. Dat vereist alleen wel wat (onhandige) handelingen met allerlei koordjes. Vandaar onze keuze voor een oneindig koord. Maar met de rafels was ik niet blij. Na een mail (en nog een) is er nu – na een maandje of 4/5 – eindelijk weer contact met de woonwinkel.
Fysiek of toch digitaal?

Ik koos voorheen altijd voor een fysieke woonwinkel, omdat ik daar een beter gevoel bij had. Zonder dat af te willen branden, weet ik nu voor mijzelf dat ik de eerstvolgende keer (en in de nabije toekomst zijn de eerste en tweede verdieping aan de beurt) eerst een blik werp op het uitgebreide assortiment van online woonwinkels zoals Veneta.com

Op de eerste verdieping hebben we zelf een combinatie gemaakt van een – niet echt optimaal – verduisterend gordijn wat we aan een roede tegen het raam aan hebben geplaatst plus een – ook niet echt goed – verduisterend gordijn wat we aan een gordijnrails hebben bevestigd. Dat hebben we bij alledrie de (slaap)kamers aan de achterkant van ons huis gedaan. Dat zou ik weleens willen vervangen door echt goed verduisterende rolgordijnen, maar dan bevestigd ín de koof, zodat je optisch gezien meer ruimte overhoudt.

Fysieke woonwinkel versus internet woonwinkel

Afbladderende dakramen
Op de tweede verdieping zijn we eigenlijk ook wel toe aan nieuwe dakraam rolgordijnen
Al denk ik dat we eerst eens – tegelijkertijd met het opruimen van deze rommelige verdieping – een kritische blik moeten werpen op de dakramen zelf. Ook al zijn ze inmiddels ook bijna 18 jaar oud. Toch verbaast het mij dat ik zie dat de laklaag van het hout al afbladdert (aan de binnenkant). Dat gezegd hebbende vraag ik mij af of onze huidige rolgordijnen ook wel een goede zonwerende laag hebben of dat de dakraam gordijnen van deze nieuwe generatie juist veel beter zijn.
Zorg jij goed voor je huis?

Er valt dus nog best wat uit te zoeken. Al wil ik er niet te lang mee wachten. Want zoals ik al eerder zei, goede raamwering zorgt ook voor het behoud van je meubilair. En is dus in concreto ook beter voor het behoud van je huis. Wat dat betreft staan er nog wel wat meer klussen op de agenda voor de toekomst. Het huis van binnen schilderen bijvoorbeeld. De trappen mogen ook weleens een schilderbeurt krijgen. Of toch eens een andere vloer op alle verdiepingen? Stapje voor stapje komen we er wel.

Wat staat er op jouw wishlist? Wat wil jij als eerste aanpakken in huis?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking

disclaimer