Jonge moeders meer ontspannen met kinderen?

In Babytalk, Lifestyle by Roryblokzijl2 Comments

Jonge moeders meer ontspannen met kinderen?

Jonge moeders gaan meer ontspannen met kinderen om“. Als ik heel eerlijk ben gingen mijn haren recht overeind staan toen ik deze zin las. Helemaal toen ik dit artikel (overigens via het ontzettend leuke en informatieve platform waar elke moeder zich gezien en gehoord voelt: Baby en Kind) opende en verder ging lezen. Moeders die tussen 1981 en 2000 zijn geboren worden ook wel de ‘Millennium moeders’ genoemd. So far so good. Lees dan nu ook even dit kleine stukje tekst en verbijt je niet: “De nieuwe generatie moeders maakt ook veel meer gebruik van de mogelijkheden die internet biedt, zoals internetbankieren en informatie over opvoeding en voeding”. Mijn reactie? Jeuk.

1970, een topjaar!

Ik ben zelf in 1970 geboren en volgens de auteurs van het artikel ben ik qua leeftijd te vergelijken met de moeders van deze Millennium moeders. En ben ik dus niet in staat tot het bovenstaande? Ontspannen? Ok? We gaan nog even verder: “Daarnaast zijn ze volop aanwezig op de diverse sociale media, waar ze ook vaak foto’s van hun kinderen plaatsen, communiceren met hun eigen ouders en bijvoorbeeld uitnodigingen voor verjaardagsfeestjes plaatsen. De Millennium moeders gebruiken ook veel vaker het internet om zelfgemaakte spullen te verkopen“. De jeuk gaat verder. Met een Facebook account, een Facebook pagina, twee Twitter-accounts, Instagram en Pinterest èn Marktplaats-account voel ik mij wat achtergesteld. Als een moeder uit 1970.

Jonge moeder of jonge moeder

Goed. Ik val dan niet in de categorie jonge moeder. In die zin dat ik geboren ben tussen 1981 en 2000. Maar ik ben wel een ‘newby mommy’. Oftewel een ‘jonge’ moeder van een klein meisje van bijna twee. Hoezo zou ik dan minder ontspannen met mijn kind omgaan? Plus waarom überhaupt die hokjesgeest? Waarom mensen en in dit specifieke geval moeders onderverdelen in leeftijd en in hokjes plaatsen? Niet leuk. Ik chargeer dit waarschijnlijk een tikje en de auteurs bedoelden het vast niet verkeerd. Dat ik dit mij zo aantrek zegt waarschijnlijk ook meer over mijzelf. Maar toch.

Eerlijk toegeven

Natuurlijk herken ik wel wat van het stuk over ontspannen in de moederrol staan. Toegegeven, als je wat ouder bent heb je meer meegemaakt en weet je dus ook meer wat er fout kan gaan. Maar dat is ook een pluspunt. Misschien zijn we wel niet zo onbevangen meer als een jonge moeder. We weten wèl meer wat er speelt. Al met al vind ik het een goed idee om meer ontspannen met onze kinderen om te gaan. Als we maar wel alert blijven. Bottom line. Laten we onze kinderen altijd laten merken dat we ontzettend veel van ze houden. Want daar gaat het toch om? Je kind (gezond en) gelukkig willen zien.

Jonge moeders meer ontspannen met kinderen?

(En waarom hebben we het alleen over moeders en niet over vaders?)

Wat vind jij van het artikel over Millennium-moeders? 

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl