Moe? Dat ik dat vroeger – toen we nog met zijn tweetjes waren – regelmatig verkondigde op het werk. Of onder familie. Of gewoon tegen mijn man? Laat mij niet lachen. Ik heb zelf ervaren wat èchte moeheid is. En wat slaapgebrek en daardoor ècht moe zijn met je kan doen. Als moeder, als persoon. Gelukkig realiseerde ik het mij ook. Dat moe zijn in het leven pre-kind heel een heel andere betekenis heeft dan wanneer je net moeder bent geworden.
Van je collega’s moet je het hebben
En dan kreeg ik ook nog het positieve commentaar van mijn toenmalige collega’s: “Oh joh. Moe? Zorgen? Dit is nog niets. Kleine kindjes kleine zorgen. Grote kinderen grote zorgen“. En dat zou mij moeten geruststellen? Mij mijzelf beter doen voelen? Ik dacht het niet. Er kwamen alleen nóg meer paniekgevoelens omhoog. Op dat moment dan hè.
Van een mug een olifant maken? Hier is de expert!
Want ik weet niet of jij het weleens ervaren hebt. Maar ’s nachts – als je niet kunt slapen en gaat piekeren – lijkt alles ‘groter’ en erger. Problemen en situaties die onoplosbaar lijken schieten door je hoofd. Niet te stoppen. Ik kon en kan dan letterlijk paniek ervaren. Van die schrikreacties die je in je hele lijf voelt. Herkenbaar? Maar uiteindelijk – al denk je van niet – val je toch in slaap. En in de vroege ochtend denk je dan ook: “Serieus? heb ik dáárover nu uren wakker gelegen?“.
Iets met moe zijn en te weinig slaap
Maar die slaap dus hè. Als bijna-moeder (vlak de periode van ‘niet-slapen’ door stress over wat komen gaat overigens niet uit), newby moeder (ik ben serieus een jaar lang iedere nacht om de paar uur wakker gemaakt) of ‘alweer-een-tijdje-moeder’ zijn die acht uren slaap toch echt wel een dingetje. Wat kan je daar nu precies aan doen? Om die acht uurtjes slaap te halen? Een slaappil? Niet verstandig, want zou zomaar verslavend kunnen zijn (in mijn geval vermoedelijk wel dus daar durfde en durf ik niet eens aan te beginnen). Plus, hoor je jouw kind dan nog wel?
Ik hou van de kinderarts (en mijn schoonouders)
In een andere kamer slapen, kolven, en de boel overlaten aan je partner? Strak plan. Nadat ik 6 weken na haar geboorte weer met baby in het ziekenhuis was beland in verband met het protocol ‘huilbaby’, kwam de kinderarts met een oplossing waar ik hem nu nog steeds voor kan kussen. Een aantal maanden sliep ik elk weekend één nacht (van zaterdag op zondag) – na de laatste borstvoeding – bij mijn schoonouders. Ik stond alweer vroeg op om ons dochtertje weer borstvoeding te kunnen geven. Maar die nacht? Kon ik ineens zomaar wat uurtjes aaneengesloten doorslapen.
Van rust en slaap word je minder moe, een waarheid als een koe
Je begrijpt dat ik mijn schoonouders – en natuurlijk ook mijn man – ook nog steeds enorm dankbaar ben voor wat ze mij hebben gegeven. Rust en slaap. Het deed mij zó ontzettend goed. Want als je goed slaapt, dan lijkt alles rustiger, minder erg, makkelijker en luchtiger. Ik kon het ineens veel beter aan. Het was niet de oplossing voor alles. Maar het gaf mij weer wat lucht, ademruimte. Ik werd er zelfs wat vrolijker van. Wat ook zijn weerslag had op onze baby en sowieso op ons gezin.
Zullen we een extra harde boxspring kopen lieverd?
Maar moe zijn? Dat was en bleef een issue. Want ook al houden de borstvoedingen (om de twee uur, zowel overdag als ’s nachts) uiteindelijk op. Dat wakker liggen. Piekeren. Zo moe zijn dat je gewoonweg niet in slaap valt. Dat bleef. Wat ook niet meehielp was dat we júist tijdens de zwangerschap hadden besloten een nieuw bed aan te schaffen. Nooit doen! Zeker niet als je balans al heel anders is door die dikke buik. En je hormonen opspelen. Want ineens ging ik akkoord met een lang gekoesterde wens van H. om een boxspring te kopen.
Moe? Iets met een dikke buik en snurken
Toegegeven, een bed van 2.00 van 2.00 meter gaf ons eindelijk de ruimte waar we naar verlangden. Al had ik daar later pas wat aan, want ik lag vooralsnog apart in een logeerbed voor het geval dat ons dochtertje eerder zou komen en ik thuis zou bevallen (ook al had ik een medische indicatie voor het ziekenhuis). Wat ook heel onhandig was dat ik er ineens heilig van overtuigd was dat ik – als petite persoontje. Normaal gesproken 53 kilo’s schoon aan de haak, maar door de zwangerschap wat kilootjes meer – het meest harde matras moest en zou hebben. Raar!
Pijn hebben na het slapen
Je raadt het al. Geen goed plan. De nieuwe boxspring lag ontzettend hard. En na de bevalling kwam ik daar wel heel goed achter. Het werd een gedoe met heen en weer sturen van mijn matras naar de fabrikant. Harde veren eruit halen zodat het van ‘extra hard’ naar ‘hard’ ging. En dan eigenlijk nog steeds – nadat je op je zij had geslapen – pijn aan je schouders hebben. Dom, dom, dom. Net nu ik mijn nachtrust het meeste nodig had. Uiteindelijk ben ik mede daardoor van een synthetisch kussen overgestapt op een dons-kussen. Omdat ik een buikslaper ben, viel de keuze op een ultradun en plat kussen.
In bed met een jonge hunk
Maar wist je dat buikslapen eigenlijk niet zo goed voor je nek is? Je nek maakt namelijk – als je op je buik ligt – een onnatuurlijke draai, waardoor je gedurende de nacht flinke pijn kan krijgen in je nek. Ondergetekende ervaart dat al jaren. Totdat ik een paar maanden geleden bij mijn favoriete event van het jaar was – het JAN Netwerk event – en ik daar stuitte op een wel heel leuke stand van het online matrassen-merk Simba. Twee ‘hunks’ in pyjama probeerden de aanwezige dames te verleiden tot een rustmoment op het matras, al dan niet tegen een van de gezellige jongens aanleunend.
O wat lekker, een groot kussen!
Het was toen, dat mijn blik viel op het grote (50 x 70 centimeter) en bijzondere kussen. Wat mijn aandacht trok? Het feit dat het een zogenaamd ‘hybrid’ kussen is. Je kunt namelijk kiezen uit twee slaapkanten. Aan de ene kant is er de combi van het OUTLAST®-materiaal met een laag zacht eendendons. De andere kant is gemaakt van lekker zacht katoen. De vulling van ‘responsieve’ nano-tubes zorgt voor een fijne ondersteuning van je hoofd, nek en ruggengraat. Elke nanotube past zich namelijk aan je slaaphouding aan.
Wat zegt Simba zelf over OUTLAST®?
“OUTLAST® is oorspronkelijk ontwikkeld voor de ruimtevaart en reguleert proactief je lichaamstemperatuur door warmte te absorberen, op te slaan en weer af te geven. Het Simba Hybrid-kussen biedt je de hele nacht, het hele jaar door, optimaal comfort“. Mijn ervaring? Ik heb ervaren dat het gebruik aan beide kanten (zowel de dons-zijde als de andere kant) prettig is. Ik heb het geen enkele keer te warm of te koud gehad bij mijn hoofd.
Wat vind ik zelf?
Omdat ik in principe een buikslaper ben, heb ik behoorlijk veel nano-tubes uit het kussen gehaald. Gelukkig zat er een handig netje bij waarin je deze tubes kan bewaren. Al vrij snel was het kussen op de voor mij perfecte hoogte en kon ik gaan testen. Na ruim een maand slapen op beide kanten van het kussen kan ik je zeggen: Ik raad dit kussen oprecht aan! Ik heb veel beter geslapen dan hiervoor. Daarmee bedoel ik met name dat ik veel minder vaak wakker word ’s nachts. Van ruim vier keer per nacht naar ongeveer twee keer. Ook merk ik dat ik veel minder op mijn buik slaap. Prettig, want dat zorgt voor minder nekpijn bij het wakker worden.
Minder moe wakker worden
De grootte van het kussen is juist niet onhandig (waar ik van te voren bang voor was) maar prettig. Voor de ondersteuning van hoofd, nek èn ruggengraat. Bij mijn vorige platte buikslaapkussen gevuld met alleen dons werd alleen mijn hoofd en een klein stukje van mijn nek ondersteund. Ik kan in alle oprechtheid zeggen dat ik heel tevreden ben over mijn Simba Hybrid kussen. Je hebt weleens van die momenten dat je denkt: “Waarom heb ik dat niet eerder gedaan?“. Zo’n moment is het nu. Want ik ben niet alleen minder vaak wakker ’s nachts. Ik ben gewoon in de ochtend serieus ook minder moe (uitzonderingen daargelaten).
C’est le ton qui fait la musique
Ik weet dat soms gedacht wordt dat een review vast positief zal zijn omdat je het product gekregen hebt. Ik hoop dat jullie – na het lezen van het bovenstaande – begrijpen dat mijn mening altijd oprecht is en afhankelijk van een ruime en gedegen testperiode. Als ik ergens niet blij mee ben zal ik dat eerlijk zeggen. Maar de toon waarop maakt natuurlijk wel verschil. Want “C’est le ton qui fait la musique“. Oftewel, ik zal het altijd op een nette manier omschrijven wanneer ik niet tevreden ben.
Hoe is jouw nachtrust? En op wat voor matras (waterbed, boxspring, hard matras, anders) en hoofdkussen slaap jij?
Tot de volgende keer.
Rory Blokzijl
Het Simba Hybrid kussen heb ik toegezonden gekregen
De prijs van een Simba kussen is € 75,- Met toevoeging van OUTLAST® en dons (Simba Hybrid) kost het kussen € 105,-