Schat, mama heeft slecht geslapen en is een beetje moe

Schat, mama heeft slecht geslapen en is een beetje moe

In Lifestyle, Ouders, Persoonlijk by Roryblokzijl22 Comments

Moe? Dat ik dat vroeger – toen we nog met zijn tweetjes waren – regelmatig verkondigde op het werk. Of onder familie. Of gewoon tegen mijn man? Laat mij niet lachen. Ik heb zelf ervaren wat èchte moeheid is. En wat slaapgebrek en daardoor ècht moe zijn met je kan doen. Als moeder, als persoon. Gelukkig realiseerde ik het mij ook. Dat moe zijn in het leven pre-kind heel een heel andere betekenis heeft dan wanneer je net moeder bent geworden.

Van je collega’s moet je het hebben

En dan kreeg ik ook nog het positieve commentaar van mijn toenmalige collega’s: “Oh joh. Moe?  Zorgen? Dit is nog niets. Kleine kindjes kleine zorgen. Grote kinderen grote zorgen“. En dat zou mij moeten geruststellen? Mij mijzelf beter doen voelen? Ik dacht het niet. Er kwamen alleen nóg meer paniekgevoelens omhoog. Op dat moment dan hè.

Van een mug een olifant maken? Hier is de expert!

Want ik weet niet of jij het weleens ervaren hebt. Maar ’s nachts – als je  niet kunt slapen en gaat piekeren – lijkt alles ‘groter’ en erger. Problemen en situaties die onoplosbaar lijken schieten door je hoofd. Niet te stoppen. Ik kon en kan dan letterlijk paniek ervaren. Van die schrikreacties die je in je hele lijf voelt. Herkenbaar? Maar uiteindelijk – al denk je van niet – val je toch in slaap. En in de vroege ochtend denk je dan ook: “Serieus? heb ik dáárover nu uren wakker gelegen?“.

Schat, mama heeft slecht geslapen en is een beetje moe

Iets met moe zijn en te weinig slaap

Maar die slaap dus hè. Als bijna-moeder (vlak de periode van ‘niet-slapen’ door stress over wat komen gaat overigens niet uit), newby moeder (ik ben serieus een jaar lang iedere nacht om de paar uur wakker gemaakt) of ‘alweer-een-tijdje-moeder’ zijn die acht uren slaap toch echt wel een dingetje. Wat kan je daar nu precies aan doen? Om die acht uurtjes slaap te halen? Een slaappil? Niet verstandig, want zou zomaar verslavend kunnen zijn (in mijn geval vermoedelijk wel dus daar durfde en durf ik niet eens aan te beginnen). Plus, hoor je jouw kind dan nog wel?

Ik hou van de kinderarts (en mijn schoonouders)

In een andere kamer slapen, kolven, en de boel overlaten aan je partner? Strak plan. Nadat ik 6 weken na haar geboorte weer met baby in het ziekenhuis was beland in verband met het protocol ‘huilbaby’, kwam de kinderarts met een oplossing waar ik hem nu nog steeds voor kan kussen. Een aantal maanden sliep ik elk weekend één nacht (van zaterdag op zondag) – na de laatste borstvoeding – bij mijn schoonouders. Ik stond alweer vroeg op om ons dochtertje weer borstvoeding te kunnen geven. Maar die nacht? Kon ik ineens zomaar wat uurtjes aaneengesloten doorslapen.

Schat, mama heeft slecht geslapen en is een beetje moe

Van rust en slaap word je minder moe, een waarheid als een koe

Je begrijpt dat ik mijn schoonouders – en natuurlijk ook mijn man – ook nog steeds enorm dankbaar ben voor wat ze mij hebben gegeven. Rust en slaap. Het deed mij zó ontzettend goed. Want als je goed slaapt, dan lijkt alles rustiger, minder erg, makkelijker en luchtiger. Ik kon het ineens veel beter aan. Het was niet de oplossing voor alles. Maar het gaf mij weer wat lucht, ademruimte. Ik werd er zelfs wat vrolijker van. Wat ook zijn weerslag had op onze baby en sowieso op ons gezin.

Zullen we een extra harde boxspring kopen lieverd?

Maar moe zijn? Dat was en bleef een issue. Want ook al houden de borstvoedingen (om de twee uur, zowel overdag als ’s nachts) uiteindelijk op. Dat wakker liggen. Piekeren. Zo moe zijn dat je gewoonweg niet in slaap valt. Dat bleef. Wat ook niet meehielp was dat we júist tijdens de zwangerschap hadden besloten een nieuw bed aan te schaffen. Nooit doen! Zeker niet als je balans al heel anders is door die dikke buik. En je hormonen opspelen. Want ineens ging ik akkoord met een lang gekoesterde wens van H. om een boxspring te kopen.

Schat, mama heeft slecht geslapen en is een beetje moe

Moe? Iets met een dikke buik en snurken

Toegegeven, een bed van 2.00 van 2.00 meter gaf ons eindelijk de ruimte waar we naar verlangden. Al had ik daar later pas wat aan, want ik lag vooralsnog apart in een logeerbed voor het geval dat ons dochtertje eerder zou komen en ik thuis zou bevallen (ook al had ik een medische indicatie voor het ziekenhuis). Wat ook heel onhandig was dat ik er ineens heilig van overtuigd was dat ik – als petite persoontje. Normaal gesproken 53 kilo’s schoon aan de haak, maar door de zwangerschap wat kilootjes meer – het meest harde matras moest en zou hebben. Raar!

Pijn hebben na het slapen

Je raadt het al. Geen goed plan. De nieuwe boxspring lag ontzettend hard. En na de bevalling kwam ik daar wel heel goed achter. Het werd een gedoe met heen en weer sturen van mijn matras naar de fabrikant. Harde veren eruit halen zodat het van ‘extra hard’  naar ‘hard’ ging. En dan eigenlijk nog steeds – nadat je op je zij had geslapen – pijn aan je schouders hebben. Dom, dom, dom. Net nu ik mijn nachtrust het meeste nodig had. Uiteindelijk ben ik mede daardoor van een synthetisch kussen overgestapt op een dons-kussen. Omdat ik een buikslaper ben, viel de keuze op een ultradun en plat kussen.

In bed met een jonge hunk

Maar wist je dat buikslapen eigenlijk niet zo goed voor je nek is? Je nek maakt namelijk – als je op je buik ligt – een onnatuurlijke draai, waardoor je gedurende de nacht flinke pijn kan krijgen in je nek. Ondergetekende ervaart dat al jaren. Totdat ik een paar maanden geleden bij mijn favoriete event van het jaar was – het JAN Netwerk event – en ik daar stuitte op een wel heel leuke stand van het online matrassen-merk Simba. Twee ‘hunks’ in pyjama probeerden de aanwezige dames te verleiden tot een rustmoment op het matras, al dan niet tegen een van de gezellige jongens aanleunend.

Schat, mama heeft slecht geslapen en is een beetje moe

O wat lekker, een groot kussen!

Het was toen, dat mijn blik viel op het grote (50 x 70 centimeter) en bijzondere kussen. Wat mijn aandacht trok? Het feit dat het een zogenaamd ‘hybrid’ kussen is. Je kunt namelijk kiezen uit twee slaapkanten. Aan de ene kant is er de combi van het OUTLAST®-materiaal met een laag zacht eendendons. De andere kant is gemaakt van lekker zacht katoen. De vulling van ‘responsieve’ nano-tubes zorgt voor een fijne ondersteuning van je hoofd, nek en ruggengraat. Elke nanotube past zich namelijk aan je slaaphouding aan.

Wat zegt Simba zelf over OUTLAST®?

OUTLAST® is oorspronkelijk ontwikkeld voor de ruimtevaart en reguleert proactief je lichaamstemperatuur door warmte te absorberen, op te slaan en weer af te geven. Het Simba Hybrid-kussen biedt je de hele nacht, het hele jaar door, optimaal comfort“. Mijn ervaring? Ik heb ervaren dat het gebruik aan beide kanten (zowel de dons-zijde als de andere kant) prettig is. Ik heb het geen enkele keer te warm of te koud gehad bij mijn hoofd.

Schat, mama heeft slecht geslapen en is een beetje moe

Wat vind ik zelf?

Omdat ik in principe een buikslaper ben, heb ik behoorlijk veel nano-tubes uit het kussen gehaald. Gelukkig zat er een handig netje bij waarin je deze tubes kan bewaren. Al vrij snel was het kussen op de voor mij perfecte hoogte en kon ik gaan testen. Na ruim een maand slapen op beide kanten van het kussen kan ik je zeggen: Ik raad dit kussen oprecht aan! Ik heb veel beter geslapen dan hiervoor. Daarmee bedoel ik met name dat ik veel minder vaak wakker word ’s nachts. Van ruim vier keer per nacht naar ongeveer twee keer. Ook merk ik dat ik veel minder op mijn buik slaap. Prettig, want dat zorgt voor minder nekpijn bij het wakker worden.

Minder moe wakker worden

De grootte van het kussen is juist niet onhandig (waar ik van te voren bang voor was) maar prettig. Voor de ondersteuning van hoofd, nek èn ruggengraat. Bij mijn vorige platte buikslaapkussen gevuld met alleen dons werd alleen mijn hoofd en een klein stukje van mijn nek ondersteund. Ik kan in alle oprechtheid zeggen dat ik heel tevreden ben over mijn Simba Hybrid kussen. Je hebt weleens van die momenten dat je denkt: “Waarom heb ik dat niet eerder gedaan?“. Zo’n moment is het nu. Want ik ben niet alleen minder vaak wakker ’s nachts. Ik ben gewoon in de ochtend serieus ook minder moe (uitzonderingen daargelaten).

C’est le ton qui fait la musique

Ik weet dat soms gedacht wordt dat een review vast positief zal zijn omdat je het product gekregen hebt. Ik hoop dat jullie – na het lezen van het bovenstaande – begrijpen dat mijn mening altijd oprecht is en afhankelijk van een ruime en gedegen testperiode. Als ik ergens niet blij mee ben zal ik dat eerlijk zeggen. Maar de toon waarop maakt natuurlijk wel verschil. Want “C’est le ton qui fait la musique“. Oftewel, ik zal het altijd op een nette manier omschrijven wanneer ik niet tevreden ben.

Hoe is jouw nachtrust? En op wat voor matras (waterbed, boxspring, hard matras, anders) en hoofdkussen slaap jij?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Het Simba Hybrid kussen heb ik toegezonden gekregen

De prijs van een Simba kussen is € 75,- Met toevoeging van OUTLAST® en dons (Simba Hybrid) kost het kussen € 105,-

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]

 • Lodi Kolhoop-Boonstra

  Goed slapen is zo belangrijk om ’s morgens uitgerust akker te worden. Een goed bed en goed dekbed en kussen is zo belangrijk, daar ben ik ook van overtuigd.

  • Vlak het dekbed ook niet uit inderdaad. Gelukkig hebben we er al jaren een die ook lekker ruim is (1.50 bij 2.00).

 • querine

  ik heb veel gezien en gehoord van dit merk.
  hoorde dat veel mensen met nekklachten ook er baad bij hebben

  • Dat kan ik mij heel goed voorstellen. Echt grappig hoe vaak ik nu wakker word op mijn rug in plaats van op mijn buik.

 • momfever

  Mijn nachtrust wordt vooral verstoord door mijn man die erg onrustig slaapt en snurkt! Daar helpt geen kussen of matras tegen…

  Nicole Orriëns

  • Heb je weleens aan oordopjes gedacht Nicole? Omdat mijn man steeds erger ging snurken ben ik op een gegeven moment wasbolletjes gaan gebruiken. Maar die waren te warm en sloten niet goed af. Nu heb ik – geen reclame – de oordopjes speciaal om mee te slapen van Alpine. Dit is mijn tweede set en ik wil niet meer zonder. Ik hoor de belangrijke dingen (zoals een roepend kind) nog wel. Maar zijn gesnurk – die door een ander middel – veel minder is geworden niet meer. Erg prettig.

 • Babs Ijkelenstam

  Ik ben een slechte slaper, soms slaap ik de hele nacht niet of ik word wakker rond 2.00 uur en dan zit ik uren nog “vrolijk” wakker te wezen. Ik heb zoveel kussens geprobeerd en zoveel matrassen, gewoon niet normaal! Want nel en rugpijn, iedere morgen… Toevallig laatst een heel artikel erover geschreven. Enne..ik heb ook slaappillen geslikt, al waren die ook om mijn spieren te verslappen… klopt, heel verslavend. Het schijnt dat sommige mensen verslavingsgevoeliger zijn en dat ben ik zeker 😉

  • Wat vervelend Babs. Het zou toch ergens aan moeten liggen (nek- en rugpijn) zou je denken. En nog belangrijker, er zouden toch attributen moeten zijn zoals kussens en matrassen die die pijn kunnen verlichten. Er is niks zo vervelend als ’s nachts wakker liggen. Want dat zet – bij mij – het piekeren in gang. Heb je weleens homeopathische middelen geprobeerd?

   • Babs Ijkelenstam

    Ook geprobeerd. Je lacht je gek als je eens wist wat ik allemaal geprobeerd heb. En gekocht. Zelfs een apparaat waarin je ondersteboven kan hangen, zodat je wervels weer “lucht” krijgen en dat soort dingen hahaha. Onderzoeken wezen niks uit, hoewel ze het wel eerst over artrose hadden en daarna werd het weer ontkend. Artsen…

 • Kiki Hasselton

  Mijn matras is er 1 van (hoe kan het ook anders) Simba en daar ben ik enorm blij mee. Mijn kussens zijn van Silvana en deze zijn ook top. Sinds ik dit heb slaap ik veel beter!

  • Ach! Wat toevallig. Wanneer onze boxspring (ja, die met die te harde matrassen) aan vervanging toe is ga ik daar zeker naar kijken. Onze boxspring hebben we dus sinds 2012 en is ecologisch en biologisch verantwoord gemaakt in Nederland. Heel bijzonder, maar een beetje jammer dat we – zelf! – voor te harde matrassen hebben gekozen. Volgens mij ‘hoor’ je zo’n beetje 8 jaar met matrassen te doen. Dus we hebben nog even te gaan. Mijn dochtertje heeft een kussen van Silvana (extra plat voor een kinderkoppie) en zij slaapt er heerlijk op. Vooralsnog ben ik erg blij met mijn Simba kussen 🙂

 • Deborah St

  Ik heb geen idee wat voor matras ik heb, maar ik zou wel een nieuwe kunnen gebruiken. Mijn kussen was redelijk prijzig omdat het een speciaal kussen is, maar ben er wel tevreden mee.
  Blij dat ook jij kan genieten van een goede nachtrust dankzij het Simba kussen.

  • Het is heel goed om matrassen eerst te testen is mijn ervaring. Ons huidige matras hebben we getest in een hotel waar ze alleen deze matrassen / boxsprings in gebruik hadden. Een beetje onhandig dus dat ik èn zwanger was èn ze alleen maar de zachte variant hadden, waardoor ik anti-zacht werd en dus voor een veel te hard matras heb gekozen.

 • Dyonne Bakker

  Ik slaap eigenlijk altijd wel goed, terwijl ik op een simpel matras slaap van de Ikea haha. Het Simba kussen lijkt mij ook wel erg fijn!

  • Ikea heeft hele goede matrassen vind ik hoor! En inmiddels ook boxsprings. Wij wilden alleen destijds persé een bed van 2.00 bij 2.00. Ook omdat H. behoorlijk snurkte en veel beweegt in zijn slaap. En ik was zwanger dus ook ik begon te snurken en veel te draaien (terwijl ik niet meer op mijn buik kon liggen). Afijn, je begrijpt de wens voor een groter bed. Ook handig voor de weekend ochtenden omdat ons dochtertje altijd even in bed komt liggen (nou ja, springen, dansen en rennen). Het kussen van Simba is echt heel fijn. Veel beter dan mijn kussen (die ook van Ikea kwam).

 • Laura Martens (Billions of Liv

  Ik slaap echt snel en goed vaak! Wel een goede tip van je voor mensen die niet zo goed slapen! Leuk geschreven

 • So far so Sabine

  Oh wat heerlijk! Dat kussen kan ik ook wel gebruiken met al m’n gebroken nachten met onze kleine! Ik pieker soms ’s nachts ook meer. ’s Nachts is voor slapen en niet voor nadenken. Dat is nu eenmaal zo.

  • Ik kan het je echt aanraden Sabine. Het scheelt zoveel meer dat ik beter slaap. Nu we best een ziekenboeg hebben deze week is het een enorme chaos qua blog en werkzaamheden. Toch merk ik dat ik rustiger blijf dan ik had verwacht. Ik ben ervan overtuigd dat dat ook met mijn betere slapen te maken heeft. Ik test nu ook de Satin Sleepers (satijnen kussensloop) die perfect om het kussen heen past en dat is helemaal een fijne combinatie. Lekker voor je huid en haar.

 • Laura Martens (Billions of Liv

  Ik slaap eigenlijk altijd wel heel snel en ook goed! Wel super fijn voor mensen die dit wel kunnen gebruiken denk ik. Leuk geschreven!!

  • Wat heerlijk lijkt mij dat Laura! Dat piekeren voorafgaand aan het slapen is wel iets wat bij mij past. Unfinished business en dat soort dingen. Herinnert mij eraan dat ik weer wat strakker mag zijn in het invullen van mijn planner. Zodat ik het gevoel heb dat ik meer rust en overzicht heb voordat ik ga slapen.

 • Maaike Scheenloop-de Jong

  Wat fijn zo’n goed kussen hè. Ik ben met een ander kussen ook zo blij. En wat een fijne oplossing tijdens de hele vermoeiende periode met een baby. Had ik ook moeten doen.

 • Roelove Intheair

  Ik slaap op een IKEA matras en kussen. Keihard, heerlijk! En het is ook een supergroot kussen, dat is idd enorm fijn.