9 dingen die je niet – of juist wel! – tegen een moeder moet zeggen

In Persoonlijk by Roryblokzijl6 Comments

Er gaan diverse verhalen en opmerkingen de ronde. Over zwanger zijn. Over moeder zijn. Maar wat zijn nu de dingen die je niet- of juist absoluut wel! – tegen een moeder moet zeggen?

1. Zwanger op latere leeftijd? Oei!

Met stip op nummer één van de negen dingen. Geloof mij. Je bent ècht zelf wel op de hoogte van eventuele risico’s. Goedbedoelde opmerkingen als: “doe je wel een combinatietest / vlokkentest / vruchtwaterpunctie?” of “stel je kindje heeft een afwijking. Wat doe je dan?“. Die vallen niet goed. We maken ons al druk. This is not helpful.

2. Vol overtuiging roepen dat het krijgen van een kind het beste is wat je kan overkomen.

Dat is ook zo! Absoluut. Helemaal waar. Maar het allereerste begin?…pittig!

3. Niet vertellen hoé pittig dat eerste jaar kán zijn

Ok,  het eerste jaar hóeft niet pittig te zijn. Het kán. Het is afhankelijk van hoe je zelf bent. Van hoe je situatie op dat moment is. Voor mij persoonlijk? Het was erg pittig. Ik baal er nog van dat niemand mij dat heeft verteld.. Naderhand – als ik vroeg waarom niemand mij dat had verteld – kreeg ik te horen:” ja, als we dat doen, neemt niemand meer kinderen“. Vertel het mij nu maar gewoon. Dan was mijn gevoel ècht niet anders geweest. Maar dan was ik wellicht iets beter voorbereid. Alhoewel je nooit 100% voorbereid kan zijn. Maar toch. Do you catch my drift?

4. Een van de dingen die je niet moet vragen: “Wanneer komt de tweede?”

Een van de ergste (goedbedoelde?) opmerkingen ‘ever‘. Ik heb daar veel verdriet van gehad. Lees hier het artikel wat ik erover heb geschreven.

5. Slaapt die van jou al door?

Om vervolgens eigenlijk niet naar het antwoord te luisteren. En vol vreugde te vertellen dat hun kind al na twee (!) weken doorsliep.

6. Wanneer kan ik op kraambezoek komen (op dag één na de bevalling)?

Nou, nooit? Nee! Dat-wil-ik-nog-even-niet! Misschien ligt het aan mij. Tot mijn veertigste met zijn tweetjes geweest (ok, een groot aantal jaar daarvan dan). En ineens een gezin zijn. Wellicht is het daardoor voor mij zwaarder geweest. Of je hebt gewoon een zware bevalling gehad (lees hier mijn eerdere artikel). Bottom line: we willen nu eenmaal niet altijd snel (kraam)bezoek. Nee, ook niet omdat ‘dat hoort‘.

7. Wanneer ga je weer werken?

Ook weer een van die dingen. Hou toch op! Als je net een kind hebt gekregen, dan ben je daar – uitzonderingen daargelaten natuurlijk – niet mee bezig.

8. Het is maar een fase

Kan iemand hier alsjeblieft een boek over schrijven? Hier kan ik namelijk ècht wat mee. Als ‘newby‘ moeder, nog een tikje labiel misschien, zie je hiermee licht aan het einde van een soms donkere tunnel. De slapeloze nachten gaan echt over. Net als de krampjes. Het vele gehuil. Daardoor kan je aandacht geven aan de prachtige momenten van het moederschap. Ja, ook in het zware begin. Want hoe je het ook went of keert. Het is bijzonder, dierbaar, prachtig en mooi. Het moederschap. Je baby. Jullie gezin.

9. Kan die van jou dat al?

Euhhhh, nog meer positieve opmerkingen? Heel vervelend wat voor onzekerheid zo’n relatief ‘onschuldige’ opmerking teweeg kan brengen. Ook weer een voorbeeld van een onoprechte vraag. Aangezien de vraagsteller – over het algemeen – alleen op het startsein wacht om op te sommen wat zijn of haar koter allemaal wel niet kan. Frustrerend? Yep. Ook hier schreef ik eerder een artikel over.

Zo, even een opsomming van mijn idee van de 9 dingen die je niet (of juist wèl) tegen een moeder moet zeggen. Weet jij er nog een paar? Deel ze in een reactie.

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

Schrijf je in! En ontvang mijn artikelen direct in je mailbox.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]